Νέο lockdown προ των πυλών – Ποια μέτρα είναι στο τραπέζι

Νέο lockdown προ των πυλών – Ποια μέτρα είναι στο τραπέζι

Νέο διάταγμα θα εκδώσει τις επόμενες ώρες το Υπουργείο Υγείας με νέα ακόμη πιο αυστηρά μέτρα, λόγω των υψηλών αριθμών κρουσμάτων που συνεχίζουν να καταγράφονται αλλά και λόγω των πολύ αυξημένων εισαγωγών στα νοσοκομεία, καθώς κινδυνεύει το σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έρχεται περιορισμός των συναθροίσεων και καταργείται το μέτρο των δέκα ατόμων ανά οικία. Συγκεκριμένα, πλέον δεν θα επιτρέπονται οι επισκέψεις σε οικίες, εκτός από την παραμονή της πρωτοχρονιάς, όπου ο μέγιστος αριθμός των ατόμων θα ανέρχεται στα δέκα άτομα και το κέρφιου θα ισχύει από τη μία μετά τα μεσάνυχτα. Σε ότι αφορά στην πρωτοχρονιά, στο εορταστικό τραπέζι θα καθίσουν μόνο οι διαμένοντες της οικίας και αναμένεται να απαγορευτούν οι επισκέψεις.


Την ίδια ώρα, τίθεται σε εφαρμογή η τηλεργασία στο δημόσιο, πλην από τις ουσιώδεις υπηρεσίες, ενώ θα γίνει σύσταση να ακολουθήσει το ίδιο παράδειγμα και ο ιδιωτικός τομέας τουλάχιστον μέχρι τις 10 Ιανουαρίου του 2021, που έχουν ισχύ τα υφιστάμενα μέτρα.

Στην παρούσα φάση δεν τίθεται θέμα ολικού lockdown, γι΄αυτό και αποφασίστηκε η λήψη αυτών των μέτρων σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί.

Η απόφαση έκτακτων μέτρων αποτέλεσε επιλογή μονόδρομο, λόγω κυρίως των ασφυκτικών πιέσεων που άρχισε να δέχεται το σύστημα υγείας της χώρας μας αλλά και της αύξησης των διασωληνωμένων ασθενών που διπλασιάστηκαν σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Ήδη ο ΟΚΥπΥ, άρχισε να επεκτείνει τόσο κλίνες εντατικής θεραπείες στα Νοσοκομεία Λεμεσού και Λευκωσίας, όσο και κλίνες εκτός ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, αφού εκτιμάται πως ενδέχεται να αυξηθεί ο αριθμός στις νοσηλείες τις επόμενες ημέρες.

Επιπρόσθετα ο εντοπισμός και η ανακοίνωση χθες 751 κρουσμάτων, που αποδίδεται βέβαια και στο γεγονός ότι δεν διενεργήθηκαν πολλά τεστ τις προηγούμενες ημέρες, προκάλεσε ανησυχία αφού παραμένει υψηλό το ποσοστό θετικότητας κάτι που δείχνει πως η κατάσταση στην κοινότητα παραμένει πολύ επιβαρυμένη.

Πηγή: Reporter