Νίκος Παλιός: Ο Θεσμός των Σχολικών Εφορειών στα Σχολεία του Σήμερα

Νίκος Παλιός: Ο Θεσμός των Σχολικών Εφορειών στα Σχολεία του Σήμερα

Πριν αποφασίσω να διεκδικήσω θέση στη νέα Σχολική Εφορεία Γεροσκήπου, που θα προκύψει από τις εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου 2016, θεώρησα χρήσιμο να μάθω περισσότερα για τις αρμοδιότητές που έχουν οι σχολικές εφορείες, παρά το γεγονός ότι το αντικείμενο της ενασχόλησής τους δε μου είναι άγνωστο. Για το σκοπό αυτό, μελέτησα τους «περί Σχολικών Εφορειών Νόμους του 1997 έως 2001».

Το άρθρο 8 του σχετικού νόμου, το οποίο αναφέρεται στις αρμοδιότητες, ενίσχυσε την άποψη μου ότι ο θεσμός των σχολικών εφορειών είναι πολύ σημαντικός για την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Από την άλλη, όμως, διαπίστωσα ότι υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης της προσφοράς τους. Εκτιμώ ότι είναι επιτακτική ανάγκη ο εκσυγχρονισμός της σχετικής νομοθεσίας, έτσι ώστε ο ρόλος των σχολικών εφορειών να καταστεί πιο διακριτός και αποτελεσματικός. Η αποκέντρωση, η εκχώρηση περισσότερων αρμοδιοτήτων και η ανάληψη περισσότερων ευθυνών, έστω σταδιακά, από τις σχολικές εφορείες, θα βοηθήσουν την όσο το δυνατόν πιο ομαλή λειτουργία των σχολείων μας.


Οι σχολικές μονάδες του σήμερα απαιτούν τη λήψη αποφάσεων επείγουσας φύσης, ειδικά σε θέματα που άπτονται της ασφάλειας των μαθητών, αλλά και της ίδιας της σχολικής περιουσίας. Μόνο μια σχολική εφορεία με ενισχυμένο ρόλο μπορεί να συμβάλει καίρια προς την κατεύθυνση της πιο ολοκληρωμένης, πιο πλούσιας και σχεδιασμένης παρέμβασης στα σχολεία. Γιατί τα παιδιά μας αξίζουν καλύτερες σχολικές μονάδες.

 

 

Νίκος Παλιός
Υποψήφιος για τη Σχολική Εφορεία Γεροσκήπου
ΑΚΕΛ Αριστερά-Νέες Δυνάμεις