Νίκος Παλιός: Σε επικίνδυνους ατραπούς η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης

Νίκος Παλιός: Σε επικίνδυνους ατραπούς η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης

Μετά από δεκαπέντε χρόνια συζητήσεων και μελετών, ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, στις 3 Μαρτίου 2022, η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Χαιρετίστηκε απ’ όλα σχεδόν τα κόμματα και από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αρκετές από τις επηρεαζόμενες τοπικές αρχές, εν αναμονή, των κατευθυντήριων οδηγιών από το Υπουργείο Εσωτερικών, άρχισαν άτυπα να συζητούν τα πρώτα τους βήματα.

Ξαφνικά, 25 μέρες μετά την ψήφισή της, ο Πρόεδρος αναπέμπει τον νόμο, βάζοντας τη μεταρρύθμιση της Τ.Α. σε επικίνδυνους ατραπούς! Η ανεπαρκής αιτιολογία της αναπομπής δίνει δικαιολογημένα το δικαίωμα στον οποιονδήποτε να αναφέρεται σε πολιτικές σκοπιμότητες και συμφέροντα πίσω από την κίνηση αυτή. Έδωσε, συνάμα, την αφορμή σε διαμαρτυρόμενες, από τον σχεδιασμό, τοπικές αρχές να ελπίζουν σε αναθεώρηση του νόμου, αποστέλλοντας αιτήματα στη Βουλή. Αρκετές δε απ’ αυτές είναι έτοιμες να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο.


Η εφαρµογή της μεταρρύθμισης και η συνεπαγόµενη δοµική αλλαγή του τρόπου µε τον οποίο θα λειτουργεί η Τ.Α. στη χώρα µας, από την 1η Ιουνίου 2024, αποτελεί εγχείρημα υψηλού στόχου, το οποίο δεν εξαντλείται στη νοµοθεσία που ψηφίστηκε για τη νέα αρχιτεκτονική αυτοδιοίκησης. Η μεταρρύθμιση θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα ολοκληρωµένο επιχειρησιακό σχέδιο άµεσης υποστήριξης κατά τη µεταβατική περίοδο, αλλά και πέραν αυτής. Για να είναι σε θέση οι τοπικές αρχές, από την 1η Ιουνίου 2024, να αναλάβουν και ασκήσουν τις αρµοδιότητές τους µε αποτελεσµατική λειτουργική και επιχειρησιακή ετοιµότητα, προϋποτίθεται ισχυρός κεντρικός σχεδιασµός από πλευράς ΥΠ.ΕΣ., συντονισµός για την ολοκλήρωση των διαδικασιών και την ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών που θα επιτρέψουν και θα διευκολύνουν την καλύτερη και οµαλότερη µετάβαση στο νέο μοντέλο.

Η μεταβατική περίοδος μέχρι τις Δημοτικές Εκλογές του 2024 θα είναι πολύ καθοριστική. Κάθε στασιμότητα ή αποτυχία θα είναι επιζήμια για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης. Δυστυχώς, ένα μήνα μετά τη ψήφιση της νομοθεσίας και παρά τα περιορισμένα χρονικά περιθώρια, δεν έγινε καμία ενέργεια από το αρμόδιο υπουργείο! «Το κερασάκι στην τούρτα» ήταν η αναπομπή του νόμου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας! Το μόνο τελικά που αυτή θα πετύχει είναι να επιβραδύνει περαιτέρω την προώθηση εφαρμογής της μεταρρύθμισης, πόσο μάλλον αν ο Πρόεδρος κάνει το μοιραίο λάθος να υποβάλει αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο, σε περίπτωση που η Βουλή εμμένει στην απόφασή της. Μια τέτοια κίνηση θα είναι καταστροφική για την τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι δε ορατός ο κίνδυνος η μεταρρύθμιση να οδηγηθεί σε τουμπάρισμα.

Υ.Σ.: Η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι Υπουργείο της Κυβέρνησης, αλλά ανεξάρτητος θεσμός του κράτους. Οι γνωματεύσεις της προκαλούν ερωτηματικά και δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.


Νίκος Παλιός – Ομάδα Πρωτοβουλίας Δημοτών Γεροσκήπου & Ανατολικής Πάφου