ΝΕΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ: ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΝΕΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ: ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Η πρόσφατη απόφαση της ολομέλειας του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου


για τερματισμό της συμφωνίας ανέγερσης του νέου Δημοτικού Μεγάρου Πάφου μας δίνει το έναυσμα να ασχοληθούμε με ένα θέμα το οποίο αγγίζει τα όρια του σκανδάλου.

Αυτή η απόφαση ήρθε σε μια περίοδο που στην χώρα μας αποκαλύπτονται γεγονότα σήψης, διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος. Πρόσφατο παράδειγμα η υπόθεση αγοράς του Τουρκοκυπριακού τεμαχίου στη Δρομολαξιά από το ταμείο συντάξεων της CYTA.

Η κατάληξη της πρώτης φάσης της υπόθεσης ανέγερσης του νέου Δημοτικού Μεγάρου έρχεται να υποδείξει φαινόμενα ανικανότητας και αναποτελεσματικότητας εκλελεγμένων δημοτικών συμβούλων που φάνηκαν ανίκανοι να διαχειριστούν σωστά τα χρήματα του φορολογούμενου δημότη.

Χρησιμοποιώ τον όρο «πρώτη φάση» γιατί αυτή η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα έχει συνέχεια με δυσβάστακτες οικονομικές επιβαρύνσεις για τον δημότη της Πάφου.

Το αποτέλεσμα και η κατάληξη ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο. Πρώτον γιατί λήφθηκε πολύ βεβιασμένα, στην τελευταία συνεδρία του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου. Δεύτερον, δεν υπήρχε καμία μελέτη βιωσιμότητας για τα οφέλη που θα έδινε το πιο πάνω έργο. Για παράδειγμα οι εξοικονομήσεις σε ενοίκια που πληρώνει σήμερα ο Δήμος.

Τρίτον, δεν υπήρχε η εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου. Δηλαδή ένα έργο άρχιζε χωρίς καμία οικονομική μελέτη με την ελπίδα ότι οι πόροι θα έρθουν στην συνέχεια, τώρα από πού, παρέμενε αδιευκρίνιστο.

Οι μεγαλύτερες ευθύνες όμως βαραίνουν το νυν Δημοτικό Συμβούλιο. Ο λόγος είναι γιατί πριν την έναρξη των εργασιών ανέγερσης τέθηκε ενώπιον του το ζήτημα της έναρξης των εργασιών και δόθηκε αβίαστα και απερίσκεπτα το πράσινο φως του Φεβρουαρίου του 2012, μεσούσης της οικονομικής κρίσης. Το νυν Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπήκε καν στο βάσανο να εξετάσει ζητήματα κόστους και χρηματοδότησης του έργου ούτε καν να ζητήσει μελέτη οικονομικής βιωσιμότητας για την ανέγερση του.

Από ενημέρωση που τύχαμε πρόσφατα στην Επαρχιακή Γραμματεία του ΔΗ.ΣΥ. Πάφου δόθηκε το πράσινο φως για την έναρξη των εργασιών από το φόβο ότι αν δεν δινόταν, ο εργολάβος θα απαιτούσε αποζημιώσεις για διαφυγόντα κέρδη.

Έγινε μια προσπάθεια για την διάσωση του έργου και την προστασία των χρημάτων του φορολογούμενου δημότη. Σε συνεργασία με τον Δημοτικό Σύμβουλο Γιώργο Σοφοκλέους ετοιμάσαμε πρόταση η οποία σε γενικές γραμμές προνοούσε τα ακόλουθα:

  1. Μεταβίβαση του έργου σε στρατηγικό επενδυτή
  2. Πληρωμή για 30 χρόνια ενοικίου €500,000 ετησίως
  3. Το κόστος ανέγερσης μέχρι σήμερα να θεωρηθεί ως προπληρωμή για τα ενοίκια. Αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα 6 χρόνια ο Δήμος δεν θα έχει χρηματική συνεισφορά
  4. Το ποσοστό εσωτερικής απόδοσης του έργου για τον επενδυτή είναι 4%
  5. Μεταβίβαση πίσω στον Δήμο του Μεγάρου με την πάροδο 30 ετών

Δυστυχώς όμως όπως φάνηκε στην πορεία καμία εναλλακτική πρόταση δεν τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό μόνο μπορεί να εξηγηθεί από τις προσωπικές ατζέντες 2-3 δημοτικών συμβούλων και στις προσωπικές κόντρες που έχουν πάνω σε συνεχή βάση με τον Δήμαρχο. Στο τέλος όλα αυτά θα κληθεί να τα πληρώσει ο Δημότης της Πάφου.

Η αδυναμία του Δημοτικού Συμβουλίου να αντιμετωπίσει το θέμα τους αφήνει εκτεθειμένους στους Δημότες και θέτει σε αμφιβολία την ικανότητα τους να διαχειριστούν δημόσιο χρήμα.

Η σπουδή ορισμένων δημοτικών συμβούλων να καλούν σχεδόν σε καθημερινή βάση τη Γενική Ελέγκτρια να επιληφθεί των σκανδάλων στο Δήμο Πάφου, θα ανέμενα ότι θα την καλέσουν για να εξιχνιάσει αυτό το σκάνδαλο που εξελίσσεται στη μεγαλύτερη διασπάθιση δημοσίου χρήματος σε όλους τους Δήμους της Κύπρου.

Έχει λεχθεί, πολύ σωστά, από διάφορους δημοτικούς συμβούλους ότι θα πρέπει να θεσπιστεί νομοθεσία για προσωπική ευθύνη για αποφάσεις που ζημιώνουν το Δημόσιο. Εδώ ίσως να είναι και η ευκαιρία να το αποδείξουμε ότι εννοούν αυτά που λένε. Να πληρώσουν δηλαδή οι ίδιοι τους αντί να χρεωθεί τις ζημιές και τις μελλοντικές αποζημιώσεις στον εργολάβο οι Δημότες της Πάφου.

Από την πλευρά του ο Δημότης της Πάφου θα πρέπει να απαιτήσει τις απαραίτητες εξηγήσεις σε ένα θέμα που εξελίσσεται στο μεγαλύτερο σκάνδαλο της επαρχίας.

Το μισοτελειωμένο Δημοτικό Μέγαρο θα παραμείνει εκεί ως μνημείο αναποτελεσματικότητας, ανικανότητας και ως αποτέλεσμα της προσωπικής ατζέντας των Δημοτικών Συμβούλων που έχουν φέρει με τη συμπεριφορά τους έναν ιστορικό Δήμο στα πρόθυρα της κατάρρευσης.    

-Οικονομολόγος- Εγκεκριμένος Λογιστής

– Επαρχιακός Γραμματέας ΔΗΣΥ Πάφου.