Οδήγηση – αλκοόλ και άλλες ουσίες δεν συνδυάζονται!

Οδήγηση – αλκοόλ και άλλες ουσίες δεν συνδυάζονται!

Τα τελευταία χρόνια η Κύπρος αιμορραγεί, όταν οι ελέγχοντες τα τιμόνια, δίτροχων και τετράτροχων οχημάτων στο οδικό δίκτυο, επιτρέπουν στον εαυτό τους την υπέρβαση του επιτρεπτού ορίου κυκλοφορίας αλκοόλ στο καρδιαγγειακό τους σύστημα.

Και οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου, διατείνεται η Βιβλική ρήση, αλλά η σύγχρονη πραγματικότητα αποδεικνύει ότι παρόμοιες “ευφροσύνες” έχουν σαν κατάληξη τουλάχιστον τον τραυματισμό εαυτών και ανύποπτων άλλων μέχρι και το θάνατο! Είναι τόσο ανησυχητικά τα ερευνητικά ευρήματα που προκαλούν σ’ όλους μας πολύ δυσάρεστες σκέψεις και προβληματισμούς.


Ότι χρειάζεται σημαντική παρέμβαση στα κυκλοφοριακά μας θέματα είναι αλήθεια αυταπόδεικτη και κοινά αποδεκτή.

Μαζί με τα αλκοτέστ και τα ραντάρ που καταγράφουν τους οδηγούς οι οποίοι καταστρατηγούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας σίγουρα χρειαζόμαστε και πρόσθετα μέτρα ελέγχου πρόληψης και καταστολής. Χρειάζεται να μάθουμε στα παιδιά μας να οδηγούν σωστά και υπεύθυνα, να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι το τιμόνι μετουσιώνεται σε φονικό όργανο όταν λειτουργούμε με αμέλεια και επιπολαιότητα.

Χωρίς να μηδενίζουμε ή υποτιμούμε τα όσα έγιναν στο παρελθόν και γίνονται σήμερα, πρέπει να αναληφθεί το συντομότερο μια καλύτερα σχεδιασμένη και συντονισμένη προσπάθεια με αιχμή του δόρατος την Αστυνομία, προς την οποία όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να παράσχουν ειλικρινή και συνεχή στήριξη. Κανένα τμήμα, καμιά Αρχή, κανένας φορέας, δεν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα μόνος του ή αποσπασματικά.

Χρειάζεται η σύμπραξη όλων, χρειάζεται συναίνεση, συνεργασία αλλά και βούληση και αποφασιστικότητα. Όλοι έχουμε μικρή ή μεγάλη ευθύνη
απέναντι στη χώρα μας σε θέματα που επηρεάζουν την ασφάλεια, την ευημερία και γενικά τη ποιότητα ζωής του Κύπριου πολίτη.

Αντώνης Αντωνίου
Αντιπρόεδρος ΔΗ.ΚΟ.