Γιάννης Κουλουντής: Οι μάσκες έπεσαν

Γιάννης Κουλουντής: Οι μάσκες έπεσαν

Σ’ αυτές τις δύσκολες μέρες , που ο τόπος μαστίζεται από την οικονομική και ηθική κρίση, παρατηρούμε σωρεία πολιτικών ηγετών, επιχειρηματιών, τοπικών παραγόντων, δημόσιων λειτουργών και άλλων, να στερούνται ικανοτήτων, αξιοπρέπειας και ήθους.

Τρανταχτά ονόματα εμπλέκονται σε σκανδαλολογίες και καταδικάζονται για υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος , δωροδοκίας , χρηματισμού κ.α. Υποθέσεις με έντονο παφίτικο άρωμα , γνωστές πλέον στην τοπική και όχι μόνο κοινωνία.


Οι διαπλεκόμενοι φαίνεται να συνδέονται μεταξύ τους και να έχουν στενή συνεργασία, έστω και αν ανήκουν σε διαφορετικούς κομματικούς χώρους , με αποτέλεσμα να οδηγούν την Πάφο στο χείλος του γκρεμού. Αλήθεια, για πόσα χρόνια η Πάφος παραμένει στάσιμη;

Εδώ και πολλά χρόνια , αφοσίωση και η προσήλωση ορισμένων στη διαπλοκή προκαλεί πολλαπλασιαστικές αρνητικές επιπτώσεις στον τόπο. Εκτός από έργα υποδομής τα οποία ποτέ δεν έγιναν, ή αν έγιναν παρουσιάζουν κακοτεχνίες, καθυστερήσεις, και αυξημένο κόστος, παραθέτουμε συνοπτικά ορισμένες άλλες προεκτάσεις των συνεπειών αυτών . Η τουριστική βιομηχανία επίσης επηρεάζεται αρνητικά λόγω της μη υλοποίησης έργων υποδομής .Η γραφειοκρατία και η αδιαφάνεια στις δημόσιες υπηρεσίες καθυστερούν και αποτρέπουν τις επενδύσεις. Παρουσιάζεται έλλειψη κοινωνικής πολιτικής για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες , αφού το χρήμα διασπαθίζεται και οι ορισμένοι αρμόδιοι έχουν το βλέμμα στραμμένο στη μίζα παρά στα προβλήματα της κοινωνίας . Ο κόσμος διακατέχεται από το αίσθημα της αδικίας και της αναξιοκρατίας. Ικανοί και τίμιοι άνθρωποι παραμερίζονται από το προσκήνιο διότι δεν εξυπηρετούν συμφέροντα .Ταυτόχρονα, ανίκανοι, άτεχνοι ,απατεώνες εμφανίζονται ως ειδήμονες .

Περιθωριοποιούνται νέοι και ικανοί επιστήμονες, με σκοπό τη διατήρηση του σάπιου κατεστημένου και έτσι ωθούνται στην αναζήτηση του μέλλοντός τους μακριά από την πατρίδα . Τα δικά μας μυαλά χάνονται.

Είναι σκληρό αλλά αποτελεί πραγματικότητα , ότι η προηγούμενη “σοφή ” γενιά , σε αρκετές περιπτώσεις, δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και απογοήτευσε τα τέκνα της , δεσμεύοντας μάλιστα το μέλλον αυτών. Ο δρόμος προς την ευημερία περνά μέσα από την κάθαρση και οι νέοι έχουν απαιτήσεις από τη δικαιοσύνη. Η τιμωρία και η δήμευση περιουσιών όσων εμπλέκονται, καθώς και η επιστροφή των χρημάτων σε τομείς που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη αποτελεί μονόδρομο. Οι νέοι διαφοροποιούν τη θέση τους από τα κέντρα παραγωγής απατεώνων, και απαιτούν τον ρόλο που τους αρμόζει στη κοινωνία. Οπλισμένοι με νέες ιδέες , μόρφωση , ικανότητες και εργατικότητα είναι έτοιμοι να ριχτούν στη μάχη για την αλλαγή. Αναζητούν πολιτικές αποφάσεις και νοοτροπίες προς τη κατεύθυνση αυτή . Το μέλλον ανήκει στους νέους . Δώστε χώρο σ’ αυτούς.

Γιάννης Κουλουντής
Πολιτικός Μηχανικός
Υπεύθυνος θεμάτων οικονομίας και ανάπτυξης
Επιμελητηρίου Νέων Πάφου