Οι μίζες πλήρωναν τα έξοδα των προεκλογικών!

Οι μίζες πλήρωναν τα έξοδα των προεκλογικών!

Ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στην Πάφο προσήχθησαν σήμερα οι πέντε κατηγορούμενοι για την πολύκροτη υπόθεση του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου.

Στην σημερινή δικάσιμο κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας ο αστυφύλακας κ. Θεοχάρης Παλάοντας, ο οποίος δεν είχε παρουσιαστεί ενώπιον του Κακουργιοδικείου Πάφου στη τελευταία δικάσιμο.


Στη σημερινή δικαστική διαδικασία προβλήθηκε σχετικό βίντεο στο οποίο καταγράφηκε το πλάνο όπου διαφαίνεται η επίσκεψη του 5ου κατηγορούμενου Γιώργου Σιαλή στον εσωτερικό χώρο των επισκέψεων έξω από το κελί.

Ο μάρτυρας αναγνώρισε τόσο ενώπιον του δικαστηρίου όσο και στο σχετικό βίντεο που προβλήθηκε τον 5ο κατηγορούμενο Γιώργο Σιαλλή την ώρα που επισκέφτηκε στα αστυνομικά κρατητήρια τον τέως Δήμαρχο Πάφου Σάββα Βέργα κατά τις πρώτες μέρες της σύλληψης του και παρουσιάστηκε ως δικηγόρος του.

Ακολούθησε η αντεξέταση του μάρτυρα από τον συνήγορο υπεράσπισης του Γιώργου Σιαηλή, δικηγόρο Κώστα Σιαηλή.

Ο δικηγόρος έθεσε θέμα αξιοπιστίας του μάρτυρα λέγοντας πως ο μάρτυρας τελούσε σε διαθεσιμότητα σε κάποια χρονική περίοδο και πως ήταν ευάλωτος σε πιέσεις των ανωτέρων του. Ο μάρτυρας παραδέχτηκε πως είχε κατηγορηθεί για πλαστοπροσωπία, πήγε δικαστήριο και αθωώθηκε.

Ο Κώστας Σιαλής υπέβαλε τη θέση ότι ο μάρτυρας – αστυφύλακας γνώριζε ποιοι ήταν οι δικηγόροι του τέως Δημάρχου Πάφου και ισχυρίστηκε πως ο πέλατης του επισκέφτηκε τον Σ. Βέργα αλλά όχι ως δικηγόρος του, με τον Παλάοντα να απαντά πως η συνάντηση έγινε σε ειδική αίθουσα που οι δικηγόροι βλέπουν τους πελάτες τους επειδή ο 5ος κατηγορούμενος υποδύθηκε το δικηγόρο του Βέργα.

“Έκανες λάθος”, είπε ο δικηγόρος του Γ. Σιαηλή στο μάρτυρα και “κατέγραψες τον πελάτη μου ως δικηγόρο του Σ. Βέργα και για αυτό τον έβαλες στην αίθουσα που οι δικηγόροι βλέπουν τους πελάτες τους”, προσθέτοντας πως έπρεπε να γνωρίζει ποιοι ήταν οι δικηγόροι του τέως Δημάρχου Πάφου.

Υπέβαλε επίσης τη θέση ότι στο δικαστήριο ο μάρτυρας δεν είπε την αλήθεια.

Επόμενος μάρτυρας κατέθεσε ο Πόλυς Πολυδώρου δημοτικός σύμβουλος που εξελέγη το 2006 στο Δήμο Πάφου και είναι μέλος του Διοικητικού συμβουλίου του ΣΑΠΑ.

Στο δικαστήριο ο μάρτυρας αναφέρθηκε σε συνάντηση του με τον Δρακόπουλο της Envitec περί τα τέλη του 2013 στην παρουσία του Βέργα σε ξενοδοχείο της πόλης. Είπε επίσης πως είδε τον Γιώργο Σιαηλή, 5ο κατηγορούμενο, από μακριά αλλά όχι με τον Δρακόπουλο. Υπέθεσε είπε ο Πολυδώρου στην κατάθεση του ότι ο Γιώργος Σιαηλής μετέβηκε στο ξενοδοχείο για να συναντηθεί με τον Δρακόπουλο και να του εξηγήσει ότι τα αιτήματα του ήταν δικαιολογημένα και κατ’ επέκταση να ζητήσει την συνδρομή του για ψήφιση των αιτημάτων του. Πρόσθεσε ωστόσο πως δεν γνωρίζει αν ο Σιαηλής ζήτησε οικονομικό αντάλλαγμα. Ακολούθως διευκρίνησε ότι δεν έγινε συνάντηση τύπου στρογγυλής τραπέζης Πολυδώρου, Βέργα, Δρακόπουλου και Σιαηλή.

Στην συνάντηση, συνέχισε ο μάρτυρας, ο Χρήστος Δρακόπουλος άρχισε να του εξηγεί με τεχνικούς όρους το συμβόλαιο που ανέλαβε η εταιρεία του. Όπως είπε ο μάρτυρας, επεξήγησε στον Χρήστο Δρακόπουλο ότι αν τα αιτήματα του είναι δικαιολογημένα θα τα ψήφιζε αν όχι η θέση του ήταν ξεκάθαρη ότι θα τα καταψήφιζε.

Είχε αντιληφθεί, όπως είπε ότι γινόταν μια προσπάθεια να τον δωροδοκήσει ούτως ώστε να στηρίξει τα αιτήματα του στην ολομέλεια.

Ο Δρακόπουλος, είπε ο Π. Πολυδώρου, του πρότεινε να του δώσει χρήματα υπό την μορφή χορηγιών για να την προσφέρει σε σωματεία αν υποστήριζε το αίτημα τους για τις εργασίες που έκανε η εταιρεία του, ωστόσο ο Πόλυς Πολυδώρου ανέφερε πως την επομένη πήρε τηλέφωνο τον Χρήστο Δρακόπουλο και του είπε πως δεν τον ενδιέφερε καμία χορηγία. Επίσης, συνέχισε, μίλησε με τον Σάββα Βέργα και του είπε να τον βγάλει έξω από αυτή την κουβέντα και ότι δεν ενδιαφέρεται.

Σε τυχαία μάλιστα συνάντηση με τον Σάββα Βέργα την επομένη, ο Βέργας του είπε «πως θα καλύψεις αύριο τα έξοδα της προεκλογικής σου εκστρατείας;», υπονοώντας την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Είπε ακόμη πως μετά τη στάση που κράτησε και δεν δέχτηκε χρηματισμό από τον Χρήστο Δρακόπουλο δεν επικοινώνησε κανένας μαζί του.

Οι πέντε κατηγορούμενοι Γιώργος Μιχαηλίδης, Φειδίας Σαρίκας, Ευστάθιος Ευσταθίου, Βάσος Βασιλείου και Γιώργος Σιαηλής αντιμετωπίζουν κατηγορίες για δεκασμό δημόσιου λειτουργού, συναλλαγές με αντιπροσώπους, οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, αθέμιτη κτήση περιουσιακού οφέλους από λειτουργούς και αξιωματούχους του δημοσίου και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Το δικαστήριο διέταξε την συνέχιση της εκδίκασης της υπόθεσης για τις 26 και 27 Μαίου και όπως οι κατηγορούμενοι αφεθούν ελεύθεροι με τους ίδιους περιοριστικούς όρους.

Η αναβολή δόθηκε με στόχο την αξιολόγηση μαρτυρικού υλικού από το εξωτερικό στα πλαίσια παροχής δικαστικής συνδρομής από ξένο κράτος.

ΚΥΠΕ/ΚΠ/