Οι μαθήτριες που πωλούσαν λεμονάδες για την πυρόπληκτη Σολέα

Οι μαθήτριες που πωλούσαν λεμονάδες για την πυρόπληκτη Σολέα

Συγκίνηση προκάλεσε η είδηση του «Φ» στην έκδοση της περασμένης Δευτέρας για τα τρία μικρά κορίτσια από την Πάφο που θέλησαν να βοηθήσουν το έργο της αναδάσωσης των πυρόπληκτων περιοχών πουλώντας σπιτική λεμονάδα και, αφού συγκέντρωσαν 30 ευρώ, ψάχνουν αρμόδιο φορέα να τα παραδώσουν.

Αναζητήσαμε και εντοπίσαμε τις τρεις νεαρές, οι οποίες μας μίλησαν για την πρωτοβουλία τους. Η Χριστίνα Ανδρέου και οι αδελφές Καλλιρρόη και Πάτρα Χριστοδούλου, φίλες και γειτονοπούλες σε γειτονιά της Πάφου, μιλούν για την πρωτοβουλία τους με την απλότητα και την αθωότητα των παιδιών του δημοτικού σχολείου. Θεωρώντας ότι η πράξη τους ήταν κάτι αυτονόητο, λόγω της μεγάλης συμφοράς που έπληξε πολλές οικογένειες.


Η Χριστίνα, η μεγαλύτερη από τα τρία κορίτσια, που φέτος φοιτά στην Α’ τάξη του Γυμνασίου, αναφέρει στον «Φ» ότι τις μέρες εκείνες του καλοκαιριού οι τρεις φίλες έπαιζαν ένα παιγνίδι το οποίο αποτελεί και αντικείμενο του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας, αυτό της πώλησης προϊόντων από έναν επιχειρηματία και της αγοράς τους από τους πελάτες.

«Εκείνες τις ημέρες, είδαμε στην τηλεόραση την καταστροφή με τις πυρκαγιές στην Αργάκα και τη Σολέα», τονίζει, «και αμέσως σκεφτήκαμε και οι τρεις ότι το παιγνίδι θα μπορούσε να γίνει στην πραγματικότητα, για να μαζέψουμε στ’ αλήθεια λεφτά και να βοηθήσουμε για την αναδάσωση. Την ιδέα για τη λεμονάδα την είχαμε και οι τρεις. Βγάλαμε ένα τραπεζάκι και καρέκλες έξω από τα σπίτια μας, η γιαγιά της Καλλιρρόης και της Πάτρας μας έφτιαξε κέικ, κουλουράκια και λεμονάδες και τα πουλούσαμε. Φτιάξαμε επίσης κατασκευές, όπως βραχιόλια και κοσμήματα με υλικά που θα τα δίναμε για ανακύκλωση. Αρχίσαμε να πλησιάζουμε κόσμο που περνούσε από εκεί, τους χαιρετούσαμε, τους μιλούσαμε και τους εξηγούσαμε τον σκοπό μας. Πολλοί αγόραζαν, κάποιοι όχι».

Οι τρεις μικρές φίλες έμειναν στον χώρο πουλώντας τις λεμονάδες και τα κουλουράκια για τρεις μέρες, αναφέρει η Πάτρα, η οποία φέτος φοιτά στην Στ’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου. Τονίζει ότι ώθηση στην ιδέα αυτή τούς έδωσε και το σχολείο μέσω του μαθήματος της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που παρακολουθούσαν πέρυσι, καθώς και εκδηλώσεων δενδροφύτευσης που οργάνωσε το Η’ Δημοτικό Σχολείο, στο οποίο φοιτούσαν η Χριστίνα και η Πάτρα, αφού η μικρή της παρέας, η Καλλιρόη, είναι φέτος πρωτάκι.

«Ήταν ωραίο συναίσθημα το να αγοράζουν τα προϊόντα μας, όταν μάθαιναν τον σκοπό για τον οποίο τα πουλούσαμε», επισημαίνει. «Σκεφτόμαστε και τώρα, με το άνοιγμα των σχολείων, να προτείνουμε σε καθηγητές, δασκάλους και συμμαθητές να αναλάβουμε όλοι μια νέα πρωτοβουλία για να συγκεντρώσουμε λεφτά. Έναν έρανο, ένα παζαράκι ή κάτι παρόμοιο».

Αναζητούν αρμόδιο για να επιδώσουν τα 30 ευρώ

Ο πατέρας της Χριστίνας, Δανιήλ, δηλώνει στον «Φ» ότι τις μέρες εκείνες τα τρία κορίτσια είχαν συγκινηθεί από την καταστροφή και ευαισθητοποιήθηκαν ιδιαίτερα.

«Είναι μια παρέα πολύ δημιουργική, που πάντοτε αναζητούσαν διαφορετικούς τρόπους να περνούν την ώρα τους από το να είναι όλη μέρα μπροστά από τον υπολογιστή ή την τηλεόραση», αναφέρει. «Τις βλέπαμε που έψαχναν πολύ για να βρουν τρόπο να βοηθήσουν. Και όταν ήρθε η ιδέα για να πουλούν λεμονάδα, τις βοηθήσαμε όπως μπορούσαμε».
Η μητέρα της Πάτρας και της Καλλιρόης, Αντρέττα, τονίζει από την πλευρά της ότι η πρωτοβουλία των τριών κοριτσιών συγκίνησε τους κατοίκους της γειτονιάς.

«Τους έδιναν όσα ψιλά είχαν και αγόραζαν ό,τι διέθεταν. Τα κορίτσια είχαν ενθουσιαστεί, αλλά και εμείς συγκινηθήκαμε και νιώσαμε περηφάνια για την ευαισθησία τους. Τώρα αναζητούν αρμόδιο πρόσωπο για να επιδώσουν τα 30 ευρώ, ούτως ώστε να χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό που τα μάζεψαν».

Πηγή: Φιλελεύθερος/Ντόρα Χριστοδούλου