Ολοκληρώθηκε η αντεξέταση Σ. Βέργα 

Ολοκληρώθηκε η αντεξέταση του Σάββα Βέργα από τον συνήγορο υπεράσπισης του 5ου κατηγορούμενου Γ. Σιαηλή, δικηγόρο Κώστα Σιαηλή.

Ο τέως δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας αναρωτήθηκε αν θα πρέπει να οδηγηθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα προκειμένου να ικανοποιηθούν κάποιοι που κρίνουν ακόμη και μετά τη φυλάκιση του ότι η τιμωρία του δεν ήταν η αρμόζουσα.


Ο κ. Βέργας απαντούσε σε παρατήρηση του συνηγόρου υπεράσπισης του Γιώργου Σιαηλή ότι παραμένει αμετανόητος. 

Ο τέως δήμαρχος Πάφου, μετά το χθεσινό λιποθυμικό επεισόδιο, μεταφέρθηκε εκ νέου σήμερα στο δικαστικό μέγαρο Πάφου προκειμένου να αντεξεταστεί από τον συνήγορο υπεράσπισης του Γιώργου Σιαηλή, του μοναδικού από τους συνηγόρους που δεν έχει ολοκληρώσει την αντεξέταση του.

Κατά την αντεξετάση του από τον Κώστα Σιαηλή, είπε ότι ο ίδιος παραιτήθηκε σε αντίθεση με τον βουλευτή της ΕΔΕΚ Φειδία Σαρίκα, ο οποίος βρίσκεται στο κοινοβούλιο και ταυτόχρονα ενώπιον του κακουργιοδικείου ως κατηγορούμενος. 

Παραιτήθηκε από δήμαρχος και ομολόγησε ενοχή επειδή τον βάραιναν οι τύψεις, είπε, από την πρώτη μέρα που μπήκε στο κελί . Εκεί ομολόγησε ότι λύγισε από τη στιγμή που στη ζωή του τα είχε όλα και δεν στερείτο τίποτα. Έκανε, συνέχισε, την αυτοκριτική του και δεν επιθυμούσε να μπλέξει και την υπόλοιπη οικογένεια του, που δεν είχε καμία σχέση με αυτά.

Ο κ. Βέργας ανέφερε ότι μετανοεί για τις πράξεις του, λέγοντας ότι πρέπει να τιμωρηθεί για να μπορέσει να κοιτάξει τη κοινωνία στα μάτια και να ζητήσει μια δεύτερη ευκαιρία.

Συνεχίζοντας την αντεξέταση του, ο Σ. Βέργας, ανέφερε πως στην αρχή της εκλογής του δεν είχε κατά νου την «κλεψιά». Τους πρώτους μήνες της εκλογής του, συνέχισε, είχε έντονες επιφυλάξεις ωστόσο, όπως είπε, όταν  μπήκε πιο βαθιά στο σύστημα και μετά την παγοποίηση των εταιρειών του, ενέδωσε, αφού δεν γινόταν και κανένας έλεγχος. « Ήμουν 39 ετών, ίσως δεν ήμουν ώριμος για να γίνω δήμαρχος», παραδέχτηκε.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Γιώργου Σιαηλή, επέμεινε ότι ο πελάτης του δεν ήταν παρών στη συνάντηση στο ξενοδοχείο ΑΜΑΘΟΥΣ στην Πάφο με τον Χρήστο Δρακόπουλο της ENVITEC, με τον Βέργα να επαναλαμβάνει ότι ο Σιαηλής πήγε δύο φορές στην Αθήνα, συναντήθηκε με τον Δρακόπουλο και τις δύο φορές και πήρε σε φάκελο το ποσό των 15 χιλιάδων ευρώ την πρώτη φορά και το ποσό των 40 χιλιάδων ευρώ την δεύτερη φόρα τα οποία κατά την επιστροφή του στην Κύπρο τα μοίρασαν.

Ο Βέργας απεκάλυψε ότι οι δικηγόροι του θεώρησαν την επίσκεψη του Γιώργου Σιαηλή στα κρατητήρια ως προσπάθεια επηρεασμού μάρτυρα και ο ίδιος έδωσε, όπως είπε, συμπληρωτική κατάθεση για το γεγονός αυτό.

Αναφέρθηκε ακολούθως στη συνάντηση που έγινε στο ξενοδοχείο Αμαθούς με τους Γ. Σιαηλή και Πόλυ Πολυδώρου, λέγοντας πως επειδή ο Δρακόπουλος της ENVITEC ήθελε να τους δει κατ’ ιδίαν, ο ίδιος αποχώρησε.

Ο Κ. Σιαηλής επανέλαβε τη θέση ότι τα χρήματα από τον Δρακόπουλο τα πήρε μόνος του ο Σ. Βέργας, με το μάρτυρα να επαναλαμβάνει ότι λέει την αλήθεια και πως δυστυχώς μπορεί να μην θέλει άλλη οικογένεια να περάσει αυτά που πέρασε  ο ίδιος, ωστόσο, όπως είπε, ορκίστηκε να πει την αλήθεια.

Στο δικαστήριο ο Κώστας Σιαηλής αμφισβήτησε την ειλικρίνεια του μάρτυρα θέτοντας του, πως δεν είπε στην κατάθεση του τα ίδια με τα όσα ανέφερε στο δικαστήριο σε σχέση με το ύψος του ποσού που μοίρασε με τον πελάτη του, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του μάρτυρα.

Μπορεί, είπε ο Βέργας στο δικαστήριο, ο 5ος κατηγορούμενος να μην γνώριζε το ποσό που θα έδινε  ο Δρακόπουλος, αλλά γνώριζε ότι αυτό το ποσό θα το μοιράζονταν οι δύο τους.

Ο Κ. Σιαηλής υπέβαλε τη θέση ότι έχει μεγάλη εμπάθεια για τον πελάτη του, με τον Βέργα να απαντά σε έντονη συναισθηματική φόρτιση  ότι   δεν θέλει να στείλει στη φυλακή κανέναν, αλλά πρέπει να πει την αλήθεια.

Ο Κ. Σιαηλής υπέβαλε τη θέση ότι οι συναντήσεις του Βέργα με τον πελάτη του ήταν γιατί ο μάρτυρας επιθυμούσε τη στήριξη του Γ. Σιαηλή για να τον καλύψει για δύο άλλα σκάνδαλα που αφορούσαν το Δήμο Πάφου, αυτό του Pafos Aphrodite Festival και των ταμπελών.

Ό,τι ανέφερες για τον πελάτη μου, συνέχισε ο δικηγόρος, ήταν προϊόν συναλλαγής με τις ανακριτικές αρχές.
 
Σε παρέμβαση του στις αναφορές του συνηγόρου υπεράσπισης του 5ου κατηγορούμενου, ο Α’ Δικηγόρος της Δημοκρατίας Νίνος Κέκκος, είπε ότι η κατηγορούσα αρχή ενεργεί πάντα έντιμα και ακέραια και πως αποτελεί δικαίωμα της να συναντά τους μάρτυρες κατηγορίας προκειμένου να εξετάσει την αξιοπιστία τους και πως αυτό θα πράξει και με τους υπόλοιπους μάρτυρες που θα καλέσει στο δικαστήριο.

Η υπόθεση ορίστηκε εκ νέου για τις 15, 17 και 19 Φεβρουαρίου.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΒΑ)