Ορέστης Μάτσας: «Η εγκατάλειψη της Πινακοθήκης μετράει τρία χρόνια»

Ορέστης Μάτσας: «Η εγκατάλειψη της Πινακοθήκης μετράει τρία χρόνια»

Για την τραγική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Δημοτική Πινακοθήκη Πάφου, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο Ορέστης Μάτσας, υποψήφιος βουλευτής στην επαρχία Πάφου με το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

Στις δηλώσεις που έκανε ο ίδιος, ανέφερε πως «ενώ ο χώρος μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 λειτουργούσε κανονικά και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, όσο η Πάφος ήταν πολιτιστική πρωτεύουσα, όταν έσβησαν τα φώτα, έσβησε και το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής. Από τότε η πινακοθήκη έχει εγκαταλειφθεί στο σκοτάδι, με αποτέλεσμα σήμερα, το θέαμα στο εσωτερικό του κτιρίου, να θυμίζει περισσότερο με τιμωρημένο κτίριο σε μια πόλη που διατείνεται πως αλλάζει, παρά με σημείο αναφοράς μίας πρώην πολιτιστικής πρωτεύουσας».


Σε σχέση με την πολιτιστική περιουσία της Δημοτικής Πινακοθήκης πρόσθεσε ότι «το μόνο που γνωρίζουμε σήμερα, για ένα μέρος της πολιτιστικής περιουσίας της πινακοθήκης, είναι ότι βρίσκεται στο Χάνι του Ιμπραήμ. Οι καλλιτέχνες και τα πολιτιστικά σωματεία της Πάφου ανησυχούν απολύτως δικαιολογημένα».

Ο υποψήφιος αναρωτήθηκε αν «το όραμα της δωρήτριας ήταν να έχει ο χώρος αυτή την νεκρική όψη εδώ και τρία χρόνια στο εσωτερικό του και εδώ και ένα χρόνο στο εξωτερικό του, καλώντας τον Δήμο Πάφου να γνωστοποιήσει τους όρους της δωρεάς του χώρου από την αείμνηστη Ήβη Μαλλιώτου». Παράλληλα, υπενθύμισε πως «οι μνήμες από την αυταρχική επέμβαση του Δήμου στο πράσινο του χώρου είναι νωπές και παραμένουν ανεξήγητες, αποδίδωντας στην τοπική αρχή, την απόλυτη ευθύνη».

Ο κ. Μάτσας κάλεσε τον Δήμο Πάφου, να δώσει εξηγήσεις στα σοβαρά ερωτήματα που τίθενται, με σημαντικότερο όλων, γιατί η Δημοτική Πινακοθήκη, αφέθηκε σε αυτή την κατάσταση.