Ορέστης Μάτσας: “Τα κενά στην Υγεία δεν καλύπτονται δημιουργώντας νέα”

Ορέστης Μάτσας: “Τα κενά στην Υγεία δεν καλύπτονται δημιουργώντας νέα”

H κρίση στην δημόσια υγεία είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το κράτος και η κοινωνία μας σήμερα. H διασφάλιση της πρόσβασης όλων ανεξαιρέτως των πολιτών σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, είναι απαραίτητο στοιχείο για να βγούμε όρθιοι από αυτήν την κρίση.

Σε ό,τι αφορά την επαρχία μας, το Γενικό Νοσοκομείο της Πάφου πλησιάζει τα τριάντα χρόνια ύπαρξης. Με μια απλή επίσκεψη στο δημόσιο Νοσοκομείο της πόλης μας, αντιλαμβάνεται κανείς την υπερπροσπάθεια που καταβάλλει το προσωπικό για να ανταποκριθεί στις έκτακτες συνθήκες που διανύουμε, μέσα σε μια δυσλειτουργική και ανεπαρκή υποδομή, με υλικοτεχνικό εξοπλισμό παλαιών δεκαετιών, αλλά και ελλείψεις σε βασικές μονάδες, όπως π.χ. η ογκολογική.


Την ώρα που το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου βρίσκεται στο έλεος μιας συστηματικής παραμέλησης, έρχεται να προστεθεί η απόφαση του ΟΚΥπΥ και του Υπουργείου Υγείας για το προσωρινό κλείσιμο του παθολογικού θαλάμου του Νοσοκομείου Πόλης Χρυσοχούς, με την παράλληλη απόσπαση του ιατρικού προσωπικού στο θάλαμο Covid-19 του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου.

Η στήριξη του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας, είναι απαραίτητη και κατανοητή. Ωστόσο, η Κυβέρνηση προσπαθώντας ανεπιτυχώς να στελεχώσει τους θαλάμους Covid-19 παγκύπρια, δεν πρέπει να αναζητά λύσεις που πλήττουν καίρια το δικαίωμα των πολιτών, που ζουν μακριά από τα αστικά κέντρα, για αποτελεσματική πρόσβαση σε υπηρεσίες δημόσιας υγείας. Με άλλα λόγια, η Κυβέρνηση στην προσπάθειά της να καλύψει κενά, τελικά δημιουργεί νέα.

Η πανδημία είναι ακόμα παρούσα. Εδώ είναι όμως και όλα τα υπόλοιπα περιστατικά, και ειδικά εκείνα που χρήζουν νοσηλείας σε παθολογικούς θαλάμους. Δεν νοείται να γίνονται εκπτώσεις στην δημόσια υγεία και στην λειτουργία των κρατικών νοσηλευτηρίων. Γι’ αυτό και οι φορείς αυτοί, μαζί με τον αρμόδιο υπουργό, οφείλουν να επανεξετάσουν την απόφαση. Οι πολίτες της Πόλης Χρυσοχούς και των ευρύτερων κοινοτήτων πρέπει να εισακουστούν. Ας μην ξεχνάμε, πως ο χώρος της Υγείας δεν συγχωρεί τα λάθη. Κενά, που μπορεί να φαίνονται αθώα, γρήγορα καταλήγουν μοιραία.

Η προστασία της Υγείας αποτελεί ανθρώπινο επίτευγμα στην πορεία του χρόνου. Δεν ήταν πάντοτε δεδομένη. Και για χώρες σαν την δική μας, παρόλο που το σχέδιο του ΓεΣΥ έγινε πραγματικότητα, το σχέδιο αυτό έχει ακόμα πολλές τρύπες που πρέπει να επουλωθούν. Ένα ισχυρό σύστημα δημόσιας υγείας αποτελεί την καλύτερη παρακαταθήκη ενός κράτους που σέβεται

πρωτίστως τους πολίτες και τον εαυτό του. Η επένδυση στην Υγεία, δεν πέφτει ποτέ έξω.

Του Ορέστη Μάτσα
υποψήφιος βουλευτής στην επαρχία Πάφου με το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών