Ο Δήμος Γεροσκήπου στο Interreg IVC

Ο Δήμος Γεροσκήπου στο Interreg IVC

Ο Δήμαρχος Γεροσκήπου, Μιχάλης Παυλίδης, επισκέφτηκε στις 10 – 14 Ιουνίου το Ελσίνκι για να συμμετάσχει στην εκπαιδευτική συνάντηση του προγράμματος Διαπεριφερειακής Συνεργασίας Interreg IVC Improvement of Effectiveness of regional development policies in eco-innovation of Smart Home and Independent Living to increase the quality of Life of Aging people (INN.O.V.Age) που πραγματοποιήθηκε στη Φινλανδική πρωτεύουσα. Στην αντιπροσωπεία που μετέβη στη Φινλανδία μετείχε και το Γραφείο Διασύνδεσης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου με την υπεύθυνη του Γραφείου κ. Ροζίτα Παυλίδου.

Στη συνάντηση στην οποία συμμετείχαν εταίροι από 14 χώρες, η κυπριακή ομάδα εργασίας ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο των καινοτόμων εφαρμογών που στοχεύουν σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τα άτομα της τρίτης ηλικίας και επισκέφθηκε σύγχρονα κέντρα υποστηρικτικών εφαρμογών στη Φιλανδία, ενώ ταυτόχρονα είχε την ευκαιρία να προβάλει τις προσπάθειες που καταβάλλονται στην Κύπρο, και συγκεκριμένα στον Δήμο Γεροσκήπου, για την ανάπτυξη λειτουργικών εφαρμογών στο χώρο της στήριξης ατόμων της τρίτης ηλικίας. Η συνάντηση/εκπαιδευτική επίσκεψη ήταν η τρίτη που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εργασιών του προγράμματος. Προηγήθηκαν εκπαιδευτικές συναντήσεις στο Άμστερνταμ και στο Λονδίνο στις οποίες ο Δήμος Γεροσκήπου επίσης μετείχε ενεργά. Σκοπός της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των εταίρων και η επί τόπου επίσκεψη σε χώρους καινοτόμων λειτουργικών εφαρμογών για την υποστήριξη των ατόμων της τρίτης ηλικίας.


Επίκεντρο της τριήμερης εκπαιδευτικής συνάντησης ήταν η μεταφορά και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, μέσω της δυνατότητας ανάπτυξης συνεργασιών με οργανισμούς και εταιρείες που ειδικεύονται σε θέματα υποστηρικτικών εφαρμογών για καλύτερη ποιότητα ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας. Για το σκοπό αυτόν πραγματοποιήθηκαν διάφορες επισκέψεις σε κέντρα ανάπτυξης καινοτομίας και λειτουργικών εφαρμογών για τα άτομα της τρίτης ηλικίας καθώς και συναντήσεις με εκπροσώπους οργανισμών και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο και ανταλλάχθηκαν απόψεις για τις δυνατότητες ανάπτυξης σχέσεων για την προώθηση δράσεων ανταλλαγής τεχνογνωσίας και χάραξης κατευθυντήριας πολιτικής. Σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε, ο Δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης εξέθεσε στους ξένους εκπροσώπους τις προσπάθειες που καταβάλλονται στη Γεροσκήπου στο πλαίσιο του προγράμματος, τονίζοντας ότι η ανάγκη ανάπτυξης συνεργασιών με φορείς που έχουν να επιδείξουν σημαντικά επιτεύγματα στον τομέα είναι πολύ σημαντική για τη βελτίωση της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Γεροσκήπου και εντάσσεται στις άμεσες προτεραιότητές του.

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής επίσκεψης η ομάδα εργασίας του Δήμου επισκέφθηκε το Health Factory του Aalto University του Ελσίνκι που δραστηριοποιείται σε στενή συνεργασία με το Helsinki University Hospital και στοχεύει στην προώθηση καινοτόμων λύσεων και εφαρμογών στον τομέα της υγείας. Οι εταίροι του προγράμματος Innovage είχαν επίσης την ευκαιρία να επισκεφτούν το Finnish Nature center Haltia στο Nuuksio National Park. Το Κέντρο το οποίο είναι εξ’ ολοκλήρου χτισμένο με ξύλο, συγκεντρώνει φυσικούς θησαυρούς της Φινλανδίας που εκτίθενται με μοναδικό τρόπο στο κοινό.

Το πρόγραμμα INN.O.V.Age υλοποιούν 15 Εταίροι από 14 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, τη Γαλλία, τη Λιθουανία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Πολωνία, τη Τσεχία, τη Σλοβενία και την Κύπρο και έχει συνολικό προϋπολογισμό ύψους 2,5 περίπου εκατ. ευρώ. Η Κύπρος συμμετέχει στο πρόγραμμα με το Δήμο Γεροσκήπου. Οι εργασίες και οι στόχοι του προγράμματος επικεντρώνονται στην αποτελεσματική παρέμβαση φορέων επιρροής στη διαμόρφωση πολιτικής και συνθηκών για καλύτερη ποιότητα ζωής για τα άτομα της τρίτης ηλικίας, στη βάση εξειδικευμένων εφαρμογών στους χώρους διαβίωσης. Προς επίτευξη των στόχων το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην όσο το δυνατόν πιο ενεργό συνεργασία με επιχειρήσεις για προώθηση νέων εξειδικευμένων εργαλείων και εφαρμογών.

Βασικό «εργαλείο» υλοποίησης των στόχων του προγράμματος είναι το Κέντρο Προώθησης Καινοτομίας «Inno-Hub», το οποίο θα αποτελέσει τον βασικό άξονα μελέτης των υφιστάμενων πρακτικών για θέματα τρίτης ηλικίας στη Γεροσκήπου και στην περιοχή της Πάφου γενικότερα. Στόχος του Inno-Hub είναι η αποτελεσματική παρέμβαση σε φορείς επιρροής για τη διαμόρφωση πολιτικής και συνθηκών για καλύτερη ποιότητα ζωής για τα άτομα της τρίτης ηλικίας, στη βάση εξειδικευμένων εφαρμογών στους χώρους διαβίωσης. Προς επίτευξη των στόχων το Κέντρο Προώθησης Καινοτομίας θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη συνεργασιών με τη Βιομηχανία και άλλους φορείς λήψης αποφάσεων στην Κύπρο και σύντομα αναμένεται να δραστηριοποιηθεί προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης του αριθμού των μελών του. Συντονιστής των εργασιών του Κέντρου Προώθησης Καινοτομίας «Inno-Hub» είναι το Γραφείο Διασύνδεσης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο λειτουργεί ως Φορέας Εμπειρογνωμοσύνης και Τεχνογνωσίας για τη διασύνδεση του Επιχειρηματικού Κόσμου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην προώθηση δράσεων καινοτομίας στον τομέα υποβοηθητικών εφαρμογών για την Τρίτη Ηλικία. Το Γραφείο Διασύνδεσης του ΤΕΠΑΚ αναμένεται επίσης να συμβάλει ενεργά στη δημιουργία κρίσιμης μάζας βέλτιστων πρακτικών για θέματα τρίτης ηλικίας.