Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία…

Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία…

Μετά από αρκετά χρόνια άκαρπων σχεδιασμών, η κυβέρνηση επανατοποθετεί στο τραπέζι τη δυνατότητα κατασκευής του δρόμου Πάφου – Πόλης.

Η κατασκευή του δρόμου βρίσκεται στο ψυγείο εδώ και πολλά χρόνια καθώς οι σχεδιασμοί είχαν ανατραπεί λόγω της οικονομικής κρίσης.


Ο δρόμος αναφέρεται στο τριετές σχέδιο δημοσιονομικής πολιτικής ως μια από τις πιθανότητες που υπάρχουν για αναπτυξιακά έργα, αν και είναι το μόνο από τα έργα που περιλαμβάνονται που δεν θεωρείται βιώσιμο και ο όλος σχεδιασμός θα επανεξεταστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, φαίνεται να προωθείται από το υπουργείο μεταφορών το σενάριο της κατασκευής του τμήματος Μεσόγης- Στρουμπί με δύο λωρίδες με συνολικό κόστος €70 εκ.

Η κατασκευή του τμήματος αυτού αποτελεί μέρος του συνολικού έργου του δρόμου που εκτιμάται να γίνει με φάσεις.

Στα σενάρια του υπουργείου υπήρξαν και άλλες σκέψεις οι οποίες εγκαταλείφθηκαν όπως είναι η κατασκευή του δρόμου με 4 λωρίδες καθώς το κόστος θα ήταν αρκετά μεγάλο φθάνοντας μέχρι και τα €200 εκ.

Πέραν της κατασκευής του νέου δρόμου, το υπουργείο μεταφορών προωθεί και βελτιώσεις στον υφιστάμενο δρόμο.

Εντός του 2018 θα γίνει βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου με κόστος €3,2 εκ. το οποίο αναμένεται να συγχρηματοδοτηθεί με 30% από ανταγωνιστικό πρόγραμμα της ΕΕ.

Ο αυτοκινητόδρομος Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς αξιολογείται από τους αρμοδίους ως ένα σημαντικό τμήμα του εθνικού οδικού δικτύου, το οποίο θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την προοπτική ανάπτυξης ολόκληρης της Πάφου και ιδιαίτερα του διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς.

Υπάρχουν όμως αντιδράσεις τόσο για το συνολικό κόστος του έργου όσο και για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Η διαδικασία προσφορών για την κατασκευή του έργου ξεκίνησε το 2006 αλλά τερματίστηκε χωρίς επιτυχία με απόφαση της διαχειριστικής επιτροπής τον Οκτώβριο του 2011 λόγω της οικονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα.

Στη συνέχεια έγινε διερεύνηση εναλλακτικών σεναρίων με μειωμένο κόστος.

Στη βουλή ο δρόμος

Το θέμα της κατασκευής του δρόμου θα απασχολήσει τη συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής συγκοινωνιών και έργων την Παρασκευή.

Σε δηλώσεις του στη StockWatch, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και μέλος της επιτροπής Ανδρέας Φακοντής αναφέρει ότι την Παρασκευή το θέμα της κατασκευής του δρόμου θα ξεκαθαρίσει στην παρουσία των δύο υπουργών μεταφορών και οικονομικών.

«Θέλουμε να δούμε εάν η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου είναι συγκεκριμένη και αφορά το μέρος της κατασκευής του δρόμου Πάφου-Στρουμπί, εάν θα υπάρξει σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμό του 2018 για προκήρυξη προσφορών και έναρξη κατασκευαστικών έργων και ποιο είναι το κονδύλι αυτό».

«Εάν περιληφθεί κονδύλι στον προϋπολογισμό, τότε σημαίνει ότι εγκαταλείπεται η προηγούμενη απόφαση για κατασκευή του δρόμου με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης από ιδιώτη επενδυτή και με αποπληρωμή σε 25 ετήσιες δόσεις με κόστος γύρω στα €200 εκ.», σημειώνει ο κ. Φακοντής.

«Εμείς συμφωνούμε με το να περιληφθεί κονδύλι στον προϋπολογισμό καθώς η προηγούμενη απόφαση δεν υλοποιήθηκε μετά και την πάροδο αρκετών ετών και με το κόστος να είναι ιδιαίτερα ψηλό», αναφέρει.

Πηγή: Stockwatch/Γεωργία Χαννή