Ο Θάνος Μικρούτσικος στην Πάφο για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα

Ο Θάνος Μικρούτσικος στην Πάφο για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα

Το μήνυμα ότι ο πολιτισμός, ειδικά στην κρίση, έχει ρόλο, γιατί εμψυχώνει, έστειλε σήμερα από την Πάφο, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο του Πάφος2017, ο γνωστός Ελληνας μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος.

Ο πολιτισμός και η τέχνη είναι η επιβίωση μας, τόνισε σε δημοσιογραφική διάσκεψη.


Πρέπει, είπε, “να γίνει κατανοητό σε όλους μας τι είδους στοίχημα είναι το Πάφος 2017”.

Αναφερόμενος στην ιστορία του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, ο κ. Μικρούτσικος είπε ότι η ιστορία αυτή έχει να κάνει με την ελληνική πρόταση και έχει και ονοματεπώνυμο “Μελίνα Μερκούρη” με έναρξη το “Αθήνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα” το 1985. O Θάνος Μικρούτσικος είπε πως στη “βαριά βιομηχανία” του πολιτισμού, η Ελλάδα έχει συμβάλει καθοριστικά με το Παρθενώνα, τον Ευριπίδη, το Σοφοκλή, τον Αισχύλο, αλλά και ένα σωρό άλλους.

Ενώ στη συνέχεια, πρόσθεσε, ακολούθησε το Παρίσι, το Λονδίνο, η Μαδρίτη, το Βερολίνο και άλλες, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο Παρίσι, λέγοντας πως το Παρίσι, μια οποιαδήποτε χρονιά, έχει 60.000 θεατές για τα πολιτιστικά δρώμενα και πάνω από 3.000 χώρους πολιτισμού.

Νόημα, συμπλήρωσε, έχει “αν μικρές πόλεις με κάποιες προϋποθέσεις και κάποια χαρακτηριστικά αναλάβουν αυτό το ρόλο”.

Εκτίμησε ακόμη, πως το στοίχημα μπορεί να είναι οι 200 Παφίτες με πολιτιστική συνείδηση να γίνουν 300, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν είναι μόνο αυτό, αλλά και η ημερομηνία σταθμός, η 1η Ιανουαρίου του 2018, να έχει μείνει θεσμός που θα λειτουργεί και μετά το έτος 2017.

O κ. Μικρούτσικος αναφέρθηκε στη κ. Γεωργία Ντέτσερ Διευθύντρια του Καλλιτεχνικού προγράμματος του Πάφος 2017, αποκαλώντας την ” κυρία του Πολιτισμού”.
Η Γεωργία Ντέτσερ καλωσόρισε τον κ. Μικρούτσικο στην Πάφο, λέγοντας πως ο Θάνος Μικρούτσικος δεν είναι μόνο συνθέτης ή μουσικός, αλλά έχει λόγο, έχει υπηρετήσει τον πολιτισμό από πολλά σημεία και εξαιρετικές εμπειρίες.

Σημειώνεται ότι ο Θάνος Μικρούτσικος υπήρξε Υπουργός, διετέλεσε υφυπουργός, υπήρξε διευθυντής της ΠΠΕ, σύμβουλος και είναι ο αγαπημένος συνθέτων πολλών.

Η κ. Ντέτσερ αναφέρθηκε και στις συναντήσεις στην Παλιά Ηλεκτρική, στο πλαίσιο των οποίων ο Θάνος Μικρούτσικος θα συνομιλήσει απόψε με τους πολίτες.

Οι συναντήσεις αυτές, είπε, έχουν ως στόχο να φέρουν κοντά στην Πάφο τους ανθρώπους της και τις προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών, ανθρώπους που έχουν άμεση σχέση με τον πολιτισμό στην προσπάθεια μας – όπως ανέφερε- να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στο μεγάλο τομέα του πολιτισμού, ο οποίος μπορεί να κάνει τη ζωή όλων μας πολύ καλύτερη, όπως εκτίμησε.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Χρίστος Πατσαλίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του που ο κόσμος έρχεται κοντά και αγκαλιάζει το θεσμό. Μέσα στη κρίση και στις δυσάρεστες συζητήσεις, συμπλήρωσε, “υπάρχει μια όαση που έχει να κάνει με μια ευαισθητοποίηση στα θέματα πολιτισμού”.

O κ. Πατσαλίδης είπε πως η Πάφος βρίσκεται σε μια πορεία αλλαγής που ετοιμάζεται ως κοινωνία , ως πολίτες και ως πόλη, ως ορόσημο.

Επεσήμανε επίσης πως η προσπάθεια του Οργανισμού Πάφος 2017 επικεντρώνεται στην κλιμάκωση της πορείας μέχρι το 2017.

Είναι για μας τιμή και μεγάλη αξία η οποία δίδεται με τη συμμετοχή του Θάνου Μικρούτσικου στην όλη προσπάθεια, κατέληξε ο κ. Πατσαλίδης.

Σημειώνεται ότι απόψε στην Παλιά Ηλεκτρική μετά το διάλογο που θα έχει ο Θάνος Μικρούτσικος με τους πολίτες, θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Στο τραγούδι θα συμμετάσχει ο Κώστας Θωμαϊδης.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΒΑ)