Ο Υπ. Παιδείας εγκαινίασε τη Βιβλιοθήκη Θεατρικών Κειμένων στη Γεροσκήπου

Στην αναβάθμιση του πολιτιστικού γίγνεσθαι της Γεροσκήπου θα συμβάλει η Βιβλιοθήκη Θεατρικών Κειμένων και του νέου χώρου στέγασης του Θεατρικού Εργαστηρίου της Κοινότητας , ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση εγκαινίων, ο κ. Καδής ανέφερε πως η βιβλιοθήκη έχει τις πόρτες της ανοικτές για όλα τα μέλη της κοινότητας και ευχήθηκε όπως τόσο η βιβλιοθήκη όσο και το θεατρικό εργαστήρι με τη δράση τους αναδειχθούν σε σημεία αναφοράς της πνευματικής και πολιτιστικής πορείας της κοινότητας. 


Ο Υπουργός σημείωσε πως σύμφωνα με την διακήρυξη της UNESCO, ο σκοπός της ίδρυσης βιβλιοθηκών είναι εκπαιδευτικός, μορφωτικός, κοινωνικός και ψυχαγωγικός, προσθέτοντας πως “οι πρόγονοι μας είχαν κατανοήσει την αξία του βιβλίου, για αυτό ιδρύθηκαν δημόσιες βιβλιοθήκες στην Αθήνα από την εποχή του Πεισίστρατου, ενώ επί των διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου ιδρύθηκαν οι περιώνυμες βιβλιοθήκες της Περγάμου και της Αλεξάνδρειας”.

H δημιουργία της βιβλιοθήκης και του θεατρικού εργαστηρίου δίνουν χώρο στα όνειρα και τις προσδοκίες των παιδιών και αναδεικνύουν την ανάγκη να εξασφαλισθεί για κάθε άτομο το δικαίωμα στη δημιουργικότητα, συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός Παιδείας είπε πως ο συγκεκριμένος χώρος προκαλεί αλλά και προσκαλεί παιδιά και γονείς να ασχοληθούν με το βιβλίο, προωθώντας μεταξύ άλλων την φιλαναγνωσία και τη δια βίου μάθηση. 

Επεσήμανε επίσης πως στην όλη προσπάθεια της δημιουργίας της πολιτιστικής εστίας, που προάγει τις αξίες της παιδείας και του πολιτισμού, πολλοί δημότες πρόσφεραν στη βιβλιοθήκη θεατρικά κείμενα Κυπρίων δημιουργών και έτσι διασώθηκαν 500 λογοτεχνικά και θεατρικά κείμενα. 

Ο νέος χώρος στέγασης του θεατρικού εργαστηρίου, συνέχισε, με τη θεατρική σκηνή, παιδική, εφηβική και ερασιτεχνική, θα συμβάλουν στην καλλιέργεια της θεατρικής παιδείας στον τόπο. 

Ο κ. Καδής πρόσφερε τέλος το ποσό των 500 ευρώ για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων  του εργαστηρίου.

Εξάλλου, σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης  είπε πως η πρωτοποριακή πρωτοβουλία του Σωματείου “Θεατρικό Εργαστήρι Γεροσκήπου”  -με δεκαπέντε χρόνια παρουσίας- για δημιουργία βιβλιοθήκης θεατρικών κειμένων αναμένεται να συμβάλει στην περαιτέρω προώθηση των θεατρικών δρωμένων της πόλης και κατά συνέπεια στην ανάπτυξη της τέχνης του θεάτρου. 

Πρόσθεσε επίσης πως παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες το ΘΕΓ δημιουργεί τις προϋποθέσεις εκείνες που το βοηθούν να προχωρεί προς τα εμπρός, αναβαθμίζοντας τη δράση του. 

Ο κ. Παυλίδης ακολούθως χαιρέτησε την παρουσία του Υπ. Παιδείας στην εκδήλωση της τέλεσης των εγκαινίων, δηλώνοντας πως αυτό αποδεικνύει το ενδιαφέρον του Υπουργείου και του ιδίου του Υπουργού προσωπικά για την πολιτιστική δημιουργία της περιοχής.

Δεσμεύτηκε, τέλος, πως ο Δ. Γεροσκήπου θα συνεχίσει να στηρίζει κάθε δραστηριότητα των σωματείων της πόλης που θα συμβάλλει στην πολιτιστική ανάπτυξη και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών.

Ο Νεόφυτος Παύλου, πρόεδρος του Σωματείου του  ΘΕΓ, ανέφερε πως το Θεατρικό Εργαστήρι βλέποντας την τεράστια δυσκολία μιας ερασιτεχνικής ομάδας να βρει ένα κείμενο που να ενδιαφέρει, καθώς επίσης και στα ράφια των βιβλιοπωλείων να είναι πολύ μικρός ο αριθμός θεατρικών κειμένων, ιδιαίτερα Κυπρίων συγγραφέων, κυπριακών σκετς ή θεατρικών κειμένων για παιδιά, κάνει την εξεύρεση των θεατρικών κειμένων ακόμη πιο δύσκολη. 

Έτσι, συνέχισε, “έχουμε αποφασίσει τη δημιουργία «Βιβλιοθήκης Θεατρικών κειμένων», που θα βοηθήσει τις ερασιτεχνικές ή σχολικές ομάδες καθώς και μαθητές που προετοιμάζονται για ένταξη σε δραματικές σχολές. 

Ανακοίνωσε ακόμη πως το ΘΕΓ εργάζεται για τη δημιουργία ιστοσελίδας που θα βοηθήσει στην εύκολη εξεύρεση κάποιου κειμένου, σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε ομάδας.

Σημειώνεται ότι η  βιβλιοθήκη διαθέτει για το ξεκίνημα ένα αριθμό κειμένων, ο οποίος αριθμεί γύρω στα 600, ενώ θα είναι ανοιχτή ορισμένες ώρες την εβδομάδα για ανάγνωση και δανεισμό. 

Η εκδήλωση περιλάμβανε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με μουσικό καλωσόρισμα από παιδιά του ΘΕΓ και  της μουσικής σχολής Ελευθερίας Περικλέους  υπό την διεύθυνση της κ. Έλενας Ευθυμίου. 

Στο χώρο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε έρανος για οικονομική βοήθεια για τον μικρό Ιωάννη από την Πάφο, 11 ετών σήμερα, ο οποίος εδώ και τρία χρόνια παλεύει με μια πολύ σοβαρή μορφή καρκίνου. 

Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης του, μετέβη στο Λονδίνο από το Σεπτέμβριο του 2015 για περαιτέρω εξειδικευμένη αντιμετώπιση και θεραπεία. 

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΒΑ)