Ο φοιτητής από την Γεροσκήπου που του κατάστρεψε τη ζωή μια… ζαρτινιέρα
Ο Αυγουστίνος Δημητρίου φοιτούσε σε ΙΕΚ στη Θεσσαλονίκη στο τμήμα Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Στις 17 Νοεμβρίου του 2006, ο 24χρονος φοιτητής έκανε βόλτα στην περιοχή της πλατείας Συντριβανίου μαζί με έναν φίλο του.
Η πορεία για την εξέγερση του Πολυτεχνείου είχε λήξει ώρες πριν, καθώς και οι συγκρούσεις μεταξύ των αστυνομικών και μερικών διαδηλωτών. Εκείνο το βράδυ είχαν γίνει επεισόδια μπροστά στην πλατεία Χημείου και συνελήφθησαν 7 φοιτητές.
Επικρατούσε ησυχία στους δρόμους και καθώς περπατούσε ο Αυγουστίνος, ένας άνθρωπος που φορούσε πολιτικά ρούχα τον πλησίασε και άρχισε να τον χτυπάει. Έκανε νόημα σε άλλους δύο, οι οποίοι στη συνέχεια συμμετείχαν επίσης στον ξυλοδαρμό. Φορούσαν μάσκες που κάλυπταν το πρόσωπο.
Ο Κύπριος φοιτητής είχε πει σε συνέντευξη του ότι δεν ήξερε ότι επρόκειτο για αστυνομικούς και όταν είδε ένστολους αστυνομικούς κοντά, τους φώναζε να τον βοηθήσουν. Εκείνοι όμως δεν επενέβησαν. Του έβαλαν χειροπέδες και συνέχισαν να τον χτυπάνε.
Μερικά χρόνια αργότερα, είχε πει: «Ήρθαν όλοι πάνω μου και με χτυπούσαν με δύναμη και μίσος. Με σπάσανε στο ξύλο. Ούτε σε ταινία δεν είχα δει αυτά που μου έκαναν. Απορώ γιατί τέτοιο μένος. Έφτασα στο σημείο να σκέφτομαι ότι θα με σκοτώσουν. Ούτε οι Τούρκοι δεν έκαναν στους Κύπριους τέτοια πράγματα».
Ίσως μια από τις γνωστότερες ιστορίες αστυνομικής βίας των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα…
Η υπόθεση είχε προκαλέσει σάλο σε Ελλάδα και Κύπρο και σε διεθνές επίπεδο, αφού την αλόγιστη χρήση βίας είχαν κατακρίνει από τη Διεθνή Αμνηστία μέχρι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Αφορμή έδωσε η προσπάθεια της Αστυνομίας να καλύψει το περιστατικό λέγοντας ότι ο τραυματισμός του κύπριου φοιτητή δεν οφειλόταν στην αστυνομική αυθαιρεσία αλλά σε μία ζαρντινιέρα!
Όπως αναφέρουν τα τότε δημοσιεύματα, οκτώ καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου πέρασαν από το σημείο μετά από περίπου είκοσι λεπτά και είδαν τα άτομα με τα πολιτικά να χτυπάνε το φοιτητή. Ζήτησαν από τους αστυνομικούς να τον αφήσουν, όπως περιέγραψε αργότερα ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ, καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, σε γραπτή αναφορά.
Τα άτομα με τα πολιτικά τους εξύβρισαν και τους απείλησαν ενώ οι ένστολοι αστυνομικοί προσπάθησαν να απωθήσουν τους καθηγητές από την περιοχή. Ζήτησαν να έρθει ασθενοφόρο για το αιμόφυρτο παιδί και να μάθουν τα ονόματα των ένστολων αστυνομικών αλλά και αυτών που φορούσαν πολιτικά όμως απορρίφθηκαν τα αιτήματά τους.
Οι αστυνομικοί έβαλαν τον φοιτητή σε αυτοκίνητο της ασφάλειας και έφυγαν. Έπειτα, οι καθηγητές ζήτησαν από ανώτερο αξιωματικό της αστυνομίας να ενημερωθεί ο εισαγγελέας για το συμβάν, πράξη που ο αξιωματικός αρνήθηκε να κάνει. Τον Αυγουστίνο τον πήραν οι αστυνομικοί στα κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης. Εκεί τον κράτησαν μέχρι τις 5 το πρωί, όταν τελικά τον μετέφεραν στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς.
Όταν έφτασαν στο νοσοκομείο, όπως δήλωσε ο φοιτητής αργότερα σε τηλεοπτική συνέντευξη, ζήτησε να μάθει που βρίσκονταν. Ένας αστυνομικός του είπε ότι τον κράτησαν στο Παπανικολάου και άλλος στο Παπαγεωργίου. Χωρίς να βλέπει, κατάφερε να στείλει μήνυμα στους συγγενείς του με κινητό που είχε κρυμμένο στα εσώρουχα, λέγοντας ότι βρίσκεται σε ένα από αυτά τα δυο νοσοκομεία. Ο πατέρας και οι αδελφές του πήγαν στην Ελλάδα στις 18 Νοεμβρίου, μετά από επανειλημμένα τηλεφωνήματα στα δυο αναφερόμενα νοσοκομεία. Έκαναν έρευνα και βρήκαν τον νεαρό στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματά.
Οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι…
Δεν χτύπησαν τον νεαρό αλλά ότι εκείνος χτύπησε καθώς στην προσπάθειά του να διαφύγει έπεσε πάνω σε ένα μηχανάκι και κατόπιν σε μια ζαρντινιέρα. Μάλιστα ο αρχηγός της ΕΛΑΣ είχε κάνει λόγο για «παροιμιώδη αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία της Αστυνομίας». Για «επαγγελματισμό, μεθοδικότητα και ψυχραιμία» είχε κάνει λόγο ο τότε υπουργός Δημοσίας Τάξης.
Υπάρχει όμως βίντεο από το συμβάν και μεταδίδεται δυο ημέρες μετά από όλα τα κανάλια. Ο 24χρονος ζητά από τους αστυνομικούς να σταματήσουν να τον χτυπούν φωνάζοντας και ζητώντας βοήθεια. Η υπόθεση μένει στην ιστορία ως υπόθεση ζαρντινιέρα και τα πρωτοσέλιδα του Τύπου είναι χαρακτηριστικά.
Μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο, ο Κύπριος φοιτητής έφυγε από τη Θεσσαλονίκη και διέκοψε τις σπουδές του. Ένα χρόνο μετά, σε συνέντευξη του, μέλη της οικογένειας είπαν ότι είχε κλειστεί στο σπίτι από φόβο, έπαιρνε ψυχοφάρμακα, και βρισκόταν υπό ιατρική παρακολούθηση.
Μετά από 10 χρόνια…
Το Δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να επιδικαστεί σε βάρος του Δημοσίου αποζημίωση για την ηθική βλάβη (ψυχική και σωματική ταλαιπωρία, πόνο, τρόμο κτλ) που υπέστη ο Αυγουστίνος Δημητρίου.
Ο πατέρας του Αυγουστίνου, κύριος Φίλιππος Δημητρίου Αυγουστή, αναφέρει στο ant1iwo:
«Ταλαιπωρηθήκαμε πάρα πολύ όλα αυτά τα χρόνια. Το παιδί μας υπέφερε και πέρασαν 10 χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί η δίκη. Κουραστήκαμε πολύ και τα έξοδα ξεπέρασαν τις 100.000 ευρώ. Η μητέρα του από τότε αρρώστησε και σήμερα δυστυχώς υποφέρει πολύ. Υποβάλλεται σε αιμοδιάλυση και ο Αυγουστίνος είναι συνέχεια δίπλα της.
Βέβαια ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός, απαλύνει τον πόνο όμως δεν σβήνει τις πληγές. Πέρασαν χρόνια και σιγά σιγά ο γιος μου θα βρει τη δύναμη να βγει ξανά στη ζωή, να βρει δουλειά και μια καλή κοπέλα.
Θέλω να πω σε όλα τα παιδιά που πάνε να σπουδάσουν, να προσέχουν. Να μένουν πάντα μακριά από επεισόδια και φασαρίες».
Πηγή: Ant1iwo