Πάει για “κλείσιμο” ο Ακάμας μετά το θανατηφόρο μέχρι την βελτίωση των δρόμων

Πάει για “κλείσιμο” ο Ακάμας μετά το θανατηφόρο μέχρι την βελτίωση των δρόμων

Το Υπουργείο, τοποθετεί εντός του 2022 τη βελτίωση του δρόμου στην περιοχή «Κακοσκάλι» ωστόσο, επικρατούν διιστάμενες απόψεις σε ότι αφορά τον κατάλληλο τρόπο βελτίωσης του δρόμου. Το υπουργείο Γεωργίας και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν την ελεγχόμενη πρόσβαση στον δρόμο, ενώ οι κοινοτάρχες της περιοχής ζητούν διαπλάτυνση του, αντί περιορισμό της χρήσης του.

Στο ενδιάμεσο, το Υπουργείο Γεωργίας και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προκρίνουν το κλείσιμο του δρόμου στην περιοχή «Κακοσκάλι» στη χερσόνησο του Ακάμα, όπου πραγματοποιήθηκε νέο θανατηφόρο δυστύχημα τις προηγούμενες μέρες. Αντίθετη άποψη έχουν οι κοινοτάρχες της περιοχής που υποστηρίζουν τη διαπλάτυνση του δρόμου.


Ολοκληρωμένη αναβάθμιση εντός του 2022

Σε δηλώσεις του στη StockWatch, ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, χαρακτήρισε επικίνδυνο το σημείο του δρόμου όπου σημειώθηκε το ατύχημα, υποδεικνύοντας ότι για το λόγο αυτό έχει τοποθετηθεί προσφάτως πυκνή σήμανση σε όλα τα επικίνδυνα σημεία.

Ο κ. Καδής, διευκρίνισε ότι η ολοκληρωμένη βελτίωση του δρόμου για σκοπούς ασφάλειας θα γίνει με την ευρύτερη αναβάθμιση του οδικού δικτύου στο πλαίσιο του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, εντός του 2022.

Σημείωσε ότι «μέχρι τότε το τμήμα Δασών βρίσκεται στη διαδικασία προσφορών για επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας όπως τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων τα οποία καθορίστηκαν σε συνεργασία με την αστυνομία». Ο κ. Καδής έκανε λόγο για την εφαρμογή ελεγχόμενων διαδρομών και απαγορευτικών σημείων διαδρομής για τετράτροχες μηχανές.

«Οχήματα όπως οι τετράτροχες μηχανές θα μπορούν να εισέρχονται στο πάρκο μόνο σε συγκεκριμένες και ελεγχόμενες διαδρομές στις οποίες δεν θα περιλαμβάνεται το σημείο όπου έγινε το δυστύχημα, στο οποίο θα κινούνται αποκλειστικά τα λεωφορεία του πάρκου τα οποία θα υπόκεινται σε αυξημένο τέλος εισόδου με το σκεπτικό ότι προκαλούν μεγαλύτερη περιβαλλοντική επιβάρυνση», σημείωσε.

Θέλουν διαπλάτυνση του δρόμου οι κοινοτάρχες

Ο κοινοτάρχης του Νέου Χωρίου, Ανδρέας Χριστοδούλου Μάχιμος, χαρακτήρισε «λόγια που μένουν στα χαρτιά» τα όσα δηλώνουν οι αρμόδιοι για βελτιωτικά έργα και ζήτησε άμεση παρέμβαση του γενικού εισαγγελέα και απόδοση ευθυνών για τη νέα τραγωδία που σημειώθηκε στο σημείο του δρόμου «Κακοσκάλι» του Νέου Χωρίου.

Κάλεσε επίσης όσους ευθύνονται για τη νέα τραγωδία να επιδείξουν την απαιτούμενη ευθιξία και να παραιτηθούν.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, ο κ. Μάχιμος μετέφερε και την αντίθεση των κοινοταρχών της περιοχής στο ενδεχόμενο να κλείσει ο δρόμος, υποστηρίζοντας ότι «είναι απαραίτητος, γι’ αυτό θα πρέπει να διαπλατυνθεί τουλάχιστον κατά δύο μέτρα και να τοποθετηθεί στηθαίο ασφαλείας, ώστε να πληροί τις προδιαγραφές και τα πρότυπα που εφαρμόζονται σε όλους τους δημόσιους δρόμους».

Απέρριψε επίσης, τα όσα ανέφερε ο υπουργός Γεωργίας σε σχέση με την υλοποίηση βελτιωτικών έργων στον συγκεκριμένο δρόμο, λέγοντας ότι «κανένα κατασκευαστικό έργο δεν δρομολογήθηκε μέχρι στιγμής στην περιοχή».

Σημείωσε ότι λόγω της επικινδυνότητας του δρόμου, δυσκολίες αντιμετωπίζουν και τα πυροσβεστικά οχήματα στο έργο τους, όταν ξεσπάσουν πυρκαγιές στην περιοχή του Ακάμα.

Θέλουν ελεγχόμενη πρόσβαση οι περιβαλλοντιστές

Υπέρ της ελεγχόμενης πρόσβασης τάσσονται και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις διαφωνώντας με τον κοινοτάρχη του Νέου Χωρίου που ζητά την διαπλάτυνση του δρόμου.

Ο διευθυντής του Πτηνολογικού Συνδέσμου (Bird Life Cyprus) Μάρτιν Χέλλικαρ, δήλωσε στη StockWatch, ότι συμφωνούν με το σχεδιασμό του υπουργείου Γεωργίας για ελεγχόμενη πρόσβαση στο συγκεκριμένο δρόμο.

Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε πολύ δύσκολο το εγχείρημα της αναβάθμισης του δρόμου με τρόπο που δεν θα επηρεαστεί το οικοσύστημα και το τοπίο, υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορεί να γίνει αναβάθμιση χωρίς να υποσκάπτεται η συγκριτική αξία του Ακάμα».

Επεσήμανε ότι τα δεδομένα που επικρατούν σήμερα, «σαφώς και είναι απαράδεκτα, γι’ αυτό ο δρόμος θα πρέπει να κλείσει για ιδιωτικά οχήματα μέχρι την υλοποίηση του σχεδίου του εθνικού δασικού πάρκου Ακάμα».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι αναφορές στη StockWatch, του εκτελεστικού διευθυντή του κυπριακού ιδρύματος προστασίας του περιβάλλοντος (Terra Cypria) Λεύκιου Σεργίδη. «Συμφωνούμε», είπε, «ότι ο δρόμος θα πρέπει να κλείσει για ιδιωτικά οχήματα όπως προνοείται στο σχέδιο του ΕΔΠ».

Πρόσθεσε ότι επειδή είναι γνωστή η επικινδυνότητα του δρόμου θα πρέπει να κλείσει εντελώς, μέχρι την υλοποίηση του σχεδίου του ΕΔΠ, ώστε να μην τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Με τη θέση του υπουργείου Γεωργίας ότι θα πρέπει να κλείσει ο δρόμος σε ιδιωτικά οχήματα και τετράτροχες μηχανές («γουρούνες») συμφωνεί και ο επιστημονικός διοικητικός λειτουργός της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ), Κλείτος Παπαστυλιανού.

Μιλώντας στη StockWatch ο κ. Παπαστυλιανού υποστήριξε ότι «η διακίνηση θα πρέπει να γίνεται μόνο με τα οχήματα του τμήματος Δασών».

Πηγή: StockWatch