Πάσχα 2021: Αυτά τα μέτρα προτείνουν οι επιδημιολόγοι – ΒΕΤΟ για περιφορά και λαμπρατζιά

Πάσχα 2021: Αυτά τα μέτρα προτείνουν οι επιδημιολόγοι – ΒΕΤΟ για περιφορά και λαμπρατζιά

Εάν το Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίσει τελικά να μην παρεκκλίνει των προηγούμενων ανακοινώσεων της Κυβέρνησης και υιοθετήσει όλες τις συστάσεις των επιστημόνων, παρατείνεται η εφαρμογή του διατάγματος που τώρα βρίσκεται σε εφαρμογή μέχρι τις 15 Μαΐου. Ωστόσο, από το Μεγάλο Σάββατο θα ισχύσουν συγκεκριμένες αλλαγές.

Συγκεκριμένα:

  • Στις συναθροίσεις στα σπίτια έρχονται κάποιες μικρές αλλαγές. Θα επιτρέπονται οι επισκέψεις έως και τεσσάρων ατόμων πέραν των διαμενόντων στην οικία, ωστόσο, θα επιτρέπεται η παρουσία μόνο συγγενών πρώτου βαθμού και στην περίπτωση που πρόκειται για τα μέλη μιας και μόνο οικογένειας (που ζουν στο ίδιο σπίτι), η οποία αποτελείται από περισσότερα μέλη (πχ γονείς και τρία ή περισσότερα παιδιά), τότε θα επιτρέπεται η παρουσία τους στη συνάθροιση. Παράλληλα, ο αριθμός των τεσσάρων ατόμων, μπορεί να αυξηθεί σε πέντε, στην περίπτωση που το πέμπτο άτομο είναι μονήρης αλλά και πάλι πρώτου βαθμού συγγενής (π.χ. γιαγιά ή παππούς ή άλλο μέλος της ευρύτερης οικογένειας).
  • Σε ό,τι αφορά τους εκκλησιασμούς με βάση το πρωτόκολλο που ετοίμασαν και παρέδωσαν στον υπουργό Υγείας οι επιστήμονες, από τις 30 Απριλίου, θα επιτρέπεται η παρουσία πιστών στο προαύλιο των εκκλησιών. Στο έδαφος του προαυλίου όμως, πρέπει να υπάρχουν ειδικές σημάνσεις, (για κάθε οικογένεια/άτομο), ώστε να διασφαλίζεται η τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των πιστών.
  • Τη Μεγάλη Παρασκευή δεν θα επιτραπεί η περιφορά του επιταφίου.
  • Το Μεγάλο Σάββατο, η ώρα έναρξης της απαγόρευσης κυκλοφορίας θα μεταφερθεί στη 1:00 τα ξημερώματα της Κυριακής, ώστε οι πιστοί να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τη λειτουργία της Ανάστασης. Η ΣΕΕ, εισηγείται όπως η λειτουργία ξεκινήσει πιο νωρίς, ώστε να ολοκληρωθεί μέχρι τη 1.
  • Το έθιμο της λαμπρατζιάς απαγορεύεται.
  • Ωστόσο, τα κόκκινα αβγά και οι φλαούνες (σε όσους ναούς τηρείται το έθιμο), όπως και το αντίδωρο και τα κόλλυβα πρέπει να τοποθετηθούν από προηγουμένως μέσα σε σακουλάκι.
  • Για το Μεγάλο Σάββατο, στην Ανάσταση, οι πιστοί, όπως συστήνει η ΣΕΕ να αποφύγουν τους ασπασμούς και εναγκαλισμούς με άτομα τα οποία δεν ανήκουν στο πολύ στενό οικογενειακό τους περιβάλλον, ώστε να αποτραπεί η μετάδοση του ιού.
  • Όσον αφορά την απόσταση μεταξύ των πιστών, το πρωτόκολλο προνοεί, ένα άτομο ανά 8τμ, ή μέγιστο αριθμό ατόμων εντός των ναών τα 50 άτομα, (ότι υπερισχύσει).
  • Στις εισόδους των ναών, βάσει του πρωτοκόλλου, πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον δύο σταθμοί αντισηπτικών και η υγιεινή των χεριών να είναι υποχρεωτική για όλους τους προσερχόμενους.
  • Οι εικόνες να είναι καλυμμένες με plexiglass και κάποιος από την εκκλησιαστική επιτροπή να μεριμνά για την απολύμανση τους με αλκοολούχο διάλυμα μετά από κάθε προσκύνημα.
  • Οι ιερείς, ψάλτες και διακονητές των Ναών, να υποβάλλονται σε ταχεία εξέταση αντιγόνου σε εβδομαδιαία βάση.
  • Οι ψάλτες, να τηρούν απόσταση δύο μέτρων μεταξύ τους και να φορούν μάσκα όλες τις ώρες. (Το μέλος της ομάδας που ψάλλει θα προωθείται μπροστά προς το αναλόγιο και θα φορά τη μάσκα του ενόσω ψάλλει, ενώ οι άλλοι ψάλτες που δεν ψάλλουν εκείνη τη στιγμή, να μένουν πίσω στις θέσεις τους και να συνεχίζουν να φορούν μάσκα».
  • Συνίσταται η συχνή και καθημερινή καθαριότητα και απολύμανση στις επιφάνειες στις οποίες αγγίζουν συχνά πολλά άτομα.
  • Οι επιστήμονες συνιστούν στους ιερείς να υπενθυμίζουν κατά διαστήματα στους πιστούς την ανάγκη για τήρηση των μέτρων προφύλαξης.

Πηγή: Φιλελεύθερος