To Πάφος 2017 στην Αμαργέτη

To Πάφος 2017 στην Αμαργέτη

Tο πρόγραμμα της Κοινωνικής Συμμετοχής του Οργανισμού Πάφος 2017, επισκέπτεται το χωριό Αμαργέτη, την Κυριακή 26-03-17, μέσα από μια αλλιώτικη περιήγηση. Η διαδρομή ακολουθεί ίχνη της μνήμης και της ιστορίας , επιλέγει ως ορόσημα της χώρους κρυμμένους και διερευνά όλα όσα δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά, αυτά που δεν βλέπουμε κατά τις συνήθεις περιηγήσεις στην επαρχία.

Τόσο κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας, όσο και κατά την περίοδο της Βενετοκρατίας η Αμαργέτη ανήκε σε κάποιο φεουδάρχη. Πρώτος σταθμός είναι η κεντρική πλατεία και απ’ εκεί τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου, με επικεφαλής της Κοινοτάρχη Αντρούλα Κάιζερ μαζί με ομάδα του Συνδέσμου Αποδήμων και τον ξεναγό Βάσο Ιωάννου μας οδηγούν, για μια γνωριμία, πρώτα στο Μουσείο Λαικής Παράδοσης που στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο Τουρκοκυπριακό σχολείο και ακολούθως στο διπλανό Μουσείο Φωτογραφίας με ανέκδοτες ιστορικές φωτογραφίες.


Στη συνέχεια τα μέλη του Συνδέσμου Αποδήμων Αμαργέτης Γιώτα Κάιζερ, Στέλλα Ευριπίδου, Άννα Φιλίππου και Αντρέας Δημοσθένους, μας κατευθύνουν με τα πόδια στα ίχνη των… Ιπποτών και στην περιοχή Γερόλακκος, όπου εκεί ήταν το Φέουδο και έγινε η αναπαλαίωση παλιών βρυσών και μας ενημερώνουν για άγνωστες ιστορίες της τότε εποχής, όπου στις βρύσες οι Ιππότες πότιζαν τα άλογά τους.

Απ΄ εκεί θα ακολουθήσει μια εξαιρετική περιπατική διαδρομή στη φύση, όπου μετά από ένα 30’ θα καταλήξουμε στο Γεφύρι του Ρουθουνιού, στην περιοχή «Ζιμπουνιέρης». Πρόκειται για ένα πέτρινο γεφύρι, το οποίο κατασκευάστηκε την εποχή της φραγκοκρατίας και συνέδεε την κοινότητα της Αμαργέτης με το γειτονικό χωριό της Ελεδιώς. Στην επιστροφή, η κοινοτάρχης της Αμαργέτης , μαζί με το Κοινοτικό Συμβούλιο και το Σύνδεσμο Αποδήμων θα παραθέσουν δεξίωση, στους επισκέπτες της ομάδας του Πάφος 2017.

Από την πλευρά της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017, ο Ματθαίος Ιεροκηπιώτης, μέλος της ομάδας της Κοινωνικής Συμμετοχής, τόνισε ότι πρόκειται για άλλη μια πολύ αξιόλογη Διαδρομή του Πάφος 2017, έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή, στην περιήγηση 200, άτομα και ευχαρίστησε τον κόσμο για την μεγάλη του ανταπόκριση.

Πηγή: Sigmalive