Πέτρος Στυλιανού: Είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει ογκολογική μονάδα στην Πάφο!

Πέτρος Στυλιανού: Είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει ογκολογική μονάδα στην Πάφο!

Είναι ανεπίτρεπτη και εγκληματική η αντιμετώπιση της οποίας τυγχάνουν οι καρκινοπαθείς της Πάφου από την Πολιτεία. Τους υποχρεώνει να διανύουν την απόσταση μέχρι τη Λευκωσία και τη Λεμεσό για σκοπούς θεραπείας, με τις πλείστες φορές για ιατρικές διαδικασίες μερικών λεπτών.

Πέμπτη 18 Μαρτίου. Η ώρα είναι έξι το πρωί και μέχρι στιγμής όλα κυλάνε ομαλά για τον ποδηλάτη αποστάσεων Πέτρο Στυλιανού. Στις πέντε παρά τέταρτο, προτού φέξει ο ήλιος, είχε ξεκινήσει από την Τάλα της Πάφου για να φτάσει στις ένδεκα το πρωί στη Βουλή στη Λευκωσία, για ένα σκοπό: Ως πρώην καρκινοπαθής να μεταφέρει στην Επιτροπή Υγείας και στον ΟΚΥπΥ το αίτημα δημιουργίας υποστηρικτικής μονάδας Ογκολογικού στην Πάφο. Πίσω του, όπως πάντα, συνεχίζει να τον ακολουθεί υπομονετικά και με χαμηλή ταχύτητα, η «μηχανή» της ομάδας, ο Γλαύκος Γλαύκου, μαζί με τα απαραίτητα εφόδια για τον Πέτρο και το ποδήλατό του. Κυρίως όμως με την προσοχή του στον συναγωνιστή του. Εκείνη τη στιγμή στον παλιό δρόμο Πάφου – Λεμεσού ανεβαίνουν την ανηφόρα της Πέτρας του Ρωμιού, όταν τους βρίσκει η καταιγίδα. Παρά τις προτροπές του Γλαύκου, να σταματήσει και να μπει στο αυτοκίνητο, ο Πέτρος συνεχίζει.


«Όταν διανύω αποστάσεις με το ποδήλατο, νιώθω να κουβαλώ μαζί μου όλες εκείνες τις φωνές των βασανισμένων καρκινοπαθών που γνώρισα, όσων έφυγαν άδικα από τη ζωή, αλλά και όσων συνεχίζουν να παλεύουν, οι οποίες με σπρώχνουν να συνεχίζω», θα δηλώσει ο Πέτρος τρεις μέρες μετά στο philenews.

«Επειδή ως πρώην καρκινοπαθής έζησα τον Γολγοθά αυτών των ανθρώπων, ήθελα να πάω στη Βουλή και να τους πω ότι αυτή η άδικη ταλαιπωρία της μετάβασης από την Πάφο στις άλλες επαρχίες για λίγα λεπτά θεραπείας, πρέπει να επιτέλους σταματήσει», πρόσθεσε. Από την πλευρά του, ο Γλαύκος Γλαύκου έκανε αναφορά σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. «Είμαστε πολίτες ευρωπαϊκής χώρας και δεν γίνεται μια επαρχία να αδικείται σε τόσο μεγάλο βαθμό», τόνισε, ευελπιστώντας ότι ο γενικός διευθυντής του ΟKYπΥ, ο οποίος ήταν παρών στη συνεδρία της Επιτροπής Υγείας, θα εξετάσει, όπως υποσχέθηκε σε αυτούς και σε εκπροσώπους των φιλανθρωπικών οργανώσεων, το αίτημα τεχνοκρατικά και θα δουν πώς μπορούν να ανταποκριθούν. Επίσης υποσχέθηκε ότι μέχρι το τέλος του μήνα ο ΟΚΥπΥ θα προσλάβει ένα γιατρό ογκολόγο για να εξετάζει κάποιες μέρες τις εβδομάδας τους καρκινοπαθείς στην Πάφο.

Βέβαια, είναι κατανοητό ότι σε αρχικό στάδιο είναι δύσκολο να δημιουργηθεί Ογκολογικό Κέντρο για την επαρχία της Πάφου. Το ζητούμενο είναι να λειτουργήσει άμεσα μία μικρή υποστηρικτική ογκολογική μονάδα, για να σταματήσει η ταλαιπωρία των ανθρώπων που υποφέρουν. Όμως, δεν μπορεί να χωρέσει ο νους, το γεγονός ότι η αδιαφορία τα Πολιτείας στον 21ο αιώνα συνεχίζει να οξύνει τα προβλήματά τους αντί να τα αμβλύνει. Αναλογιστείτε πόσο μεγάλη είναι η ταλαιπωρία για κάποιον συμπολίτη μας από το διαμέρισμα Πόλεως Χρυσοχούς, που ζει ακόμα πιο μακριά, να θέλει 45 περίπου λεπτά για να μεταβεί στην Πάφο, και άλλες τόσες ώρες, για να φτάσει στις άλλες επαρχίες. Και μετά να πρέπει να γυρίσει πίσω. Και σε πολλές περιπτώσεις να επιστρέψει στο μεροκάματο, για να ζήσει την οικογένειά του…

Το σύνθημα του Πέτρου και του Γλαύκου, το οποίο μετέφεραν στην Επιτροπή, είναι ότι όλοι μαζί μπορούμε να νικήσουμε τον καρκίνο. Και όντως, μας τόνισε ο ίδιος, μπορούμε να τον νικήσουμε, αν η Πολιτεία σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και κάνει αυτά που πραγματικά πρέπει να γίνουν.

Πηγή: Φιλελεύθερος