Παγκόσμιο συνέδριο στην Πάφο με την συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων

Παγκόσμιο συνέδριο στην Πάφο με την συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων

Θέματα Ογκολογίας, ειδικές μορφές φαρμάκων για την αποσιδήρωση της θαλασσαιμίας και άλλες παθήσεις


, και θέματα που άπτονται της Ιατρικής όπως η Ιατρική του Αλσχάιμερ , του πάρκισον και άλλα, αναμένεται να απασχολήσουν το πενθήμερο συνέδριο οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν σήμερα στην Πάφο. Το συνέδριο διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Ερευνών (PostgraduateResearchInstitute) από σήμερα μέχρι και τις 12 Ιουνίου στην Πάφο, υπό την ευθύνη της διακεκριμένης Κύπριας επιστήμονας Νατάσας Κυπριανού, σε συνεργασία με πολλούς καθηγητές από πολλές χώρες του κόσμου . Το συνέδριο σύμφωνα με τον υπεύθυνο του συνεδρίου DrΓιώργο Κοντογιώργη ( ChairmanoftheConference) θα παρακολουθήσουν ιατροί από 20 χώρες ανάμεσα στις οποίες η Κίνα, η Αυστραλία οι ΗΠΑ, η Ρωσία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Ο κ Κοντογιώργης είπε πως η συμμετοχή των διακεκριμένων επιστημόνων καταδεικνύει το υψηλό επίπεδο του Ινστιτούτου Μεταπτυχιακών Ερευνών, προσθέτοντας πως στο συνέδριο συμπεριλαμβάνονται πολλά συμπόσια όπως του καρκίνου και της θαλασσαιμίας. Έχουμε επίσης συνέχισε τη μεγαλύτερη ανταπόδοση σε δημοσιεύσεις σε Κύπρο και σε παγκόσμια εμβέλεια όπως το περιοδικό Lanset.

Η γιατρός Κολνάκου Αννίτα υπεύθυνη της Μεσογειακής Αναιμίας στην Πάφο εδώ και 20 χρόνια ( PresidentoftheLocalOrganisingandScientificCommittee), ανέφερε το Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών του οποίο είναι μέλος δημιουργήθηκε πριν από 15 χρόνια, και πρόκειται για ένα φιλανθρωπικό οργανισμό ,μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με στόχο και σκοπό την έρευνα, τις δημοσιεύσεις αλλά και τη δημιουργία διεθνών συνεδρίων σε όλο τον κόσμο. Η κ Κολνάκου ευχαρίστησε την διακεκριμένη επιστήμονα Νατάσα Κυπριανού για την παρουσία της και αναφέρθηκε και στην ανακάλυψη του φαρμάκου του κ Κοντογιώργη ( Δεφεριπρόνη) για την θαλασσαιμία. Το PRI ( PostgraduateResearchInstitute) , σύμφωνα με την DrΑννίτα Κολνάκου , έχει διοργανώσει και άλλα συνέδρια. Σκοπός μας συνέχισε, « είναι να φέρουμε στην Κύπρο μεγάλους επιστήμονες για να μεταλαμπαδίσουν τις γνώσεις τους, σε όλους εμάς τους Κύπριους επιστήμονες αλλά και στο κοινό).

Την εκτίμηση – μέσα από την εμπειρία της – πως μέσα από το συνέδριο θα προβληθεί μια πλατφόρμα που θα οδηγήσει σε μια πολύ γόνιμη δημιουργικότητα των ιδεών από όλους τους επιστήμονες και σε όλα τα επίπεδα από το μοριακό , και γενετικό επίπεδο, μέχρι τις κλινικές δοκιμές καινούργιων φαρμάκων σε διάφορα μέρη του κόσμου στην Αμερική και στην Ευρώπη, εξέφρασε η διακεκριμένη Παφίτισσα επιστήμονας και ακαδημαϊκός Νατάσα Κυπριανού Καθηγήτρια Ουρολογίας, Παθολογίας και Μοριακής Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι, στο Λέξινγκτον των ΗΠΑ και κατέχει την έδρα James F. Hardymon στο κέντρο έρευνας Ογκολογίας και Ουρολογίας. ( ProfessoroftheUrology. Molecular Biochemistry , Pathology and Toxicology University of Kentucky College of Medicine . Lexington. KY, USA ) . Η κ Κυπριανού χαρακτήρισε καταπληκτικό το γεγονός της συμμετοχής των διακεκριμένων επιστημόνων χειρούργων ογκολόγων από όλα τα μέρη του κόσμου, γιατί – όπως είπε- θα μεταφέρουν το μήνυμα της ελπίδας για την θεραπεία του καρκίνου ανάμεσα στους ανθρώπους της Κύπρου, στους γιατρούς και στους επιστήμονες. Η κ Κυπριανού αναφέρθηκε και στην παρουσία στο συνέδριο του προέδρου του Ιρλανδικού Ινστιτούτου ομιλητής για τον καρκίνου του προστάτη , έναν, – όπως είπε- από τους πιο διάσημους ουρολόγους του 21ου αιώνα ο οποίος είναι επιστήμονας, ενώ έχει και μια μεγάλη ερευνητική ομάδα . Σύμφωνα με την κ. Κυπριανού σημαντική είναι στο συνέδριο και η συμμετοχή νέων παιδιών που έχουν σπουδάσει Βιολογία και θέλουν να μπουν στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου και που θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τους ιατρούς τόσο της Κύπρου όσο και του κόσμου.

Η DrΝατάσα Κυπριανού έτυχε βράβευσης από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Το μετάλλιο απονεμήθηκε στη Δρ. Κυπριανού από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπάρακ Ομπάμα σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Peabody Institute του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, οι επιφανείς επιστήμονες μοιράστηκαν τις πρόσφατες ανακαλύψεις τους και θέματα τεχνολογίας για την έγκαιρη διάγνωση, πρόληψη, χειρουργική και ιατρική θεραπεία των στερεών μορφών καρκίνου και λευχαιμίας. Aξίζει να αναφερθεί πως η συμμετοχή των Κυπρίων επιστημόνων στο συνέδριο είναι εντελώς δωρεάν λόγω της οικονομικής κρίσης.

ΚΥΠΕ/ΚΠ/