Πανάκριβα τζιπ με Κινέζους στο τιμόνι

Πανάκριβα τζιπ με Κινέζους στο τιμόνι

Τείνει να γίνει καθημερινό γεγονός και με μεγάλη συχνότητα στην Πάφο, ενδεικτικό της έντονης πλέον δραστηριοποίησης των ανθρώπων αυτών στην πόλη και επαρχία. Ο λόγος για την πολύ έντονη, πλέον, παρουσία Κινέζων στους δρόμους, πίσω από το τιμόνι πανάκριβων και τελευταίων μοντέλων οχημάτων.

Σε κεντρικές και πολυσύχναστες οδικές αρτηρίες της πόλης, είναι εμφανής τις τελευταίες εβδομάδες η κινεζική παρουσία με τρόπο που «φωνάζει» για την οικονομική άνεση των ανθρώπων από την αχανή χώρα που έφθασαν στην Πάφο για επιχειρηματικές δραστηριότητες ή για μόνιμη κατοικία. Τελευταίου τύπου οχήματα από τις πιο ακριβές μάρκες της αγοράς εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα στους δρόμους της Πάφου με ιδιοκτήτες Κινέζους, δίνοντας το στίγμα της νέας τάσης στην προσέλκυση ξένων κεφαλαιούχων, μετά τους Άραβες και τους Ρώσους.


Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στον «Φ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορίας Αυτοκινήτων Κύπρου, Ανδρέας Σιήκκης, ο οποίος τόνισε ότι όντως η εμπορική δραστηριοποίηση των μελών του Συνδέσμου στην Πάφο οφείλεται πλέον πρωτίστως στους Κινέζους που έχουν αγοράσει κατοικία στην Κύπρο.

«Πρόκειται για ανθρώπους με μεγάλη αγοραστική δύναμη», είπε ο κ. Σιήκκης, «οι οποίοι προχωρούν σε αγορές ακριβών οχημάτων από τις πιο γνωστές μάρκες και από τα τελευταία τους μοντέλα. Ειδικά το τελευταίο διάστημα, είναι εμφανές σε όποιον κινείται συστηματικά σε κεντρικές περιοχές της Πάφου ότι η κινεζική παρουσία είναι πιο έντονη από κάθε άλλη φορά».

Ο πρόεδρος των εμπόρων αυτοκινήτων χαρακτήρισε ως «μάννα εξ ουρανού» τη δραστηριοποίηση αυτή των Κινέζων στην αγορά, δεδομένου ότι παρά τη βελτίωση της οικονομίας οι Κύπριοι εξακολουθούν να είναι «κουμπωμένοι» σε έξοδα που δεν θεωρούνται άμεσης ανάγκης, όπως η αγορά αυτοκινήτου, ενώ παράλληλα και οι αγορές που γίνονται από αυτούς αφορούν μόνο σε οικονομικές επιλογές, εν αντιθέσει με την πρακτική των Κινέζων να αναζητούν πανάκριβα μοντέλα.

«Όπως μέσα στην καρδιά της οικονομικής κρίσης η εμπορία αυτοκινήτων διατηρήθηκε στη ζωή, χάρη στη δραστηριοποίηση τότε των Ρώσων που έφθαναν στην Κύπρο, έτσι σήμερα το στίγμα δίνουν οι Κινέζοι που φθάνουν στο νησί χάρη στα κίνητρα που δίνει το κράτος», κατέληξε ο Ανδρέας Σιήκκης.

Πηγή: Φιλελεύθερος/Ντόρα Χριστοδούλου