Παπαλαζάρου: Στην πενταμερή με σταθερότητα θέσεων και συνέπεια αρχών

Παπαλαζάρου: Στην πενταμερή με σταθερότητα θέσεων και συνέπεια αρχών

Η ε/κ πλευρά, αλλά και ο κυπριακός λαός στο σύνολό του, δεν έχουν τίποτε να χάσουν από την επικείμενη άτυπη πενταμερή διάσκεψη στη Γενεύη.

Ειδικά εμείς ως ε/κ κοινότητα, εάν μείνουμε πιστοί, σταθεροί και συνεπείς στις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις συμφωνίες Κορυφής του 1977 και 1979, στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου του 1989, αλλά και στις συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ, όπως επίσης και στο Πλαίσιο Γκουτέρες, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε. Με τέτοια σταθερότητα και συνέπεια, οι όποιοι κίνδυνοι εκτροπής της διαπραγματευτικής διαδικασίας σε επικίνδυνες ατραπούς, ελαχιστοποιούνται. Αντίθετα, διασφαλίζεται η συνέχεια και η ορθή βάση των όποιων συνομιλιών ήθελαν ακολουθήσει.


Η σταθερή επιμονή σε λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας θα αποτρέψει το ενδεχόμενο συζήτησης για οποιοδήποτε άλλο κρατικό μόρφωμα υπό τη μορφή προτεινόμενης λύσης. Η σταθερή επιμονή και αναγνώριση της πολιτικής ισότητας μεταξύ των δύο κοινοτήτων, χωρίς παλινωδίες και ασάφειες, θα σταθεί ανάχωμα στη συζήτηση της όποιας νεοφανούς ιδέας για κυριαρχική ισότητα και ούτω καθεξής.

Επί του προκειμένου, οι ξαναζεσταμένες προτάξεις εκ μέρους μερίδας των ε/κ κομμάτων δεν έχουν τίποτε το εποικοδομητικό να προσφέρουν προς την κατεύθυνση της αναζωογόνησης της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Κατά τον ίδιο τρόπο, δεν εξυπηρετούν ούτε οι όποιοι ισχυρισμοί περί κινδύνου αποαναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, συγκεκαλυμένης συνομοσπονδίας κλπ.

Εάν όλα τα πιο πάνω τηρηθούν με προσήλωση, σοβαρότητα, συλλογικότητα, σταθερότητα και ωριμότητα όπως αρμόζει, τότε όλη η πίεση, όλες οι παροτρύνσεις για διαλλακτικότερη στάση, θα κατευθυνθούν προς την τουρκική και την τ/κ πλευρά. Τούτη τη φορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ας σταθεί στο ύψος που επιβάλλει το αξίωμά του αλλά και η θέση του ως επικεφαλής της ε/κ κοινότητας. Ας φανεί έστω και την ύστατη στιγμή συνεπής μια φορά στα όσα λεκτικά διακηρύττει, τουλάχιστον το τελευταίο διάστημα.

Η επικείμενη πενταμερής άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη είναι επιβεβλημένο – για λόγους που έπρεπε να είναι αυτονόητοι από όλους – να έχει επιτυχή έκβαση. Και κάθε πολιτική δύναμη του τόπου οφείλει να τηρήσει τέτοια στάση που να συμβάλλει στη συλλογική προσπάθεια αυτή η διάσκεψη να είναι επιτυχής.

Το ΑΚΕΛ θα είναι παρόν στη Γενεύη διά του Γ.Γ. του κόμματος Άντρου Κυπριανού, αλλά και διά του επικεφαλής του Γραφείου Κυπριακού Τουμάζου Τσελεπή. Αδιαμφισβήτητα, η στάση που θα τηρήσει η Αριστερά στη διάσκεψη της Γενεύης θα είναι στάση εποικοδομητική, δημιουργική, υπεύθυνη, θα είναι στάση σοβαρή, ορθολογιστική και πραγματιστική. Έτσι έμαθε το ΑΚΕΛ να λειτουργεί και έτσι λειτουργεί πάντα, λογοδοτώντας μονίμως όχι μόνο στις παρούσες γενιές του λαού μας, αλλά και στις επερχόμενες. Μακάρι να λειτουργούσαν αναλόγως όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου.

Της Μαρίας Παπαλαζάρου Φράγκου
Υποψήφια βουλευτής Πάφου, ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις