«Παραδοσιακές κατασκευές και Ξυλογλυπτική Τέχνη»

«Παραδοσιακές κατασκευές και Ξυλογλυπτική Τέχνη»

Μια πρωτότυπη έκθεση ξυλογλυπτικής με τίτλο «Παραδοσιακές κατασκευές και Ξυλογλυπτική Τέχνη» άνοιξε τις πύλες της στην κοινότητα Τάλας. Ο Βρασίδας Νεοφύτου μάστορας της ξυλογλυπτικής τέχνης παίρνει στα χέρια του το ξύλο από τα παιδικά του χρόνια και του δίνει μορφή, ψυχή και κίνηση.

Ένας παλιός κορμός δέντρου μεταμορφώνεται σε ανθρώπινο κεφάλι, σε αετό, σε φίδι και ξεκινάει το καινούργιο του ταξίδι στο χρόνο, όπως ο ίδιος ανέφερε.


Ο κ. Νεοφύτου άνοιξε τον κήπο της δημιουργίας του και εξέθεσε για πρώτη φορά τα έργα του στο κοινό.

Τα εγκαίνια τέλεσε η Έπαρχος Πάφου Μαίρη Λάμπρου η οποία στο χαιρετισμό της εξήρε το πολυσύνθετο ταλέντο του καλλιτέχνη ο οποίος διαθέτει κέντρο αναψυχής στην περιοχή λέγοντας ενδεικτικά πως «εκεί που μαγειρεύει στην κουζίνα του κέντρου του, μπορεί να πει στους θαμώνες τραγούδια, την ιστορία του χωριού του ενώ στα διαλείμματα κάνει ξενάγηση στο εργαστήρι του και την έκθεση του».

Η κ. Λάμπρου είπε για τον Βρασίδα Νεοφύτου πως ως αυτοδίδακτος παραμένει γνήσιος λαϊκός καλλιτέχνης που διατηρεί την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Άρχισε συνέχισε να δημιουργεί τα πρώτα του σχέδια από ξύλο από την ηλικία των πέντε χρόνων, ενώ στην τέχνη της ξυλογλυπτικής -όπως είπε- τον μύησε ο παππούς του που έφτιαχνε «πιδκιάβλια»μέχρι «σαμάρια», «άλετρα» και «βάλκες» για το μάζεμα των χαρουπιών και των ελιών.

Η Έπαρχος Πάφου ανέφερε ακόμη πως ο Βρασίδας Νεοφύτου κατασκευάζει σκαλισμένα στο ξύλο ζώα ανθρώπινες φιγούρες, διάφορα άλλα δίδοντας ζωή στο ξύλο.

Ακολούθως συνεχάρη τον Βρασίδα Νεοφύτου και του ευχήθηκε καλή συνέχεια στη γνήσια συνεισφορά του στην τέχνη και τον πολιτισμό.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Προέδρου και των Μελών του Κοινοτικού Συμβουλίου Τάλας.