Πλήθος κόσμου στον περίπατο της Αμαργέτης

Πλήθος κόσμου στον περίπατο της Αμαργέτης

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η περιήγηση στην Αμαργέτη, την οποία διοργάνωσε το πρόγραμμα Διαδρομές και Ίχνη, της Κοινωνικής Συμμετοχής, της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017. Στην περιήγηση έλαβαν μέρος 200 άτομα μικροί και μεγάλοι, ξένοι και ντόπιοι οι οποίοι έμειναν με τις καλύτερες των εντυπώσεων.

Η κοινοτάρχης Αμαργέτης Αντρούλα Κάιζερ, ευχαρίστησε θερμά την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, που επέλεξε την Αμαργέτη, για την δεύτερη περιήγησή της, για να γνωρίσει ο κόσμος τις ομορφιές του χωριού και τόνισε ότι η κοινότητα διαθέτει πλούσιο φυσικό περιβάλλον και αποτελεί κέντρο επισκεπτών καθ` όλη τη διάρκεια του χρόνου, χειμώνα και καλοκαίρι.


Τόσο κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας, όσο και κατά την περίοδο της Βενετοκρατίας η Αμαργέτη ανήκε σε κάποιο φεουδάρχη. Πρώτος σταθμός ήταν η κεντρική πλατεία και απ’ εκεί τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου, με επικεφαλής της Κοινοτάρχη Αντρούλα Κάιζερ μαζί με ομάδα του Συνδέσμου Αποδήμων τον ξεναγό Βάσο Ιωάννου και την Λία Κωνσταντίνου, οδήγησαν την ομάδα του Πάφος 2017, για μια γνωριμία, πρώτα στο Μουσείο Λαικής Παράδοσης που στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο Τουρκοκυπριακό σχολείο και ακολούθως στο διπλανό Μουσείο Φωτογραφίας με ανέκδοτες ιστορικές φωτογραφίες.

Στη συνέχεια τα μέλη του Συνδέσμου Αποδήμων Αμαργέτης Γιώτα Κάιζερ, Στέλλα Ευριπίδου, Άννα Φιλίππου, Χρίστος Χριστοφή και Αντρέας Δημοσθένους, κατεύθυναν τους περιηγητές με τα πόδια στα ίχνη των Ιπποτών και στην περιοχή Γερόλακκος, όπου εκεί ήταν το Φέουδο και έγινε η αναπαλαίωση παλιών βρυσών και μας ενημέρωσαν για άγνωστες ιστορίες της τότε εποχής, όπου στις βρύσες οι Ιππότες πότιζαν τα άλογά τους.

Μετά ακολούθησε μια εξαιρετική περιπατική διαδρομή στη φύση, όπου κατέληξε στο Γεφύρι του Ρουθουνιού, στην περιοχή «Ζιμπουνιέρης». Πρόκειται για ένα πέτρινο γεφύρι, το οποίο κατασκευάστηκε την εποχή της φραγκοκρατίας και συνέδεε την κοινότητα της Αμαργέτης με το γειτονικό χωριό της Ελεδιώς.

Πηγή: Sigmalive