Ποια περιοχή έχει τα πιο καθαρά νερά για μπάνιο;

Ποια περιοχή έχει τα πιο καθαρά νερά για μπάνιο;

Πολλές φορές έχει τύχει στον καθένα μας να επισκεφθεί μια παραλία και να διαπιστώσει ότι στη θάλασσα υπάρχουν φύκια, κηλίδες από πετρέλαιο, επιπλέουν κουτιά αναψυκτικών, υπάρχουν φυσαλίδες και πολλά άλλα, χωρίς να γνωρίζουμε αν είναι κατάλληλο το μέρος για να κολυμπήσουμε. Επίσης, όλοι διερωτόμαστε εάν το νερό της θάλασσας είναι καθαρό.

Έτσι, εμείς ψάξαμε και βρήκαμε τη διαδικασία ελέγχου και καθαριότητας του θαλάσσιου νερού και την ποιότητα σε μια παραλία λουόμενων.


Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκέντρωσε το Sigmalive, πριν καθοριστεί μια παραλία ως παραλία λουόμενων από το Τμήμα Περιβάλλοντος, πρέπει ν’ ακολουθηθεί η εφαρμογή του περί Προστασίας της Παραλίας Νόμου. Ο Νόμος απαιτεί μια διαδικασία εξέτασης για την καθαριότητα και την ποιότητα του νερού.

Για να μπορέσει μια παραλία να πάρει τη σχετική άδεια και να λειτουργήσει με την μπλε σημαία, τότε πρέπει ν’ ακολουθήσουν το σχέδιο παραλίας το οποίο προβλέπει ο νόμος. Για παράδειγμα, το σχέδιο παραλίας απαιτεί όπως τα κρεβατάκια σε μια οργανωμένη παραλία να τοποθετούνται τουλάχιστον δύο μέτρα πίσω από το νερό και επίσης τα κρεβατάκια να τοποθετούνται μόνο στο 50% της έκτασης της παραλίας.

Επιπλέον, ο έλεγχος για την καθαριότητα του νερού γίνεται μόνο μια φορά, ενώ θα έπρεπε να γίνονται περισσότεροι και πιο αληθινοί έλεγχοι ανά τακτικά διαστήματα, όμως δεν επιβάλλεται από το κράτος.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, πολλές παραλίες έχουν πρόβλημα με τα λύματα, τα οποία δεν καθαρίζει κανείς. Μόνο τα πετρέλαια υπάρχει τρόπος να καθαρίζονται.

Ο ΜΚΟ που καθαρίζει τις παραλίες

Η CYMEPA είναι ένας Μη Κυβερνητικός Οργανισμός ο οποίος ιδρύθηκε την 27η Αυγούστου 1992 με πρωτοβουλία της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας της Κύπρου, με την υποστήριξη του εμποροβιομηχανικού κόσμου. Η CYMEPA αποτελεί ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που είναι αυτόνομο και μη κερδοσκοπικό. Ο κύριος στόχος της CYMEPA είναι η ενθάρρυνση των εφοπλιστών και ναυτικών της Κύπρου στην αποτελεσματική πρόληψη της ρύπανσης των θαλασσών. Άλλος τομέας δραστηριοτήτων είναι η συμπαράσταση και υποστήριξη προς την Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κύπρου στην επικύρωση και εφαρμογή Διεθνών Συμβάσεων που αφορούν την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Όπως ανέφερε ο ειδικός, η CYMEPA, με δική της πρωτοβουλία, έχει αναλάβει την καθαριότητα του νερού στις παραλίες οι οποίες έχουν βραβευτεί με τη γαλάζια σημαία, μια φορά το μήνα.

Η CYMEPA οργάνωνει την ετήσια Παγκύπρια Εκστρατεία Καθαρισμού Παραλιών. Κατά τη διάρκεια της Εκστρατείας, χιλιάδες εθελοντές καθαρίζουν παραλίες και μαζεύουν στοιχεία για τα σκουπίδια που βρήκαν και τις πηγές ρύπανσης.

Οι παραλίες με τα πιο καθαρά και τα πιο βρόμικα νερά

Σ’ ό,τι αφορά τις παραλίες με τα πιο καθαρά νερά, αυτές είναι οι παραλίες στον Ακάμα, ενώ εξίσου καθαρό είναι και το νερό στις παραλίες της Λάρνακας.

Αντιθέτως, όπως ανέφεραν ασφαλείς πηγές στο Sigmalive, οι επαρχίες με τα πιο μολυσμένα νερά είναι οι παραλίες της επαρχίας Λεμεσού και δεύτερη η επαρχία Αμμοχώστου και πιο συγκεκριμένα στον Πρωταρά.

Πηγή: Sigmalive