Ποια τα θέματα που εγείρει η Κομισιόν για την ανάπτυξη της Λίμνης

Ποια τα θέματα που εγείρει η Κομισιόν για την ανάπτυξη της Λίμνης

Η υλοποίηση του έργου Limni Resort στην Πόλη Χρυσοχούς που περιλαμβάνει δύο γήπεδα γκολφ με παρεμφερείς αναπτύξεις, βρίσκεται προς το παρόν στο στάδιο της ανταλλαγής επιστολών μεταξύ της Κομισιόν και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία βρίσκονται στο τελικό στάδιο να δώσουν απαντήσεις στα νέα ζητήματα που έθεσε η Κομισιόν με επιστολή της, ημερομηνίας 18 Ιανουαρίου 2017.


Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το αρμόδιο Τμήμα θα υποστηρίξει τις θέσεις του όπως αυτές εκφράστηκαν μέσα από την περιβαλλοντική γνωμάτευση για υλοποίηση του έργου. Το Τμήμα Περιβάλλοντος θεωρεί ότι οι μελέτες της εταιρείας για τις αναπτύξεις και για προστασία των χελώνων βασίστηκαν στην αρχή της προφύλαξης και λήφθηκαν επιπλέον μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Μέσα από τη νέα γνωμάτευση της Περιβαλλοντικής Αρχής περιλαμβάνονται περιβαλλοντικοί όροι για προστασία του περιβάλλοντος και των χελώνων. Η σχετική γνωμάτευση αποστάληκε στις 19 Οκτωβρίου 2016 στην Κομισιόν, ενώ είχε προηγηθεί στις 30 Νοεμβρίου 2015 η αποστολή της αναθεωρημένης μελέτης δέουσας εκτίμησης των επιπτώσεων.

Στην απάντησή της η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Κομισιόν υποστηρίζει ότι η γνωμάτευση και η δέουσα αποτελούν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση αφού παρέχουν ορισμένες σημαντικές διευκρινίσεις σε ορισμένα ζητήματα. Ωστόσο, η Κομισιόν υποστηρίζει ότι ορισμένα ζητήματα εξακολουθούν να υφίστανται και ως εκ τούτου ορισμένες σημαντικές τροποποιήσεις πρέπει ακόμα να πραγματοποιηθούν προκειμένου το έργο να μπορέσει να πληροί τις απαιτήσεις της οδηγίας για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων, καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας, καθώς και την υφιστάμενη νομολογία του Δικαστηρίου της ΕΕ.

Σε σχέση με την απόφαση της Περιβαλλοντικής Αρχής σε απόσταση 280 μέτρων από την ακτή να μην ανεγερθούν ξενοδοχειακά διαμερίσματα, η Κομισιόν καλεί τις κυπριακές Αρχές να συμπεριλάβουν στους περιβαλλοντικούς όρους του έργου μια αποτελεσματική προστατευτική ζώνη (buffer zone) τουλάχιστον 475 μέτρων από την παραλία στην οποία θα απαγορεύεται η οικοδομική ανάπτυξη στα βόρεια του νέου δρόμου. Σύμφωνα με τις Υπηρεσίες της Κομισιόν η απόσταση αυτή είναι αναγκαία προκειμένου να προστατευτεί αποτελεσματικά αυτή η ευαίσθητη και σχετικά άθικτη περιοχή.

Επιπλέον, υποστηρίζει ότι η παρούσα προστατευτική ζώνη, δηλαδή ο φυσικός προστατευτικός φράκτης πλάτους 20 μέτρων περιμετρικά της περιοχής της Λίμνης (ή περίπου 40 μέτρων από την ακτογραμμή) δεν επαρκεί προκειμένου να προστατευτεί αυτή η ευαίσθητη περιοχή από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου.

Ένα άλλο ζήτημα που θέτει η Κομισιόν είναι να αξιολογηθεί με ακρίβεια και με βάση την υπάρχουσα νομολογία του Δικαστηρίου της ΕΕ η παράμετρος της ανθρώπινης πίεσης στην παραλία. Επισημαίνει ότι λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος και τη φύση του έργου μια τέτοια πίεση είναι πιθανή να είναι υψηλή. Συγκεκριμένα, η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος ζητά να θεσπιστούν σαφή και αποτελεσματικά μέτρα περιορισμού των επιπτώσεων και να ενσωματωθούν κατηγορηματικά στους περιβαλλοντικούς όρους του έργου και στην πολεοδομική άδεια. Παρόμοια μέτρα ζητά να ληφθούν και για τη θαλάσσια περιοχή.

Ένα άλλο θέμα που εγείρει η Κομισιόν αφορά την ξενοδοχειακή μονάδα 160 κλινών, υποστηρίζοντας ότι τα υφιστάμενα στοιχεία είναι ελλιπή και οι κυπριακές Αρχές καλούνται να τα συμπληρώσουν με σαφήνεια. Ζητά όπως η υφιστάμενη μελέτη τροποποιηθεί αναλόγως και βάσει αυτών των συμπληρωματικών ακριβών στοιχείων να επαναξιολογηθούν οι επιπτώσεις της ξενοδοχειακής μονάδας στην περιοχή.

Ζήτημα για την Κομισιόν προκύπτει και για τον φωτισμό και τη φωταύγεια. Η Κομισιόν καλεί τις κυπριακές Αρχές να επανεξετάσουν τις επιπτώσεις της φωτορύπανσης βάσει ενός μοντέλου το οποίο να ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες της περιοχής της Λίμνης και να ενσωματώσουν αξιόπιστα μέτρα περιορισμού των επιπτώσεων στους περιβαλλοντικούς όρους του έργου, καθώς και στην πολεοδομική άδεια.

Επιπλέον, η Κομισιόν σημειώνει ότι για το παρόν έργο υπάρχει επίσης και ανοικτός φάκελος στη Σύμβαση της Βέρνης για τη διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος της Ευρώπης.

Η επιστολή που απευθύνεται από τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Κομισιόν Daniel Calleja προς τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταλήγει ότι η Κομισιόν για να κρίνει τη συνέχεια που θα δώσει στην υπόθεση, θα πρέπει να τύχει ενημέρωσης στα θέματα που εγείρει.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ 19 ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Η εταιρεία Cyprus Limni Resorts and Golf Cources Plc προτείνει τη δημιουργία ενός υψηλής ποιότητας και αισθητικής resort το οποίο θα αποτελείται από δύο γκολφ 18 οπών με μία λέσχη για κάθε γήπεδο, ξενοδοχείο πολυτελείας διεθνούς αλυσίδας, αθλητικές εγκαταστάσεις και 792 κατοικίες /τουριστικά διαμερίσματα.

Το έργο υποστηρίζεται από τον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς και τις 19 κοινότητες του Διαμερίσματος. Οι τοπικές Αρχές υποστηρίζουν ότι το έργο θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, ενώ θα προφέρει στον περιορισμό της αστυφιλίας και στη μείωση της ανεργίας.

Σημειώνεται ότι η Περιβαλλοντική Αρχή στη γνωμάτευσή της κάνει λόγο για περιορισμένη επισκεψιμότητα και ρυθμισμένη πρόσβαση και χρήση τη παραλίας της Λίμνης έτσι ώστε να διασφαλίζονται εκείνες οι συνθήκες που είναι απαραίτητες για την απρόσκοπτη ωοτοκία των χελώνων, καθώς επίσης και για την απρόσκοπτη επιστροφή των νεογέννητων χελώνων στη θάλασσα.

Πηγή: Φιλελεύθερος