Ποινή φυλάκισης με 3ετή αναστολή επέβαλε σε 4 Σέρβους το Επαρχιακό Δικαστήριο

Ποινή φυλάκισης με 3ετή αναστολή επέβαλε σε 4 Σέρβους το Επαρχιακό Δικαστήριο

Ποινή φυλάκισης με αναστολή τριών ετών επέβαλε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου στους τέσσερις Σέρβους, οι οποίοι συνελήφθησαν στις 11 Αυγούστου, για παράνομη είσοδο και παραμονή στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, για πλαστογραφία εγγράφων και εξασφάλιση εγγραφής με ψευδείς παραστάσεις, δίδοντας τους μια δεύτερη ευκαιρία να συνεχίσουν τη ζωή τους αλλά και να παραδειγματιστούν από τα λάθη τους.

Ο δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου Πανίκος Μιχαηλίδης επέβαλε στον 1ο κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης 15 μηνών με αναστολή τριών ετών, στην 2η κατηγορούμενη ποινή φυλάκισης 10 μηνών με αναστολή τριών ετών, στην 3η κατηγορούμενη ποινή φυλάκισης 8 μηνών με αναστολή τριών ετών και στον 4ο κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης 8 μηνών με αναστολή τριών ετών.


Ο κ. Μιχαηλίδης διέταξε όπως οι επιβληθείσες ποινές φυλάκισης συντρέχουν.

Εξήγησε πως η ποινή φυλάκισης που επέβαλε διαφοροποιείται ανάλογα με τα ελαφρυντικά του κάθε κατηγορούμενου που αυτά σχετίζονται με τις προσωπικές συνθήκες, προηγούμενες καταδίκες και τα λοιπά.

Αιτιολογώντας την ποινή, ο δικαστής ανέφερε πως τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν οι τέσσερις Σέρβοι είναι σοβαρά και κάποια εξ αυτών ιδιαίτερα σοβαρά, σημειώνοντας πως για τα αδικήματα της πλαστογραφίας και της κυκλοφορίας πλαστών εγγράφων οι ποινές φυλάκισης ξεκινούν από 12 μήνες μέχρι και 10 έτη.

Ο κ. Μιχαηλίδης εξήγησε πως τα συγκεκριμένα αδικήματα έχουν συνέπειες τόσο στην αγορά εργασίας όσο και στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου, οπότε θεωρείται αναγκαία η επιβολή αποτρεπτικών ποινών.

Τα δικαστήρια, είπε, εκφράζουν τη συμπάθεια τους σε πρόσωπα που εγκαταλείπουν τις χώρες τους για ένα καλύτερο μέλλον, ωστόσο, διευκρίνισε πως τα άτομα αυτά πρέπει να σέβονται τους νόμους της Πολιτείας.

Όσο σοβαρή και αν είναι μια κατηγορία, η ανάγκη εξατομίκευσης της ποινής ουδέποτε μειώνεται, είπε.

Για σκοπούς μετριασμού της ποινής, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στο λευκό ποινικό μητρώο των κατηγορούμενων, στη συνεργασία τους με την Αστυνομία, αλλά και στην άμεση παραδοχή τους στο δικαστήριο.

Επιπρόσθετα, έλαβε υπόψη, όπως ανέφερε, τις προσωπικές και οικογενειακές περιστάσεις των κατηγορουμένων, αλλά και το γεγονός ότι ο πατέρας του 1ου κατηγορούμενου πάσχει από ανίατη ασθένεια και νοσηλεύεται σε Νοσοκομείο του Βελιγραδίου, ενώ οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι αποστέλλουν 200 ευρώ στην πατρίδα τους μηνιαίως, προς ενίσχυση των οικογενειών τους.

Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως για τη 2η και τον 4ο κατηγορούμενο έλαβε υπόψιν του το νεαρό της ηλικίας τους.

Σε σχέση με την αναστολή της ποινής, που δεν τέθηκε από κανέναν από τους κατηγορούμενους, όπως ο δικαστής, ωστόσο ο ίδιος έκρινε ότι συντρέχουν λόγοι για αναστολή της ποινής.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειες τους, αλλά και ότι ήρθαν στην Κύπρο για την εξεύρεση εργασίας. Είναι, συνέχισε, άνθρωποι, αν και νέοι, που έχουν ταλαιπωρηθεί στη ζωή τους, λέγοντας ενδεικτικά πως η ανέχεια είναι που τους έσπρωξε στην παρανομία.

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι, συμπλήρωσε ο δικαστής, αντιμετώπισαν επιπρόσθετα τη δίωξη τους με ψυχραιμία και αξιοπρέπεια, κάτι που διαφάνηκε από την ευγενική στάση που επέδειξαν στο δικαστήριο.

Είπε ακόμη πως και οι τέσσερις Σέρβοι εξέφρασαν την ειλικρινή τους απολογία για την ανησυχία που προκάλεσαν στις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο δικαστής διέταξε όπως τα πλαστά έγγραφα, οι κενές άσπρες κάρτες και τα έντυπα εγγραφής στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις καταστραφούν, ενώ οι πύργοι και οι εκτυπωτές όπως επιστραφούν στους νόμιμους δικαιούχους, αφού αφαιρεθεί πρώτα οτιδήποτε το παράνομο υπάρχει σ’ αυτούς.

Σημειώνεται ότι οι Σέρβοι παραδέχτηκαν ενοχή σε μεγάλο αριθμό κατηγοριών που αφορούν άλλες κατηγορίες αδικήματα και άλλα πλημμελήματα.

Ο 1ος κατηγορούμενος αντιμετώπιζε 19 κατηγορίες, η 2η κατηγορούμενη 11 κατηγορίες, η 3η κατηγορούμενη 9 κατηγορίες και ο 4ος κατηγορούμενος 6 κατηγορίες.

Τα αδικήματα όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο αφορούν κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, εξασφάλιση εγγράφων με ψευδείς παραστάσεις, παράνομη παραμονή στο έδαφος της ΚΔ (1ος και 3η κατηγορούμενη), και παράνομη απασχόληση όλοι οι κατηγορούμενοι.

Οι τέσσερις σε προηγούμενη δικάσιμο υιοθέτησαν την έκθεση του Γραφείου Ευημερίας για μετριασμό της ποινής τους και εξέφρασαν την απολογία τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ