Πραγματοποιείται το 1ο συνέδριο και έκθεση ελιάς και ελαιόλαδου

Πραγματοποιείται το 1ο συνέδριο και έκθεση ελιάς και ελαιόλαδου

Το συνέδριο που το Σάββατο κατά την πρώτη του μέρα, διεξήχθη στη Δρούσεια της Επαρχίας Πάφου έχει ως στόχο, όπως αναφέρθηκε, την επιμόρφωση και πληροφόρηση όλων των εμπλεκομένων στον τομέα της ελιάς και του ελαιόλαδου (παραγωγούς, επεξεργαστές, μεταποιητές, τυποποιητές, καταναλωτές) αλλά και την ανάδειξη της πλούσιας παραγωγής της κυπριακής υπαίθρου και την κατανάλωση αυθεντικών παραδοσιακών προϊόντων.

Σε χαιρετισμό της που ανέγνωσε η Γιούλα Παπαέτη Κουτσοφτίδη, Ανώτερος Βοηθός Τουριστικός Λειτουργός του ΚΟΤ, η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του ΚΟΤ Αννίτα Δημητριάδου ανέφερε πως ο ΚΟΤ πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη του αγροτουρισμού στην Κύπρο με την λειτουργία εξειδικευμένων σχεδίων .


Ίδρυσε, συνέχισε, την Κυπριακή Εταιρεία Αγροτουρισμού που σήμερα λειτουργεί ένα σύγχρονο ηλεκτρονικό κεντρικό σύστημα κρατήσεων και προσφέρει δυνατότητες διαμονής σε καταλύματα σε 60 χωριά της υπαίθρου.

Στα πλαίσια της προσπάθειας αυτής, είπε η κ. Κουτσοφτίδη μιλώντας εκ μέρους της κ. Δημητριάδου, υλοποιήθηκαν σημαντικά έργα όπως οι δρόμοι του κρασιού, οι θρησκευτικές και ποδηλατικές διαδρομές, τα μονοπάτια μελέτης της φύσης και άλλες υποδομές όπως μουσεία και εργαστήρια.

Πρόσθεσε ακόμη, πως αναγνωρίζεται από όλους σήμερα ότι η γαστρονομία αναβαθμίζει την ταξιδιωτική εμπειρία για όλους τους τουρίστες και ότι αποτελεί επίσης σημαντικό πόλο έλξης για τουρίστες ειδικού ενδιαφέροντος οι οποίοι επιλέγουν ένα προορισμό με κύριο κριτήριο την γαστρονομία του.

Η κυπριακή κουζίνα σημείωσε, “διαθέτει μοναδικές αρετές οι οποίες αν αξιοποιηθούν με δημιουργικό και ευφάνταστο τρόπο μέσα από συνέργιες μπορούν να καταστήσουν την γαστρονομία συγκριτικό πλεονέκτημα για την Κύπρο ως τουριστικό προορισμό”.

Eπεσήμανε ακόμη πως υπάρχουν τρόποι αναβάθμισης, ενώ το ελαιόλαδο, όπως είπε, αποτελεί ένα τοπικό προϊόν που βρίσκεται στην καρδιά αυτής της προσπάθειας.

Η κ. Κουτσοφτίδη ανέφερε πως είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι η γαστρονομία δεν περιορίζεται στο συνδυασμό καλού φαγητού με ποτό. Δυνατόν να περιλαμβάνει συμμετοχή σε μαθήματα μαγειρικής , την αγορά χαρακτηριστικών τοπικών προϊόντων γαστρονομίας, την επίσκεψη σε τοπικές αγορές τροφίμων, την επίσκεψη σε χώρες παραγωγής τροφίμων ή ποτών , την πραγματοποίηση περιηγήσεων, τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις.

Ο γαστρονομικός τουρισμός προσδιορίζεται σημείωσε, ” από την επαφή και γνωριμία των επισκεπτών με την τοπική / παραδοσιακή κουζίνα και μέσω αυτής με τοπικές παραδόσεις, τοπικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, γεωργικές δραστηριότητες κλπ”, λέγοντας επίσης πως προστιθέμενη αξία για την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού μιας περιοχής αποτελεί η προσφορά αγροτικών προϊόντων με ιδιαίτερη έμφαση σε εκείνα που παράγονται από τοπικές πρώτες ύλες, προϊόντα βιολογικής παραγωγής, προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) ή γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ).

Όπως ανέφερε στο χαιρετισμό της η κ. Δημητριάδου ο ΚΟΤ υλοποίησε συγκεκριμένες δράσεις για προβολή της κυπριακής γαστρονομίας στα πλαίσια του Σχεδίου Προβολής της Υπαίθρου που συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία.

Εξέδωσε ακόμη – όπως είπε- βιβλίο συνταγών σε συνεργασία με την Tonia Buxton στο οποίο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο ελαιόλαδο, οργάνωσε ταξίδια εξοικείωσης με επίκεντρο την γαστρονομία , προβάλλει τα τοπικά προϊόντα σε εκθέσεις που συμμετέχει στο εξωτερικό και άλλες εξειδικευμένες εκδηλώσεις.

“Οι διαδρομές αποτελούν επίσης ένα τουριστικό προϊόν, το οποίο ενσωματώνει μια ποικιλία γαστρονομικών στοιχείων μιας περιοχής , συντελώντας στην κοινωνική και οικονομική αναζωογόνηση της περιοχής”, κατέληξε.

Στο συνέδριο αναλύθηκαν οι σύγχρονες στρατηγικές για την ενίσχυση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων ελαιοκαλλιέργειας. Πιστοποίηση, κατοχύρωση, καινοτομία: το τρίπτυχο της επιχειρηματικής βιωσιμότητας με εισηγητή τον Δρ Ηλία Κάλφα, Γεωπόνο Εμπειρογνώμονα στον τομέα Περιβάλλοντος & Γεωεπιστημών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ερευνητή στο Κολλέγιο «Περρωτής» της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

Επίσης αναλύθηκε η Μεσογειακή διατροφή, ισχυρό εργαλείο προβολής και προώθησης του ελαιόλαδου σε νέες αγορές και σε νέους καταναλωτές.

Το συνέδριο έληξε με την απονομή τιμητικών διπλωμάτων στους συμμετέχοντες .

Σημειώνεται ότι την Κυριακή πραγματοποιείται έκθεση ελιάς και ελαιόλαδου στο Πολιτιστικό κέντρο Πόλις Χρυσοχούς.