Προσοχή συστήνει ο πρόεδρος της ΚΟΚ –ΔΑΖ Πάφου στους κυνηγούς με την έναρξη αύριο του κυνηγίου του ενδημικού θηράματος

Έκκληση απηύθυνε σ’ όλους τους κυνηγούς της Πάφου


ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυνηγίου και Διατήρησης Άγριας Ζωής Πάφου , με την έναρξη του κυνηγίου του ενδημικού θηράματος , αύριο Κυριακή, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην προκληθούν ατυχήματα. Να δίνουν επίσης ιδιαίτερη προσοχή στα θέματα ασφάλειας, να σέβονται και να προστατεύουν τις ξένες περιουσίες, έχοντας πάντοτε κατά νου ότι ασκούμε το άθλημα μας το κυνήγι, φιλοξενούμενοι στις περιουσίες αυτές . Ο κ Πιττοκοπίτης ερωτηθείς σχετικά από το ΚΥΠΕ, ανέφερε πως η κατάσταση των θηραμάτων, σύμφωνα με τις καταμετρήσεις του Ταμείου Θήρας αλλά και τις εκτιμήσεις των ιδίων των κυνηγών, βρίσκεται περίπου στα δεδομένα της περσινής χρονιάς. Το περδίκι , είπε χαρακτηριστικά, φαίνεται ότι παρουσιάζει μικρή αύξηση σε αντίθεση με το λαγό ο οποίος βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα.. Ευχάριστη έκπληξη , παρατήρησε ωστόσο, αποτελεί το γεγονός ότι οι πληθυσμοί της φάσας παρουσιάζουν αύξηση κατά 30% περίπου, σε αντίθεση με τους πληθυσμούς της φραγκολίνας που παρουσιάζουν μείωση της τάξης του 15%.

Εκτίμησε επίσης , ερωτηθείς σχετικά, πως η σημερινή κατάσταση των θηραμάτων μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο μόνο με την ανάληψη δράσης από όλους τους εμπλεκόμενους όπως την Υπηρεσία Θήρας , την ΚΟΚ, ΔΑΖ, τους κυνηγετικούς συλλόγους , τα κυβερνητικά Τμήματα αλλά πρωτίστως από τον κάθε κυνηγό

ξεχωριστά.

Καθοριστικός παράγοντας συνέχισε, είναι η εμπέδωση και η δημιουργία κυνηγετικής συνείδησης, η τήρηση της αρχής της αειφορίας της κάρπωσης, η πάταξη κάθε μορφής λαθροθηρίας, η προστασία και βελτίωση των βιότοπων και η τήρηση του κότα. Πρόσθεσε ακόμη πως σημαντικός επίσης παράγοντας αποτελεί επίσης, – όπως είπε-, και η συνεργασία , βοήθεια και στήριξη από μέρους μας , του προσωπικού της υπηρεσίας Θήρας για να μπορούν να φέρουν σε πέρας το δύσκολο έργο τους. Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους μας, είπε συγκεκριμένα , « ότι οι θηροφύλακες είναι συνεργάτες μας και όχι αντίπαλοι μας».

Ο κ Πιττοκοπίτης παρατήρησε τέλος πως την επαρχία Πάφου αναμένεται να επισκεφτούν και φέτος μεγάλος αριθμός κυνηγών που θα εξορμήσουν σ’ αυτή από άλλες επαρχίες.

ΚΥΠΕ/ΚΠ/