Προσπάθειες για προστασία της τουλίπας στο Πολέμι της Πάφου

Προσπάθειες για προστασία της τουλίπας στο Πολέμι της Πάφου

Το φεστιβάλ «Τουλίπας» πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πολέμι, την κοινότητα που έχει το προνόμιο να αποτελεί τη μοναδική παγκυπρίως περιοχή όπου φύεται η τουλίπα, με τη συνεργασία του Κοινοτικού Συμβουλίου Πολεμίου και του Σωματείου «Φίλοι της Τουλίπας».

Ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Πολεμίου Χαράλαμπος Ιωάννου δήλωσε στο πλαίσιο της εκδήλωσης πως η Γιορτή της Τουλίπας έχει καταστεί θεσμός και βασικός στόχος της διοργάνωσης της είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου στο να προστατεύσει και να διατηρήσει την άγρια τουλίπα.


Τέτοιες εκδηλώσεις, συνέχισε, προβάλλουν και τιμούν την Κοινότητα και κατ’ επέκταση την ύπαιθρο της Πάφου.

Ανέφερε πως το Κοινοτικό Συμβούλιο Πολεμίου συμμετέχει, συμπαρίσταται και δεσμεύεται να συμβάλει τα μέγιστα στην προσπάθεια του Σωματείου για την προστασία του σπάνιου αυτού φυτού της κυπριακής χλωρίδας που έχει την τύχη να ευδοκιμεί στην κοινότητα του.

Ο κ. Ιωάννου ανακοίνωσε πως στα πλαίσια της αποκατάστασης και αναστύλωσης του Μετοχίου έχει ετοιμαστεί και έχει ήδη αδειοδοτηθεί μαζί με το έργο Μετόχι και η δημιουργία βιόσφαιρας σε διπλανό τεμάχιο γης για την προστασία και καλλιέργεια της τουλίπας.

Το όλο έργο, συνέχισε, έχει επιλεγεί ανάμεσα στα 15 έργα που προτάθηκαν προς υλοποίηση και χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά κονδύλια μέσα στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014- 2020 και εξέφρασε την ελπίδα όπως σύντομα υλοποιηθεί.

Ο Πρόεδρος του Σωματείου «Φίλοι της Τουλίπας» Αντώνης Νικάνδρου ανέφερε στο πλαίσιο της εκδήλωσης ότι κανένας δεν μπορεί να αντισταθεί στο θέαμα που προσφέρει απλόχερα η κυπριακή φύση τις μέρες αυτές στο Πολέμι, αφού ολόκληρες εκτάσεις είναι καλυμμένες με την τουλίπα, που αποτελεί από τα σπανιότερα και ωραιότερα ενδημικά φυτά της Μεσογειακής χλωρίδας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο πρόεδρος του ΔΣ του Πάφος 2017 Χρίστος Πατσαλίδης, ο Ανώτερος Λειτουργός του Τμήματος Δασών Τάκης Παπαχριστοφόρου, κοινοτάρχες και μέλη κοινοτικών συμβουλίων και πλήθος κόσμου.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΜΜ)