Προωθείται το πρόγραμμα περιβαλλοντικής διαχείρισης απορριμάτων ξενοδοχείων στην Πάφο
Σε καλό δρόμο βρίσκεται η πρωτοποριακή για τα κυπριακά δεδομένα προσπάθεια των ξενοδόχων για την ανάπτυξη προγράμματος περιβαλλοντικής διαχείρισης απορριμμάτων από τις ξενοδοχειακές μονάδες, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου Θέμη Φιλιππίδη.
Σύμφωνα με ενημέρωση από το Γραφείο Προγραμματισμού, η μελέτη που είχαν υποβάλει οι ξενοδόχοι και η τοπική αυτοδιοίκηση για χρηματοδότηση από διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ του προγράμματος έχει κατ’ αρχήν αξιολογηθεί ως εμπεριστατωμένη και ανταποκρινόμενη στις προδιαγραφές και τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παράλληλα, σημείωσε ο κ. Φιλιππίδης, από πλευράς του Γραφείου Προγραμματισμού υπάρχει θετική ανταπόκριση και ενθάρρυνση για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, αφού τα οφέλη από την εφαρμογή και λειτουργία του θα είναι τεράστια όχι μόνο για την ξενοδοχειακή βιομηχανία, αλλά και για την κοινωνία της Πάφου ευρύτερα.
Για τη θετική αυτή εξέλιξη, είπε, έχει ενημερωθεί η τοπική αυτοδιοίκηση και έχει διευθετηθεί συνάντηση όλων των εμπλεκομένων φορέων στο Γραφείο Προγραμματισμού την ερχόμενη Πέμπτη 21 Μαΐου, κατά την οποία θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες και τα επόμενα βήματα.
«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα υπάρξει συνέχεια του ενδιαφέροντος από πλευράς τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να αξιοποιηθεί αυτό το πρωτοποριακό πρόγραμμα αειφόρου ανάπτυξης και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης», είπε ο κ. Φιλιππίδης, προσθέτοντας πως “είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος διαχείρισης των απορριμμάτων από ξενοδοχειακές μονάδες σε αντίθεση με την Ευρώπη όπου είναι ευρέως διαδεδομένο το πρόγραμμα αυτό με πολύ θετικά, ευεργετικά αποτελέσματα”.
Με την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, συνέχισε, δεν επιβαρύνεται το περιβάλλον, ενώ η διαλογή των υλικών από τις ξενοδοχειακές μονάδες, όπως περισσεύματα έτοιμου φαγητού που δεν χρησιμοποιήθηκαν στα μπουφέ, θα γίνεται από εκπαιδευμένο προσωπικό ώστε να φυλάγονται σε ψυγεία καταψύκτες και στη συνέχεια θα προσφέρονται σε συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη κάτω από αυστηρό έλεγχο και υπό την εποπτεία των υγειονομικών υπηρεσιών του Κράτους.
Επεσήμανε επίσης πως με ορθό και αυστηρό τρόπο θα διαχωρίζονται τα απορρίμματα κουζίνας, όπως αποφάγια, φλούδες, μαραμένα λαχανικά και φρούτα, γρασίδια, κλαδέματα, αλουμίνιο, γυαλί, χαρτί συσκευασίας και άλλα υλικά, τα οποία θα συλλέγονται και θα μεταφέρονται στις μονάδες επεξεργασίας.
Από την επεξεργασία των απορριμμάτων, κατέληξε, θα παράγονται ηλεκτρικό ρεύμα, βιοαέριο, φυτόχωμα, ζωοτροφές, ενώ θα λαμβάνονται και άλλα ανταποδοτικά οφέλη.
(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΒΑ)