Πρωτοπορεί ο Δήμος Πάφου με Έξυπνο Φωτισμό

Πρωτοπορεί ο Δήμος Πάφου με Έξυπνο Φωτισμό

Με σταθερά βήματα συνεχίζει την υλοποίηση του στρατηγικού του στόχου για μετατροπή της Πάφου σε έξυπνη και ψηφιακή πόλη ο Δήμος Πάφου.


Σήμερα ο Δήμαρχος Φαίδωνας Φαίδωνος υπέγραψε με τον Πρόεδρο της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου Μιχάλη Κωμοδρόμο τη Σύμβαση για την εγκατάσταση 55 έξυπνων πασσάλων και την τοποθέτηση 7.000 λαμπτήρων οδικού φωτισμού LED, ενέργεια από την οποία ο Δήμος Πάφου θα εξοικονομεί μισό εκατομμύριο ευρώ ετησίως.

Μιλώντας κατά την υπογραφή της Σύμβασης, ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος επεσήμανε ότι η επένδυση ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια ευρώ και εξήγησε ότι η εξοικονόμηση θα προκύψει από την χαμηλή κατανάλωση των λαμπτήρων LED σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τους λαμπτήρες θα διαχειρίζεται ειδικό λογισμικό με βάση το οποίο η ένταση του φωτός θα αυξομειώνεται ανάλογα με την ώρα και την κυκλοφορία των οχημάτων στους δρόμους.

Στους 55 έξυπνους πασσάλους θα τοποθετηθούν κάμερες ασφαλείας, καθώς και ψηφιακές οθόνες στις οποίες θα γίνονται ανακοινώσεις για περιβαλλοντικά στοιχεία και άλλες πληροφορίες ή δραστηριότητες της πόλης, όπως η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα στο αέρα, η υγρασία στην ατμόσφαιρα, η θερμοκρασία, οι διαθέσιμοι χώροι στάθμευσης, οι εκδηλώσεις του Δήμου, αλλά και οτιδήποτε άλλο.

Η Πάφος, είπε ο Φαίδωνας Φαίδωνος, μεταβαίνει εμπράκτως στην εποχή της ψηφιακής και έξυπνης πόλης, προσθέτοντας ότι για να πιστοποιηθεί και επίσημα ως «έξυπνη πόλη» θα πρέπει να υλοποιήσει συνολικά 28 δράσεις και έργα από τα οποία έχουν εκτελεστεί 6, ενώ τα υπόλοιπα 22 θα ολοκληρωθούν τα επόμενα δύο χρόνια.

Από τη πλευρά του, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ Μιχάλης Κωμοδρόμος σημείωσε ότι για πρώτη φορά ένας Δήμος της Κύπρου επιχειρεί να εγκαταστήσει υποδομές έξυπνης πόλης και χαρακτήρισε το γεγονός αυτό ως πρόκληση για την ΑΗΚ..