Πώς θα στηρίξουμε τα παιδιά μας εν μέσω πανδημίας και lockdown – Συμβουλές από σχολική ψυχολόγο

Πώς θα στηρίξουμε τα παιδιά μας εν μέσω πανδημίας και lockdown – Συμβουλές από σχολική ψυχολόγο

Μετ’ εμποδίων προχωρά δυστυχώς και φέτος η φοίτηση των μαθητών στα σχολεία. Μετά το τρίμηνο σχεδόν λουκέτο της περασμένης χρονιάς και φέτος τα πράγματα είναι ζόρικα αφού εκατοντάδες μαθητές χρειάστηκε λόγω επαφή με θετικό κρούσμα να μείνουν στο σπίτι για αρκετές μέρες.

Τα πράγματα λοιπόν δεν κυλούν όπως πρέπει και αυτό προβληματίζει και ανησυχεί τόσο τους ίδιους τους μαθητές όσο και τους γονείς αλλά και τους εκπαιδευτικούς.


Τελευταία εξέλιξη ήταν το κλείσιμο των Λυκείων στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου από αύριο Δευτέρα στα πλαίσια του τοπικού lockdown, που επιβλήθηκε στις 2 πόλεις μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Φυσικά συνεχίζουν κανονικά με εξ ολοκλήρου online φοίτηση με το Υπουργείο να διαβεβαιώνει ότι όλα θα πάνε καλά. Αποφασίστηκε επίσης όπως και τα φροντιστήρια για μαθητές Λυκείου να γίνονται διαδικτυακά.

Η αναστάτωση και η ψυχολογία των μαθητών

Η εγγεγραμμένη Σχολική Ψυχολόγος, Χρίστη Τίφα, μίλησε στην ιστοσελίδα μας, προκειμένου να βοηθήσει τόσο μαθητές όσο και γονείς γύρω από το θέμα του κορωνοϊού και το άγχος που τους καταβάλλει.

Η πανδημία ήρθε για να υπενθυμίσει σε όλους μας πως τίποτα δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο στην ζωή μας και πως σε κάθε δυσκολία υπάρχει μια λύση. Έτσι και τώρα, οι μαθητές μας καλούνται για άλλη μια φορά να ανταποκριθούν στην νέα μέθοδο εκπαίδευσης, την τηλεκπαίδευση. Από την μια πλευρά, πιστεύω πως είμαστε αρκετά τυχεροί που ζούμε σε μια εποχή όπου η τεχνολογία έχει εξελιχθεί, έτσι ώστε να μπορούμε να εκπαιδευόμαστε και να δουλεύουμε από το σπίτι μας προστατεύοντας τη δημόσια υγεία. Η τηλεκπαίδευση θα γίνει τρόπος ζωής μέχρι να υπάρξει ασφάλεια για να επιστρέψουν τα παιδιά πίσω στις σχολικές τάξεις“.

Ποιες οι επιπτώσεις

«Οι ειδικοί ψυχικής υγείας υποστηρίζουν πως οι επιπτώσεις που θα βιώσουμε ανά το παγκόσμιο δεν είναι μόνο οικονομικές αλλά και ψυχικές (φοβίες, ανησυχίες, κατάθλιψη, άγχος)»

Για αυτό η κ Τίφα και ενθαρρύνει τους έφηβους, αφού οι ίδιοι αντιλαμβάνονται περισσότερο την κατάσταση από ότι τα παιδιά του δημοτικού σχολείου, να αντιμετωπίσουν για άλλη μια φορά με ψυχραιμία και συνεργασία τον νέο εγκλεισμό.

Τι προτείνεται;

Αρχικά, προτείνω να βάλετε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα όπου θα σας ωφελήσει τόσο μαθησιακά όσο και σωματικά και ψυχικά. Για παράδειγμα, η κ Τίφα ανέφερε πως η σωματική άσκηση και η σωστή διατροφή θα ισορροπήσει αλλά και θα μειώσει τα επίπεδα άγχους σας.

«Βάλτε στην ζωή σας ένα 30λεπτό σωματικής άσκησης, αποφεύγοντας την οποιαδήποτε κατανάλωση αλκοόλ, καπνίσματος ή χρήση ουσιών – Η σωστή διατροφή πλούσια σε βιταμίνες, θα βοηθήσει στην διατήρηση της συγκέντρωση σας»

Στην συνέχεια, η κ Τίφα παροτρύνει τους μαθητές όπως θέσουν στον καθηγητή τους όλα τα ερωτήματα που μπορεί να δημιουργηθούν σχετικά με την ύλη που διδάσκεστε, καθώς να μην αφήνουν τον εαυτό τους με ερωτήματα γιατί αυτό θα δυσκολέψει την κατανόηση αλλά και θα μειώσει τα κίνητρα για διαδικτυακή μάθηση.

Επιπλέον, προτείνει συχνά και σταθερά διαλείμματα με χαλαρή μουσική, καθώς και με 10 βαθιές αναπνοές. Αυτή η τακτική θα βοηθήσει να οξυγονωθεί ο εγκέφαλος, έτσι ώστε να είναι έτοιμος να δεχθεί περισσότερες πληροφορίες, ανέφερε η κ Τίφα.

Επιπρόσθετα, η κ Τίφα συμβουλεύει τους μαθητές να αποφεύγουν την υπερβολική χρήση του internet σε ανούσιες ιστοσελίδες και του τηλεφώνου, και να το χρησιμοποιούν για να μιλήσουν με φίλους στα διαλείμματα με στόχο τη διατήρηση της επικοινωνίας που είχαν και στο σχολείο.

Τέλος, πάρτε ένα τετράδιο και καταγράψτε όλα τα αρνητικά συναισθήματα που αισθάνεστε με τον νέο εγκλεισμό και στην συνέχεια προσπαθήστε να βρείτε λύσεις για αυτά τα συναισθήματα. Η καταγραφή θα βοηθήσει τόσο στην έκφραση συναισθημάτων όσο και στο να αντιληφθείτε πως υπάρχουν λύσεις για κάθε δυσκολία.

Αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες

Όσον αφορά τις αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες, η κ Τίφα ανέφερε πως προσφέρουν στα παιδιά ευφορία, κοινωνικοποίηση και δραστηριοποίηση, απαλλάσσοντας τα από το άγχος και την αρνητικότητα.

Σύμφωνα με την κ Τίφα, η στέρηση αυτών των δραστηριοτήτων πιθανόν να επιφέρει αύξηση άγχους, θυμού και εντάσεων μέσα στην οικογένεια.

Πως μπορεί ένας γονιός να του εξηγήσω πως η δραστηριότητα που αγαπά δεν σταμάτησε για πάντα

Η επικοινωνία με τα παιδιά πρέπει να πραγματοποιείται κάτω από συνθήκες ειλικρίνειας, με ήρεμο και υποστηρικτικό τόνο, μας ανέφερε η κ Τίφα.

«Τα παιδιά πρέπει να καθησυχαστούν αφού δεν πρόκειται για μια κατάσταση που θα κρατήσει για πάντα αλλά σύντομα θα επιστρέψουν στην καθημερινότητα τους και στις αγαπημένες τους δραστηριότητες». Είναι καλό, σύμφωνα με την κ Τίφα, να τονιστεί στα παιδιά πως τώρα διανύουμε μια δύσκολη χρονιά η οποία θα περάσει και θα μπορέσουν σύντομα να τρέξουν ελεύθερα στα πάρκα και στους παιχνιδότοπους, να χορέψουν και να αθληθούν όπως οι ίδιοι επιθυμούν.

«Αγαπημένοι μου γονείς, ίσως ήρθε η ώρα να παίξετε και τον ρόλο του εκπαιδευτικού αθλητικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Επικοινωνήστε μαζί με τους αρμόδιους, έτσι ώστε να σας δώσουν ιδέες πως μπορείτε να καλύψετε αυτό το κενό από τις απογευματινές δραστηριότητες των παιδιών στο σπίτι».

Πως να παραμείνει ψύχραιμο το παιδί μου

Η κ Τίφα, καταληκτικά αναφέρει: «Θυμηθείτε πως τα παιδιά σας αντλούν από εσάς ότι αισθάνεστε, αν είστε εσείς θετικοί αυτή η θετικότητα θα μεταδοθεί και στα παιδιά σας, αν όμως είστε αρνητικοί και απελπισμένοι τα παιδιά σας θα γεμίσουν με απαισιοδοξία».

Αρχικά, όπως μας είπε η κ Τίφα τα παιδιά θα αισθανθούν μεγάλη ανακούφιση αν τους επιτραπεί η ελευθερία για έκφραση συναισθημάτων οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

Τα πιο συνηθισμένα συναισθήματα που εκφράζουν τα παιδιά είναι:

  • θυμός,
  • άγχος,
  • φόβος,
  • στεναχώρια
  • και ματαιοδοξία.

Σύμφωνα με την εγγεγραμμένη Σχολική Ψυχολόγο, Χρίστη Τίφα εκεί είναι που πρέπει οι γονείς να σταθούν βράχοι παρέχοντας τους υποστήριξη, ασφάλεια και προστασία. Τα παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας έχουν ανάγκη να νιώσουν την οικογένεια τους αγαπημένη και δεμένη σε αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύουμε.

Επίσης, έχουν ανάγκη να περάσουν ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια τους ξεφεύγοντας από τις δυσκολίες και είναι σημαντικό να εξηγήσουμε στα παιδιά πως η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και για αυτό τον λόγο αναγκαζόμαστε να μείνουμε και πάλι στα σπίτια μας.

«Η πλήρης ενημέρωση τους βοηθά στην περαιτέρω αντίληψη της πραγματικότητας στην οποία ζουν. Επιπλέον, προσπαθήστε να διατηρήσετε τηλεφωνική ή διαδικτυακή επικοινωνία με παππούδες- γιαγιάδες ή τα αγαπημένα τους πρόσωπα, έτσι ώστε να διαβεβαιώνονται πως όλοι είναι καλά και θα τους ξανασυναντήσουν σύντομα»

Παιδιά με ψυχικό ή σωματικό πρόβλημα υγείας

Για τα παιδιά τα οποία αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα ψυχικής ή σωματικής υγείας, η κ Τίφα είπε πως φαίνεται να έχουν ανάγκη μεγαλύτερη υποστήριξη, για αυτό προσπαθήστε να είστε προσεκτικοί στην πληροφόρηση που θα τους δώσετε τόσο για την πανδημία όσο και για την απομάκρυνση τους από την σχολική κοινότητα. Για αυτό τον λόγο, ενθαρρύνει τους γονείς να βρίσκονται σε επικοινωνία με ένα ειδικό ψυχικής υγείας για συμβουλευτική καθοδήγηση και υποστήριξη.

Πηγή: offsite.com.cy