Σάλος με τον τρόπο καθαρισμού των ψηφιδωτών
Μία φωτογραφία που κάνει τις τελευταίες ώρες τον γύρο του διαδικτύου και προκαλεί αρκετά ερωτήματα.
Χρήστης του Facebook ανέβασε μία φωτογραφία που δείχνει καθαρίστρια, να σκουπίζει τα ψηφιδωτά με σκούπα και σιδερένιο φτυάρι. Αξίζει να σημειωθεί πως τα Ψηφιδωτά της Πάφου θεωρούνται από τα καλύτερα στην ανατολική Μεσόγειο και αποτελούν μέρος του Αρχαιολογικού Πάρκου της Κάτω Πάφου, ο οποίος έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1980, ενώ είναι από τα αξιοθέατα που επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.
Οι οικίες του Διόνυσου, του Θησέα, του Aιώνα και του Ορφέα είναι οι επαύλεις τεσσάρων ρωμαίων ευγενών και χρονολογούνται από τον 2ο έως τον 5ο αι. μ.Χ. Τα περίτεχνα ψηφιδωτά δάπεδά τους απεικονίζουν σκηνές από την ελληνική μυθολογία.
Τα ψηφιδωτά ανακλύφθηκαν το 1962, όταν ένας γεωργός κατά το όργωμα του χωραφιού του έφερε στο φως ένα απ΄ αυτά.
Ένα από τα ερωτήματα που τίθεται, μεταξύ άλλων, είναι κατά πόσο οι υπεύθυνοι είναι ενήμεροι για τον τρόπο «καθαρίσματος» των αρχαίων ψηφιδωτών, αλλά και η ζημιά που θα προκληθεί σε αυτά σε βάθος χρόνου.
Τι λένε στο Τμήμα Αρχαιοτήτων
Σε επικοινωνία που είχαμε με το Τμήμα Αρχαιοτήτων και με το Λειτουργό κο Λευτέρη Χαραλάμπους μας ειπώθηκε ότι τα συγκεκριμένα ψηφιδωτά πρέπει να καθαρίζονται κάθε χρόνο με εδικό τρόπο. Η χρήση της σκούπας με το φαράσι είναι ο ενδεδειγμένος αφού χρησιμοποιείται όπου δεν υπάρχουν ψηφίδες.
Αν δεν σκουπιστούν τα ψηφιδωτά θα δημιουργηθούν μεγαλύτερα προβλήματα. Εξάλλου, το φαράσι δεν χρησιμοποιήθηκε πάνω στα ψηφιδωτά αλά πάνω στο κονίαμα.
Δεν υφίσταται πρόβλημα φύλαξης αφού τα ψηφιδωτά δεν μπορούν να κλαπούν. Από την άλλη ο χώρος είναι τεράστιος γεγονός που κάποτε δεν επιτρέπει την εύκολη φύλαξη τους. Παράλληλα, αν ένα άτομο πατήσει πάνω, αυτό δεν προκαλεί κάποια ζημιά αφού και οι τεχνικοί κινούνται στο χώρο των ψηφιδωτών.
Πηγή: Πολίτης, Offsite