Σήμερα κηδεύεται η Νελίνα – Οργή για τις πεζογέφυρες που έμειναν στα συρτάρια των αρμοδίων

Σήμερα κηδεύεται η Νελίνα – Οργή για τις πεζογέφυρες που έμειναν στα συρτάρια των αρμοδίων

Στο σημείο που έχασε τη ζωή της η Νελίνα υπήρχε διάβαση πεζών, όπως και σε όλο το μήκος του δρόμου που διασχίζουν καθημερινά εκατοντάδες παιδιά από το δημοτικό σχολείο στο οποίο φοιτούσε, το Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου και το Λύκειο Αγίου Νεοφύτου. Αυτός είναι και ο λόγος που από την περασμένη δεκαετία, όταν ανακατασκευάστηκε η λεωφόρος, είχε ληφθεί πρόνοια για την κατασκευή πεζογέφυρας. Αρχικά υπήρχε πρόβλεψη να κατασκευαστεί παράλληλα με τη λεωφόρο, όμως στη συνέχεια κρίθηκε σκόπιμο να διαχωριστεί, πλην όμως δεν έγινε ποτέ. Τον Οκτώβριο του 2011 ο τότε δήμαρχος Πάφου είχε υπογράψει και τα συμβόλαια για τα κατασκευαστικά σχέδια των δύο πεζογεφυρών που είχαν επιλεγεί μετά από τον ευρωπαϊκό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί.

Επρόκειτο για τις πεζογέφυρες στις λεωφόρους Τάσσου Παπαδόπουλου και Σπύρου Κυπριανού, οι οποίες προβλεπόταν να κατασκευαστούν το 2012. Οι μελετητές θα παρέδιδαν τότε τα κατασκευαστικά σχέδια και στη συνέχεια θα ετοιμάζονταν οι όροι για την προκήρυξη προσφορών. Το συνολικό κόστος των δύο γεφυρών είχε εκτιμηθεί σε 1,4 εκατ. ευρώ. Η μία πεζογέφυρα προβλεπόταν να κατασκευαστεί στο ύψος του Γυμνασίου Αποστόλου Παύλου και του Δημοτικού Σχολείου Πέυκιου Γεωργιάδη. Η δεύτερη στη λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού (πρώην Αγίων Αναργύρων) στο ύψους του 6ου Δημοτικού Σχολείου. Και στις δύο περιπτώσεις η κατασκευή των πεζογεφυρών είχε κριθεί αναγκαία λόγω της πυκνής τροχαίας κίνησης και των μαθητών που διασχίζουν καθημερινά τους δρόμους.


Για την πεζογέφυρα της λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού τα συμβόλαια είχαν υπογραφεί με τον Δημήτρη Κωνσταντίνου (Demetrios Constantinou & Associates, Architects – Engineers) και για την πεζογέφυρα επί της λεωφόρου Τάσσου Παπαδόπουλου με την Ελίνα Παχίτη. Οι προτάσεις των δύο Κύπριων μελετητών είχαν βραβευτεί στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και είχαν αποσπάσει πολύ κολακευτικά σχόλια κατά τη δημόσια παρουσίασή τους τον Ιούλιο του 2011.

Ανεξάρτητη μαρτυρία για το δυστύχημα

Σήμερα στις 2.30 μετά το μεσημέρι στην εκκλησία Παναγίας Παντάνασσας γράφεται ο επίλογος του θανατηφόρου τροχαίου ατυχήματος το απόγευμα της Παρασκευής στο οποίο έχασε τη ζωή της η 10χρονη Νελίνα Φακλίσκα. Οικογένεια, συγγενείς, φίλοι και συμμαθητές θα αποχαιρετήσουν τη Νελίνα, που άφησε την τελευταία της πνοή στην άσφαλτο. Χθες σε μια σεμνή τελετή φίλοι και συμμαθητές της Νελίνας μαζί με τους εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Πεύκιος Γεωργιάδης άναψαν κεριά και άφησαν λουλούδια στη διάβαση πεζών στο σημείο που παρασύρθηκε από το μοιραίο αυτοκίνητο. Στο σχολείο, όπου φοιτά και ο 8χρονος αδελφός της, ήταν από το πρωί ομάδα ψυχολόγων οι οποίοι βοήθησαν τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς να αντιμετωπίσουν τον τραγικό θάνατο της Νελίνας. Η ομάδα των ψυχολόγων θα βρίσκεται στο εκπαιδευτήριο και σήμερα. Η κηδεία του κοριτσιού θα γίνει δημοσία δαπάνη μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και σχετική πρόταση που υπέβαλε ο υπουργός Παιδείας.

Μαρτυρία

Οι συνθήκες του δυστυχήματος είναι ακόμη υπό διερεύνηση, όμως η Αστυνομία έχει στη διάθεσή της μαρτυρία από οδηγό προπορευόμενου οχήματος ο οποίος κατέθεσε ότι η Νελίνα είχε ενεργοποιήσει τον διακόπτη στη διάβαση πεζών. Αυτό είχε καταθέσει και ο παππούς που την είχε συνοδεύσει μέχρι το σημείο εκείνο, όμως η ανεξάρτητη μαρτυρία που εξασφάλισε η Αστυνομία χαρακτηρίζεται πολύ σημαντική. Ο οδηγός του προπορευόμενου οχήματος ανέφερε ότι την ώρα που περνούσε ο ίδιος από τη διάβαση άναψε πορτοκαλί και σταμάτησε στο επόμενο φανάρι. Από το καθρεφτάκι είδε, όπως είπε, το παιδί στο οδόστρωμα. Από τις εξετάσεις της Αστυνομίας προέκυψε ότι στο σημείο του δυστυχήματος δεν εντοπίστηκε φρενάρισμα. Υπενθυμίζεται ότι η 70χρονη οδηγός του οχήματος δήλωσε ότι δεν αντιλήφθηκε τους φωτεινούς σηματοδότες ούτε το κορίτσι που διέσχιζε τον δρόμο. Η ίδια υπέστη σοκ και μεταφέρθηκε σε ιδιωτική κλινική. Η Αστυνομία είχε ζητήσει ένταλμα σύλληψής της, όμως δεν υπογράφηκε από δικαστή του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου.

Πηγή: Πολίτης