Σαν σήμερα πριν από 108 χρόνια γεννήθηκε ο Στέλιος Κυριακίδης

Σαν σήμερα πριν από 108 χρόνια γεννήθηκε ο Στέλιος Κυριακίδης

Σαν σήμερα στις 4 Μαΐου 1910, δηλαδή πριν ακριβώς 108 χρόνια γεννήθηκε στην Πάφο ο πρωταθλητής και ανθρωπιστής Στέλιος Κυριακίδης!

Φτωχόπαιδο με καταγωγή το χωριό Στατός της Πάφου είχε μεγάλο ταλέντο και αγάπη για τον αθλητισμό. Ο Στέλιος Κυριακίδης ήταν αθλητής δρόμων ημιαντοχής και αντοχής με ιδιαίτερη έφεση στο Μαραθώνιο. Σάρωσε τα μετάλλια σε Ελλάδα και Βαλκάνια με τα χρώματα της Ελλάδος, όπου για αρκετά χρόνια ήταν ο αδιαμφισβήτητος πρωταθλητής.


Ο Κυριακίδης ήταν αυτός που κατέρριψε την πανελλήνια επίδοση του Σπύρου Λούη στον Μαραθώνιο που ήταν μια επίδοση που κρατούσε τέσσερις περίπου δεκαετίες! Έγινε παγκοσμίως γνωστός, όταν κέρδισε τον φημισμένο Μαραθώνιο της Βοστώνης, το 1946, χρησιμοποιώντας αυτήν την περήφανη νίκη ως όχημα ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για την δραματική κατάσταση στης Ελλάδος. «ΗΡΘΑ ΝΑ ΤΡΕΞΩ ΓΙΑ ΕΦΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ», θα δηλώσει κατά την παραμονή του στην Αμερική.

Ο συγκινητικός αγώνας και η ανιδιοτελής νίκη του Κυριακίδη, προκάλεσε ένα κύμα συμπάθειας στους Αμερικανούς και πολύ περισσότερο στους Έλληνες ομογενείς. Πέτυχε να συγκεντρώσει ένα πολύ σεβαστό ποσό της τάξεως των 250,000 δολαρίων, ενώ κατάφερε να γεμίσει δύο πλοία με είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, ρούχα και φάρμακα, τα οποία αποτέλεσαν μια μικρή ανάσα εκείνη την εποχή για τους εξαθλιωμένους Έλληνες. Η βοήθεια που κατάφερε να συγκεντρώσει ο Κύπριος αθλητής, ονομάστηκε ‘Πακέτο Κυριακίδη’. Σχεδόν 1 εκατομμύριο Έλληνες τον περίμενε για να τον αποθεώσει, να τον τιμήσει και να τον ευχαριστήσει όταν επέστρεψε στην Ελλάδα στις 23 Μαΐου 1946! Για πρώτη φορά μάλιστα, μετά την Κατοχή, φωταγωγήθηκε προς τιμήν του και η Ακρόπολη.

Ο Στέλιος Κυριακίδης τιμήθηκε πολλές φορές από διάφορους φορείς για την προσφορά του ενώ πέθανε στις 10 Δεκεμβρίου του 1987, στη Αθήνα κι ετάφη στον Πύργο Κορινθίας.

Πηγή: ActioninSports