ΣΑΠΑ: Έτοιμοι για παραδοχή και φυλάκιση Βέργας-Μαλληκίδης

ΣΑΠΑ: Έτοιμοι για παραδοχή και φυλάκιση Βέργας-Μαλληκίδης

Ενώπιον του μόνιμου Κακουργιοδικείου το οποίο συνεδριάζει στην Πάφο αναμένεται να παρουσιαστούν σήμερα στις 09:00 το πρωί οι έξι κατηγορούμενοι για την υπόθεση ΣΑΠΑ μετά τη τελευταία αναβολή της 4ης Φεβρουαρίου.

Στην σημερινή διαδικασία θα διαβαστούν οι κατηγορίες και οι έξι κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο ΣΑΠΑ αναμένεται να δώσουν απάντηση στο μόνιμο Κακουργιοδικείο για το αν παραδέχονται ενοχή ή όχι.


Η πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Δώρα Σωκράτους έκανε αποδεκτό το αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης του 2ου κατηγορουμένου, δηλώνοντας ωστόσο πως είναι η τελευταία αναβολή που δίνεται.

Στις 4 Φεβρουαρίου ήταν προγραμματισμένο οι κατηγορούμενοι να απαντήσουν στις κατηγορίες, ωστόσο ο συνήγορος υπεράσπισης του 2ου κατηγορούμενου, Γενικού Διευθυντή του ΣΑΠΑ Ευτύχιου Μαλληκίδη, δικηγόρος Κώστας Ευσταθίου, ζήτησε από το δικαστήριο παράταση χρόνου, δηλώνοντας παράλληλα πως ο πελάτης του προσανατολίζεται στην παραδοχή των κατηγοριών ωστόσο – όπως είπε – γίνονται διευθετήσεις για τη μεταβίβαση χρημάτων και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι επαφές με τη ΜΟΚΑΣ για σκοπούς μετριασμού της ποινής.

Αν είχε πει , ο κ. Ευσταθίου, “ο πελάτης μου παραδεχτεί και προφυλακιστεί, τότε θα δυσκολευτεί η πλευρά του πελάτη μου να διευθετήσει τις εκκρεμότητες”.

Η κατηγορούσα Αρχή, που εκπροσωπήθηκε από τον Ανδρέα Αριστείδου και την Χριστίνα Βραχίμη, επιβεβαίωσε ότι γίνονται επαφές μεταξύ του συνηγόρου υπεράσπισης του Ε. Μαλληκίδη με τους αρμόδιους της ΜΟΚΑΣ προκειμένου να εξεταστεί με ποιο τρόπο θα διευθετηθεί η αποζημίωση του κράτους.

Αν και ο 1ος κατηγορούμενος Σ. Βέργας ήταν έτοιμος να απαντήσει στις κατηγορίες με παραδοχή, εντούτοις ο κ. Αριστείδου που εκπροσωπούσε την κατηγορούσα αρχή, ανέφερε στο δικαστήριο πως επειδή τα γεγονότα για τον 1ο και 2ο κατηγορούμενο, δηλαδή τον Σ. Βέργα και τον Ε. Μαλληκίδη, είναι κοινά είναι προτιμότερο να απαντήσουν κοινά στις κατηγορίες.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του 1ου κατηγορούμενου ποινικολόγος Γιώργος Γεωργίου δεν έφερε ένσταση για την αναβολή που ζητήθηκε.

Οι Σ. Βέργας και Ε. Μαλληκίδης αποφάσισαν να επιστρέψουν στο Κράτος ποσό που ανέρχεται στο 1 εκατομμύριο περίπου ευρώ ο καθένας καθώς και μέρος της ακίνητης τους περιουσίας.

Έτοιμος να απαντήσει στις κατηγορίες είναι και ο 4ος κατηγορούμενος Ευστάθιος Ευσταθίου σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης Σ. Αγγελίδη, και Λ. Θεοφάνους, ωστόσο στη μη παραδοχή των κατηγοριών προσανατολίζονται οι Γιώργος Μιχαηλίδης, Βάσος Βασιλείου και Γιώργος Σιαηλής.

Ο Α. Αριστείδου είπε πως είναι έτοιμος να επιδώσει στους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων ό,τι χρειάζονται και πως στην πορεία αν προκύψει και άλλο μαρτυρικό υλικό θα τους δοθεί στη συνέχεια.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου είπε πως θα δοθεί ο χρόνος και στον 2ο κατηγορούμενο να διευθετήσει τις εκκρεμότητες του αλλά στην επόμενη δικάσιμο και οι έξι κατηγορούμενοι θα πρέπει να απαντήσουν στις κατηγορίες.

Συνολικά οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν 153 κατηγορίες για τα αδικήματα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας προς καταδολίευση, απάτης, δεκασμού δημόσιου λειτουργού, απόσπαση χρημάτων, δωροληψία, κατάχρηση εξουσίας, αποδοχή αμοιβής με τρόπο που να υποδηλώνει δεκασμό, διαφθορά, αθέμιτη κτίση περιουσιακού οφέλους από αξιωματούχους και λειτουργούς του δημοσίου και άλλες.

Ο γενικός διευθυντής του ΣΑΠΑ Ευτύχιος Μαλληκίδης αντιμετωπίζει τις περισσότερες κατηγορίες, σύνολο 67 και ο τέως Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας 58. Ο Γιώργος Μιχαηλίδης 25 κατηγορίες, ο Ευστάθιος Ευσταθίου 15 και από 7 κατηγορίες οι Βάσος Βασιλείου και Γιώργος Σιαηλής.

Οι έξι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με τους ίδιους περιοριστικούς όρους.

Πηγή ΚΥΠΕ