Σεμινάριο «Το μεταβαλλόμενο επικοινωνιακό πεδίο και ο ρόλος των πρακτορείων ειδήσεων» από το Νεάπολις την Πάντειο, το ΚΥΠΕ και το ΑΠΕ

Σεμινάριο «Το μεταβαλλόμενο επικοινωνιακό πεδίο και ο ρόλος των πρακτορείων ειδήσεων» από το Νεάπολις την Πάντειο, το ΚΥΠΕ και το ΑΠΕ

Σεμινάριο με θέμα


«Το μεταβαλλόμενο επικοινωνιακό πεδίο και ο ρόλος των πρακτορείων ειδήσεων» πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου , το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

« οι επικοινωνιακοί οργανισμοί θα πρέπει να σκεφτούν να αναπροσαρμόσουν το ρόλο»

Ο Νίκος Λέανδρος εκ των εισηγητών, Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Επικοινωνίας , Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστήμιου αναλύοντας το θέμα « η νέα επικοινωνιακή πραγματικότητα . Σκέψεις για τις προοπτικές ανάπτυξης των ειδησεογραφικών πρακτορείων» , ανέφερε πως στο πλαίσιο του σεμιναρίου αναλύθηκαν οι αλλαγές στο ευρύτερο πεδίο της επικοινωνίας οι οποίες – όπως είπε-, είναι τεράστιες και σχετίζονται κυρίως με τη δυνατότητα που έχουν οι χρήστες πλέον να παράγουν περιεχόμενο.

Συνεπώς συνέχισε, διαμορφώνεται ένα επικοινωνιακό πεδίο πολύ πιο ανταγωνιστικό , σχεδόν χαοτικό, προσθέτοντας πως οι επικοινωνιακοί οργανισμοί θα πρέπει να σκεφτούν να αναπροσαρμόσουν το ρόλο.

Αυτά τα θέματα είπε « θέλουμε να συζητήσουμε , τα οποία επηρεάζουν , πάρα πολύ την εικόνα των χωρών , τις διεθνείς εξελίξεις, την πολιτική και όλα αυτά τα ζητήματα».

Στην δική του εισήγηση ο κ Λεάνδρου , αναφέρθηκε κυρίως στις αλλαγές που γίνονται στο ευρύτερο πεδίο επικοινωνίας, δίνοντας παράλληλα κάποια παραδείγματα όπως στις αλλαγές στις χρήσεις των τεχνολογιών, και επίσης , « στο θέμα των δυνατοτήτων που έχουν οι χρήστες να δημιουργούν περιεχόμενο και να το διανέμουν με πολύ εύκολο και δωρεάν τρόπο μέσω των twitterκ.τ.λ. , αλλά και πως αυτό, έχει επηρεάσει γεγονότα όπως είναι η αραβική άνοιξη , τα γεγονότα στην Τουρκία, η κρίση στην Συρία ». Αναφορά έκανε ακόμη στο πώς θα πρέπει να αντιδράσουν οι επικοινωνιακοί παραδοσιακοί οργανισμοί όπως είναι τα πρακτορεία ειδήσεων. Τα πρακτορεία ειδήσεων είπε μεταξύ άλλων, πρέπει να διαθέτουν εγκυρότητα, μεγάλη ταχύτητα, και αμεροληψία.

«εκφραστείτε ελεύθερα, τοποθετηθείτε διαδικτυακά»

Ο Ανδρέας Μασούρας, Λέκτορας Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Νεάπολις στην εισήγηση του με θέμα « οι νέες τεχνολογίες και η ροή της είδησης» ,αναφερόμενος στην γενική ιδέα επί του θέματος, είπε πως κοινωνική αναταραχή δεν υφίσταται. Αυτό που υπάρχει είπε , είναι μια διεύρυνση για το ποιος έχει το προνόμιο να κρατά την πέννα.

Ευτυχώς συνέχισε, οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις, τα blogs, τα διαδραστικά ειδησεογραφικά sites, διευρύνονται προς τον αναγνώστη ,και προς την κοινωνία των πολιτών, προσθέτοντας πως μπορεί κάποιοι να ενοχλούνται. « Εάν η έκφραση δεν ενοχλούσε », είπε, τότε , δεν θα συζητούσαμε ποτέ για τα δικαιώματα της Ελευθερίας της.

Ο κ Μασούρας σημείωσε ακόμη , πως μπορεί να μην ζούμε σε μια εποχή Μενεξεδένιας Πολιτείας – όπως έγραψε και ο Άγγελος Τερζάκης- προσθέτοντας ωστόσο πως « ζούμε σε μια εποχή γεμάτη έκφραση, σε μια εποχή γεμάτη από φάση και αντίφαση, λόγου και αντί- λογου. Σε μια εποχή όπου η πληροφορία αξιολογείται από τον ίδιο τον αναγνώστη , δημιουργώντας έτσι ενεργούς πολίτες.

« Και το ότι αυτό ενοχλεί» ανέφερε, « σημαίνει ότι λειτουργεί το σύστημα, σημαίνει ότι λειτουργούν οι δημοκρατικοί μηχανισμοί».

Καταλήγοντας ο κ Μασούρας είπε « δημιουργείστε και απόψε κιόλας το δικό σας ιστολόγιο, όσοι δεν έχετε και εκφραστείτε ελεύθερα, τοποθετηθείτε διαδυκτιακά, στα πλαίσια πάντα των Δημοκρατικών Θεσμών».

«ΚΥΠΕ: εγκυρότητα – αξιοπιστία – αντικειμενικότητα»

Ο Διευθυντής του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων Γιώργος Πενηνταέξ στην εισήγηση του με θέμα « ΚΥΠΕ: ο ρόλος και η συμβολή του στην ανάπτυξη των ΜΜΕ στην Κύπρο» ανέφερε πως το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων εξελικτικά κατάφερε μέσα σε σύντομο , σχετικά χρονικό διάστημα να καταστεί μια πολύ σημαντική πηγή πληροφόρησης / ενημέρωσης στη δημόσια σφαίρα της Κύπρου.

Το ΚΥΠΕ είπε, κτίζει συνεχώς στις τρεις βασικές αρχές της δημοσιογραφίας : εγκυρότητα- αξιοπιστία – αντικειμενικότητα, δεν παίρνει θέση, ούτε χρωματίζει με ρήματα την ειδησεογραφία του, ούτε προβαίνει σε συμπερασματική δημοσιογραφία. Είναι ανέφερε « άχρωμο και άοσμο», προσθέτοντας επίσης, πως είναι το κανάλι που ενώνει το πομπό με το δέκτη, χωρίς φτιασιδώματα και χαρακτηρισμούς.

Ο κ.Πενηντάεξ σημείωσε ακόμη πως το ΚΥΠΕ είναι ο καταγραφέας , ο ιστορικός της στιγμής, προσθέτοντας επίσης « πως δεν είναι τυχαίο, που το ΚΥΠΕ, με την πλήρη αρχειοθετημένη ειδησεογραφία του, είναι σημείο αναφοράς για δημοσιογράφους, πολιτικούς, μελετητές, ερευνητές και ιστορικούς».

Μέσα από διάφορες φάσεις που έχει περάσει το ΚΥΠΕ συνέχισε, κατάφερε να διαφυλάξει την ανεξαρτησία και την αυτονομία του, και διαχρονικά απέδειξε- όπως είπε- ότι παραμένει πιστό στις θεμελιώδες αρχές του, ότι είναι ένα κρατικό ίδρυμα και κρατά ,μια σωστή πορεία , ανεξαρτήτως ποια κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία και ποια είναι η σύνθεση της Βουλής των αντιπροσώπων.

Πρόσθεσε ακόμη, πως αυτή την πορεία πρέπει να διατηρήσει το ΚΥΠΕ και στο μέλλον, για να είναι σεβαστό και να αναγνωρίζεται από όλους.

Ο κ Πενηνταέξ ανέφερε ακόμη πως κατά το έτος 2012, το ΚΥΠΕ μετέδωσε συνολικά 59.982 ειδήσεις και ανακοινώσεις και συγκεκριμένα 40.136 ειδήσεις στα Ελληνικά, 5.386 στα Αγγλικά, 4.198 στα Τούρκικα, και 10.262 αναμεταδόσεις ανακοινώσεων. Μετέδωσε επίσης όπως είπε, 6.082 φωτογραφίες κυπριακής επικαιρότητας ενώ παράλληλα μετέδωσε χιλιάδες φωτογραφίες της Ελλαδικής επικαιρότητας, που εξασφάλισε μέσω της συνεργασίας του με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, και της διεθνούς επικαιρότητας που εξασφάλισε ως συνδρομητής του EuropeanPressphotoAgency.

Επεσήμανε επίσης πως το ΚΥΠΕ είναι μέλος του Παγκοσμίου Κογκρέσου Πρακτορείων Ειδήσεων, της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πρακτορείων Ειδήσεων , της Συμμαχίας Πρακτορείων Ειδήσεων της Μεσογείου , και της Ένωσης Πρακτορείων Ειδήσεων Νοτιοανατολικής Ευρώπης , όπου αναπτύσσει πλούσια δράση από διάφορα αξιώματα. Επίσης το ΚΥΠΕ από το 2000, κατέχει τη θέση του Γενικού Γραμματέα της ΑΜΑΝ και επανεκλέχθηκε ομόφωνα για τριετή θητεία το 2003, το 2006, το 2009 και το 2012.

Το 2012 επίσης ο κ. Πενηνταέξ εκλέχθηκε μέλος του Προεδρείου της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πρακτορείων Ειδήσεων για τα επόμενα τρία έτη.

 

«ΑΠΕ :Η φωνή της Ελλάδας στο εξωτερικό»

Ο Μιχάλης Ψύλος δημοσιογράφος – εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ του ΑΠΕ, ΜΠΕ , και μέλος του ΕΣΗΕΑ στην εισήγηση του με θέμα « τα δημόσια εθνικά πρακτορεία στον 21ο αιώνα: πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε σχέση με τον ιδιωτικό ανταγωνισμό» ανέφερε πως το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων δεν απευθύνεται στην κοινή γνώμη, αλλά σε άλλα μέσα και για αυτό το κοινό του – όπως είπε-είναι πιο ανταγωνιστικό. Το ΑΠΕ είπε γεννήθηκε πριν από 10 χρόνια και σ’ αυτό απασχολούνται 240 δημοσιογράφοι, οι 40 στη Θεσσαλονίκη και οι 200 στην Αθήνα. Το ΑΠΕ συνέχισε ο κ Ψύλος « είναι η φωνή της Ελλάδας στο εξωτερικό», προσθέτοντας πως στην Αθήνα υπάρχουν 22.000 blogs, που παίρνουν τις ειδήσεις από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο κ Ψύλος ανέφερε ακόμη « δεν θέλουμε οι δημοσιογράφοι να είναι πληρωμένοι άνθρωποι, θέλουμε να έχουν γνώση, και θάρρος και να λένε το μεγάλο ΝΑΙ ή ΟΧΙ , όπου πρέπει». Ο κ Ψύλος αναφέρθηκε στο μεγάλο πλήγμα που προκάλεσε το κλείσιμο της ΕΡΤ , και σημείωσε πως το ΑΠΕ αλλά και γενικά τα δημόσια ΜΜΕ με τις νέες τεχνολογίες έχουν τεράστιες δυνατότητες.

« η κοινή γνώμη λαμβάνεται υπόψη»

Ο Χριστόδουλος Κ. Γιαλλουρίδης Καθηγητής , Κοσμήτορας της Σχολής Διεθνών Σπουδών , Επικοινωνίας και Πολιτισμού του Πάντειου Πανεπιστημίου στην εισήγηση του με θέμα « Εικόνες κρατών και Επικοινωνία στον 21ο αιώνα» ανέφερε πως η κοινή γνώμη, λαμβάνεται υπόψη. Η κοινή γνώμη πρόσθεσε ο κ Γαλλουρίδης δεν μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις, αλλά οι εξελίξεις επηρεάζονται από τις ηγεσίες.

Ζούμε συνέχισε, σ’ ένα κόσμο της παγκόσμιας εικόνας και της παγκόσμιας κοινής γνώμης, ενώ αναφέρθηκε και στην ιδέα των δικαιωμάτων και της ελεύθερης ενημέρωσης. « Είναι υπόθεση χρόνου» είπε, όπου το παγκόσμιο σύστημα θα μπορεί να επηρεάζει τις εξελίξεις, προσθέτοντας ωστόσο πως ακόμη , είναι πολύ νωρίς.

« Τα πρακτορεία ειδήσεων μπορούν να διαμορφώσουν κοινή γνώμη»

Η Μερσίλεια Αναστασιάδου Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στην εισήγηση της με θέμα « Διεθνής Επικοινωνία στην Παγκοσμιοποίηση : ο ρόλος των πρακτορείων ειδήσεων», ανέφερε πως τα πρακτορεία ειδήσεων μπορούν να διαμορφώσουν την κοινή γνώμη, και πως έχουν πολύ σημαντικό ρόλο να επιτελέσουν. Επεσήμανε ωστόσο πως λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης που διανύουμε , υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιοι δημοσιογράφοι χρωματίζουν κάποιες ειδήσεις με αποτέλεσμα κάποιες ειδήσεις να μην είναι – όπως είπε- , αντικειμενικές.

Στο πλαίσιο του Σεμιναρίου παρουσιάστηκε και έρευνα ομάδας μεταπτυχιακών φοιτητών του Αριστοτέλειου υπό την επίβλεψη του Αντώνη Σκαμνάκη Επίκουρου Καθηγητή , του Τμήματος Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με θέμα « Εθνικά Πρακτορεία Ειδήσεων στην Ευρώπη». Στην ομάδα φοιτητών συμμετείχαν οι Μαρία Ζαμπέτη, Μαρίνα Καρπόζηλου, Στέλλα Λυμπερίδου και ο Ηλίας Παπαζήσης.

Οι φοιτητές κατά την έρευνα τους μελέτησαν Εθνικά Πρακτορεία Ειδήσεων ανάμεσα στα οποία το Reuter ,το PAPτης Πολωνίας, το APAτης Αυστρίας, το TASR της Σλοβακίας, το BTAτης Βουλγαρίας, το HINAτης Κροατίας, το DPAτης Γερμανίας, το ANADOLUτης Τουρκίας , το ΑNP της Ολλανδίας, το ITARTASSτης Ρωσίας , το TAEJUGτης Σερβίας, το BTAτης Βουλγαρίας και άλλα.

ΚΥΠΕ/ΚΠ/