Σεμνή εκδήλωση για τον εκλιπόντα στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις

Σεμνή εκδήλωση για τον εκλιπόντα στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις

Ειδική σεμνή εκδήλωση σε ένδειξη τιμής προς τον εκλιπόντα αείμνηστο πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας


Γλαύκο Κληρίδη πραγματοποίησε σήμερα στο Αμφιθέατρο του το Πανεπιστήμιο Νεάπολις. Στην προσωπικότητα , στο έργο του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη αλλά και στην προσφορά του στον τόπο του αναφέρθηκε ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Αθανασόπουλος. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγή. Η αναφορά του καθηγητή κ Αθανασόπουλου για τον αείμνηστο πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας άρχισε με την δήλωση που είχε κάνει ο ίδιος ο Γλαύκος Κληρίδης στο Μέλαθρο Αγωνιστών στη Λευκωσία την 14η Φεβρουαρίου το 1993 «την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω» .

Ο κ Αθανασόπουλος ανέφερε πως ο πλήρης ημερών κύκλος ζωής του Γλαύκου Κληρίδη, ουδόλως αμβλύνει την οδύνη , ούτε σμικρύνει ,- όπως είπε – το κενό το οποίο καταλείπει στην πολιτική ο θάνατος του. Το μέγεθος συνέχισε της απώλειας του Γλαύκου Κληρίδη καταδεικνύεται εκ των πέραν του συνήθους πολλαπλών αναφορών,  δηλώσεων και σχόλιων διακεκριμένων προσωπικοτήτων , τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό.

Αναφερόμενος στην προσωπικότητα του Γλαύκου Κληρίδη ο Καθηγητής Αθανασόπουλος είπε « ήταν δίκαιος και μετριοπαθής», ο Γλαύκος της λύσης και της επανένωσης συνέχισε , « άλλαξε το πολιτικό σύστημα της Κύπρου, φλογερός μαχητής που προηγείτο της εποχής του, άνθρωπος του εθνικού ρεαλισμού, ο πράος πολιτικός ο έντιμος και ανιδιοτελής».  

Ο Καθηγητής Αθανασόπουλος αναφέρθηκε και στην είδηση που μετέδωσε το BBC με την αγγελία του θανάτου του Γλαύκου Κληρίδη « ο Γλαύκος Κληρίδης, ήταν ένας από τους τελευταίους Ευρωπαίους μεγάλους ηγέτες»   στους NewYorkTimesπου αναφέρουν πως «πολιτικοί απ’ όλο τον κόσμο τον χαρακτηρίζουν ως πολιτικό δίκαιο και επιδέξιο διαπραγματευτή» ,   στο πρακτορείο Reuterπου ανέφερε πως «ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν ένας άνθρωπος σεβαστός , ακόμη και από τους Τουρκοκύπριους», αλλά και στην πληθώρα δημοσιευμάτων στον Ελλαδικό και το Κυπριακό τύπο.

Επιπρόσθετα, συνεχίζοντας την περιγραφή του πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ο κ Αθανασόπουλος, αναφέρθηκε στην αιχμαλωσία του από τους Γερμανούς στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο , στην όρθωση του αναστήματος του πολλές φορές μάλιστα μπροστά σε ηγέτες μεγάλων κρατών για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της πατρίδας του της Κύπρου, στην γνωριμία του με τη σύζυγο και στο γράμμα που έστειλε στα πεθερικά του».

Ο Γλαύκος Κληρίδης κατέληξε ο κ Αθανασόπουλος, υπήρξε μια από τις πλέον σημαντικές προσωπικότητες της σύγχρονης Κύπρου. Η διακυβέρνηση της χώρας 1993- 2003 από το Γλαύκο Κληρίδη συνέχισε, έχει όπως είπε, αναμφιβόλως να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα αλλά και αδυναμίες σε επιμέρους επιλογές και δράσεις . Μεταξύ των πολιτικών του επιτυχιών πρόσθεσε, συγκαταλέγεται και η κορυφαία ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αλλά και η υπογραφή την 17η Φεβρουαρίου του 2003 της συμφωνίας με την Αίγυπτο περί ΑΟΖ, την πρώτη σχετική συμφωνία στο χώρο της Μεσογείου..

Αξίζει να αναφερθεί τέλος πως σε ένδειξη τιμής προς τον εκλιπόντα αείμνηστο πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη το Πανεπιστήμιο Νεάπολις  Πάφου ανάστειλε σήμερα τις παραδόσεις όλων των Μαθημάτων από 08:00 – 15:00.

ΚΥΠΕ/ΚΠ/