Σε εξέλιξη το περιφερειακό συνέδριο για τον Ακάμα

Σε εξέλιξη το περιφερειακό συνέδριο για τον Ακάμα

Σε εξέλιξη βρίσκεται το Περιφερειακό συνέδριο που πραγματοποιείται στην Δρούσεια της Επαρχίας Πάφου με θέμα “ΕΕ – Κύπρος: Αειφόρος Αγροτική Ανάπτυξη Ακάμα” που ουσιαστικά αποτελεί το τρίτο μέρος της σχετικής σειράς συνεδρίων για τα οποία έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, το Τμήμα Περιβάλλοντος και η Διευθύντρια Έργου Ακάμα.

H εκπρόσωπος του Γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Αλεξάνδρα Ατταλίδου ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως σκοπός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι να ενημερώνει του πολίτες της ΕΕ για τα θέματα που τους αφορούν.


Η νέα αγροτική πολιτική σημείωσε, είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας, προσθέτοντας πως το 40% περίπου του προϋπολογισμού της ΕΕ διοχετεύεται προς την γεωργία.

Επεσήμανε ωστόσο, πως η γεωργία αλλά και η αειφορία είναι το κύριο πλέον μέλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την έννοια ότι – όπως είπε- καμία από τις αγροτικές ενασχολήσεις δεν θα πρέπει να καταπονεί ή να είναι εις βάρος του περιβάλλοντος.

Η κ. Ατταλίδου ανέφερε επίσης πως σκοπός του Γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο είναι να ενημερώσει τους κατοίκους της περιοχής για τις νέες ευκαιρίες που έχουν τόσο για τον τρόπο άντλησης κονδυλίων και για το τι σημαίνει αειφορία στην γεωργία αλλά και για το ποιο είναι το μέλλον πλέον της γεωργίας.

Πρόσθεσε ακόμη, πως πολλοί τομείς στην Κύπρο έχουν χρεοκοπήσει γιατί επιλέξαμε λανθασμένους τρόπους ανάπτυξης. Είναι καιρός μέσα από την γνώση και τα παραδείγματα που έρχονται και από το εξωτερικό και από άλλες περιοχές να αντλήσουμε μαθήματα και να προχωρήσουμε προς μια νέα κατεύθυνση για το καλό ,όχι μόνο της περιοχής, αλλά ολόκληρης της Κύπρου αλλά και των μελλοντικών γενιών ώστε να έχουν τουλάχιστον κάτι στο οποίο να μπορούν να ακουμπήσουν για την ανάπτυξη του μέλλοντος.

Η Διευθύντρια Έργου του Ακάμα Αντωνία Θεοδοσίου μιλώντας στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως το συγκεκριμένο περιφερειακό συνέδριο είναι το τρίτο στη σειρά και θα ακολουθήσει ακόμη ένα.

Η κ. Θεοδοσίου είπε πως το περιφερειακό συνέδριο ΕΕ – Κύπρος Αειφόρος Αγροτική Ανάπτυξη Ακάμα που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο και το Τμήμα Περιβάλλοντος έχει στόχο να αγγίξει όλες τις πτυχές της αειφόρου ανάπτυξης στον Ακάμα. Σύμφωνα με τον κ. Θεοδοσίου στο πλαίσιο του συνεδρίου παρουσιάστηκαν και κάποιες καινοτόμες λύσεις που έχουν εφαρμοστεί απ’ άλλους αγρότες σε άλλες επαρχίες και εξέφρασε την ελπίδα όπως εμπνευστούν οι συμμετέχοντες ώστε να αυτοσχεδιάσουν και να αναπτύξουν την αγροτική ενασχόληση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως η συνεργασία της με τις κοινότητες του Ακάμα είναι συνεχής με στόχο- όπως είπε- ” να αναπτύξουμε μαζί κοινωφελή έργα τα οποία θα βοηθήσουν κοινωνικοοικονομικά τις κοινότητες αλλά ταυτόχρονα έχουν συνάφεια με τις περιοχές προστασίας Νατούρα”.

Η Έλενα Στυλιανοπούλου υπεύθυνη του τομέα Φύσης του Τμήματος Περιβάλλοντος σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως στόχος όλων των σεμιναρίων και γενικά της όλης προσπάθειας είναι πως μπορεί να αξιοποιηθεί και να βρεθούν οι συνέργειες μεταξύ των τοπικών κοινοτήτων και μιας περιοχής με την φυσική αξία που έχει ο Ακάμας. Στόχος μας συνέχισε, είναι να συνδυάσουμε την πρακτική της γεωργίας σε σχέση με την περιοχή Νατούρα, να φανούν οι συνέργειες και να φανούν ότι πραγματικά υπάρχουν περιθώρια αξιοποίησης, όπως σημείωσε.

Εξάλλου ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης σε δηλώσεις του ανέφερε πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται κοντά στους κατοίκους της περιοχής με στόχο – όπως είπε- να ενημερώσει για την κοινή αγροτική πολιτική η οποία έχει προσφέρει πάρα πολλά σε Ευρωπαίους πολίτες και έχει να προσφέρει ακόμη περισσότερα. Στα πλαίσια αυτά συνέχισε, ” θα πρέπει να αξιοποιηθεί και από τους πολίτες των περιοχών εδώ που βρίσκονται και μέσα στο πρόγραμμα Νατούρα”.

Ο κ. Παπαδάκης είπε πως στόχος είναι οι πολιτικές της Ευρώπης να φτάνουν στους πολίτες. Επεσήμανε ωστόσο πως για να φτάσουν οι πολιτικές της Ευρώπης στους πολίτες , διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο οι ευρωβουλευτές ως φορείς αυτών των πολιτικών για να ενημερώσουν και να νιώσουν πραγματικά το πώς ωφελούνται από τα διάφορα προγράμματα της Ευρώπης.

Εκ των εισηγητών στο Περιφερειακό συνέδριο είναι και η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου. Σε δηλώσεις της η κ. Παναγιώτου χαρακτήρισε πολύ σημαντικό αυτό το σεμινάριο γιατί – όπως είπε- αφορά την ανάπτυξη της περιοχής μέσα στα πλαίσια αυτού που λέμε ” πράσινη ανάπτυξη”.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου συνέχισε, θα κατατεθούν ενδιαφέρουσες προτάσεις από πολλούς φορείς και επιστήμονες προσθέτοντας πως αυτά θα πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη αν θέλουμε αυτή η περιοχή – όπως ανέφερε- να προοδεύσει και οικολογικά και οικονομικά προς όφελος των κατοίκων της.

Εξάλλου ο Σωτήρης Κουππάρης εκπρόσωπος των κοινοτήτων του Ακάμα επανέλαβε ότι στα 25 χρόνια που είναι δεσμευμένες οι περιουσίες των κατοίκων των κοινοτήτων της περιοχής κανένα, μα κανένα αντισταθμιστικό μέτρο δεν τους δόθηκε.

Επακόλουθο συνέχισε της μη ύπαρξης αντισταθμιστικών μέτρων οδηγούν τους νέους των κοινοτήτων στην ξενιτιά και σιγά – σιγά στην ερήμωση των χωριών της περιοχής του Ακάμα.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα αναπτυχθούν μεταξύ άλλων από ειδικούς επιστήμονες και αρμόδιους λειτουργούς θέματα όπως οι προοπτικές, τα οφέλη αλλά και οι προκλήσεις για τον Ακάμα μέσα από την Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.