Σε Κινέζους η επένδυση στο Χα- Ποτάμι

Σε Κινέζους η επένδυση στο Χα- Ποτάμι

Την πώληση του μεγαλεπήβολου έργου VenusRockGolfResort στην περιοχή Χα- Ποταμι σε Κινέζους επενδυτές ανακοίνωσε η DolphinCapitalInvestors του Μίλτου Καμπουρίδη, συνδεδεμένη εταιρεία με την αναπτυξιακή εταιρεία Aristo του Θεόδωρου Αριστοδήμου .

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το έργο που θα περιλαμβάνει 2 γήπεδα γκολφ, ξενοδοχείο 5 αστέρων (NikkiBeachHotel), 2 μεγάλα αθλητικά κέντρα, εμπορικό κέντρο καθώς επίσης και οικιστικές μονάδες πουλήθηκε σε διεθνή κοινοπραξία με έδρα το Χονγκ Κονγκ. Η τιμή αγοράς καθορίστηκε στα 290εκ. ευρώ αλλά με ορισμένους όρους για ποσό 48.5εκ. ευρώ. Η συμφωνία αφορά τις μετοχές και περιουσιακά στοιχεία του project συμπεριλαμβανομένης της γης, όλες τις άδειες που χορηγήθηκαν μέχρι τώρα, και τα συμβόλαια και συμφωνίες που σχετίζονται με το έργο.


Ήδη για τη συμφωνία καταβλήθηκαν 2εκ. ενώ ακόμα 10εκ. ευρώ θα καταβληθούν πριν το τέλος του Ιούνη. Όπως αναφέρεται, η τιμή των 290εκ. παρουσιάζει έκπτωση 22% στην τελευταία εκτίμηση που έγινε στο τέλος του 2012 και η οποία εκτιμούσε το έργο στα 370εκ. ευρώ. Η Dolphin έλεγχε το 49.8% του έργου και το υπόλοιπο εταιρείες συμφερόντων του κ. Θεόδωρου Αριστοδήμου.

Τα οφέλη

Από τα 290εκ. της συμφωνίας, τα 241.5εκ. ευρώ θεωρούνται δεδομένα ενώ ποσό 48.5εκ. ευρώ θα εξαρτηθεί από διάφορες παραμέτρους. Μία από αυτές που αφορά ποσό 15εκ. ευρώ αφορά την αύξηση της ικανότητας ανέγερσης περισσότερων οικιστικών μονάδων όπως δεσμεύτηκε η κυβέρνηση. Ποσό 33.5εκ. ευρώ αφορά την εκ νέου οριοθέτηση αγροτικών τεμαχίων του έργου. Η εταιρεία θεωρεί πως υπάρχουν περισσότερο από 50% πιθανότητες κάτι τέτοιο να επιτευχθεί.

Από το ποσό που θα εισπραχθεί, 25εκ. θα χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμή δανείων που σχετίζονται με το έργο, ποσό μεταξύ 25-39εκ. θα χρησιμοποιηθεί για να πληρωθούν φόροι, προμήθειες και άλλα έξοδα ενώ ποσό 103 εκ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για απελευθέρωση υποθηκευμένων ακινήτων στο project τα οποία αφορούν άλλα έργα της Aristo. Η πράξη αυτή, όπως αναφέρεται, θα αποφέρει σημαντική απομόχλευση για την Aristo και δεν αποκλείεται επιπρόσθετο ποσό να χρησιμοποιηθεί για τον ίδιο λόγο.

Με αυτά τα δεδομένα, η Dolphin αναμένει πως η διανομή κέρδους για την ίδια θα είναι μεταξύ 25-40εκ. ευρώ. Σε σχέση με την Aristo σημειώνει πως θα μειώσει τις δανειακές τις υποχρεώσεις κατά 50% και κατά συνέπεια θα βελτιωθεί η ικανότητα πωλήσεων της, θα μειωθούν τα έξοδα εξυπηρέτησης χρέους και θα βοηθήσουν την εταιρεία να ενισχύσει τη θέση στην κυπριακή αγορά.

ΚΥΠΕ/ΚΠ/