Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Γλαύκου Κληρίδη

Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Γλαύκου Κληρίδη

Σε λαϊκό προσκύνημα στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας,


στο Στρόβολο, θα τεθεί από τις 9:00 έως 19:00 η σορός του πρώην Προέδρου της δημοκρατίας,  Γλαύκου Κληρίδη.

Η κηδεία του ιστορικού ηγέτη θα τελεστεί με τιμές εν ενεργεία αρχηγού κράτους αύριο στις 11 το πρωί από τον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο. Η σορός θα μεταφερθεί στο Ναό σε κιλλίβαντα πυροβόλου. Της Εξοδίου Ακολουθίας θα προστεί ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ πλαισιούμενος από μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Τον επικήδειο θα εκφωνήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων. Η ταφή θα γίνει στον οικογενειακό τάφο του εκλιπόντος, στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία. Επιθυμία της οικογένειας του εκλιπόντος είναι όπως αντί στεφάνων κατατίθενται εισφορές για τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους. Αύριο, ημέρα της κηδείας, έχει κηρυχθεί ως δημόσια αργία, ενώ οι σημαίες σε όλα τα σχολεία και δημόσια κτήρια κυματίζουν μεσίστιες.

Τα σχολεία θα είναι κλειστά. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας όλες οι καθιερωμένες μαθητικές εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο, αναβάλλονται.

ΠΣΕΜ: Ακυρώνονται οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο

Η ΠΣΕΜ ανακοινώνει πως οι εκδηλώσεις του μαθητικού κινήματος Μνήμης και Τιμής του Πολυτεχνείου σε Λευκωσία και Λεμεσό ακυρώνονται. Ως εκ τούτου, καλεί τους μαθητές να παραμείνουν στα σχολεία τους και καλεί τις Διευθύνσεις να διαβαστεί η ομιλία για το Πολυτεχνείο εντός των σχολικών μονάδων. Αντιπροσωπεία της ΠΣΕΜ και της ΠΟΦΕΝ, θα μεταβεί στην Αμερικανική Πρεσβεία στις 11:30 και θα επιδώσει ψήφισμα.

Τι ισχύει στον ιδιωτικό τομέα

Στον ιδιωτικό τομέα, η ΟΕΒ αναμένεται να δώσει οδηγίες προς τους εργοδότες να διευκολύνουν όσους ιδιωτικούς υπαλλήλους επιθυμούν να μεταβούν στην κηδεία του Γλαύκου Κληρίδη. Οι Τράπεζες θα λειτουργήσουν κανονικά και εναπόκειται στη Διεύθυνση κάθε τράπεζας αν θέλει να διευκολύνει τους εργαζόμενους για να παρευρεθούν στην κηδεία.

Ανώτατοι αξιωματούχοι στην κηδεία

Στην κηδεία αναμένεται να παραστούν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και ανώτατοι αξιωματούχοι ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών.

Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, Ευάγγελος Βενιζέλος ο Υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης.

Η Ολομέλεια της Βουλής θα συνέλθει εκτάκτως αύριο στις 9 το πρωί για να αποτίσει φόρο τιμής στον εκλιπόντα πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος ήταν και ο πρώτος πρόεδρος του Κυπριακού Κοινοβουλίου.

Το Βιβλίο Συλλυπητηρίων, που έχει ανοιχθεί στη νέα αίθουσα εκδηλώσεων του Προεδρικού Μεγάρου , θα υπογράψει στις 10 το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα Μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου θα μεταβούν στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας για λαϊκό προσκύνημα. Του προσκυνήματος θα προηγηθεί τρισάγιο.

Επί ποδός η Αστυνομία

Επί ποδός βρίσκεται η αστυνομία, που προβαίνει σε διευθετήσεις για τα μέτρα ασφαλείας για το διήμερο που ακολουθεί. Ο ιερός ναός Της Του Θεού Σοφίας, θα μετατραπεί σε αστακό, εξαιτίας και της μαζικής παρουσίας προσωπικοτήτων που θα βρεθούν στην Κύπρο για το ύστατο χαίρε στον Γλαύκο Κληρίδη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίλεκτα σώματα της αστυνομίας, ΜΜΑΔ και Ειδικός Αντιτρομοκρατικός Ουλαμός, αναλαμβάνουν παραλαβές και συνοδείες τόσο της αντιπροσωπείας της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και των υπόλοιπων αρχηγών κρατών και αξιωματούχων που θα παραστούν στην κηδεία.

Παράλληλα, μέλη της ΜΜΑΔ και του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού, έχουν αναλάβει τα τελευταία 24ωρα την φρούρηση του Ιερού ναού Της Του Θεού Σοφίας. Επί ποδός θα βρίσκονται και δεκάδες μέλη της τροχαίας αρχηγείου καθώς και της αστυνομικής διεύθυνσης Λευκωσίας για τις τροχαίες διευθετήσεις.

Η αστυνομία καλεί το κοινό όπως συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των μελών της, προς αποφυγή οποιασδήποτε ταλαιπωρίας αλλά και να επιδειχθεί ο ανάλογος σεβασμός προς τον εκλιπόντα πρώην πρόεδρο.

Το Βιβλίο Συλλυπητηρίων θα είναι ανοικτό για τους Πολιτειακούς Αξιωματούχους από τις 10.30πμ μέχρι τις 12μ, ενώ για το Διπλωματικό Σώμα από τις 12μ μέχρι τις 3μμ Βιβλία συλλυπητηρίων θα ανοιχθούν και σε όλες τις διπλωματικές αποστολές της Δημοκρατίας.