Σε υφάλους προσκρούει η μαρίνα Πάφου από το 1991

Σε υφάλους προσκρούει η μαρίνα Πάφου από το 1991

Η τελευταία εξέλιξη που αφορά τη μαρίνα Πάφου είναι ότι η διαχειριστική επιτροπή μαρίνων κάλεσε την εταιρεία Pafilia να παρουσιάσει τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία ότι είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει το έργο.

Την ίδια ώρα ο αρμόδιος υπουργός ενημέρωσε το ΕΒΕ Πάφου ότι προχωρεί παράλληλα στην ετοιμασία νέων όρων προσφορών.


Η μαρίνα Πάφου θα κατασκευαστεί στην τοποθεσία «Πότιμα» της Κισσόνεργας, επί του παραλιακού δρόμου Κόλπου των Κοραλλίων, θα είναι δυναμικότητας 1.000 σκαφών περίπου και θα περιλαμβάνει πέραν των 42.000 τ.μ. οικιστικών και εμπορικών αναπτύξεων.

Σημειώνεται πως το έργο της μαρίνας το οποίο δρομολογήθηκε πριν από μια δεκαετία κόλλησε λόγω έντονων αντεγκλήσεων των επιχειρηματιών που το διεκδικούσαν.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης καταρχάς είχε κληθεί η κοινοπραξία «Poseidon Grand Marina of Paphos» να παρουσιάσει τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία ότι είναι σε θέση να διαθέσει τα απαιτούμενα κεφάλαια ώστε να υλοποιήσει και να λειτουργήσει την μαρίνα της Πάφου.

Με βάση τα στοιχεία που προσκομίστηκαν, διαφάνηκε ότι δεν ικανοποιούνταν οι όροι και οι προϋποθέσεις του διαγωνισμού έτσι η διαχειριστική επιτροπή μαρίνων προχώρησε στην επόμενη εταιρεία που είναι η εταιρεία Pafilia.

Για χάρη της ιστορίας ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Πάφου (ΕΒΕΠ) Ανδρέας Δημητριάδης δήλωσε στη StockWatch ότι ο προγραμματισμός ξεκινά από βάθος χρόνου.

«Εμείς ως επιμελητήριο Πάφου είχαμε επισκεφθεί το Τελ Αβιβ το 1991, μαζί με τον τότε υπουργό εμπορίου Τάκη Νέμιτσα. Εκεί μας είχαν πει ότι υπήρχε μεγάλη ζήτηση για το τρίγωνο Τελ Αβιβ, Πάφος, ελληνικά νησιά και τουρκικές ακτές, για ναυτιλιακό τουρισμό».

Όταν επιστρέψαμε Κύπρο δώσαμε οδηγίες για την εκπόνηση τεχνοοικονομικής μελέτης η οποία έγινε, προσδιορίστηκε ο χώρος αυτός που προβλέπεται και σήμερα θα κατασκευαστεί το έργο και από το 1991 ακόμη βρίσκεται σε εκκρεμότητα το θέμα.

Πηγή: StockWatch/Ηρώ Ευθυμίου