Σταύρος Ζένιος : διάλογο με τους πολίτες  για τη  Δημιουργική Σχέση της Κύπρου και της Ευρώπης

Σταύρος Ζένιος : διάλογο με τους πολίτες για τη Δημιουργική Σχέση της Κύπρου και της Ευρώπης

Πραγματοποιήθηκε χθες 6 Μαΐου στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστήμιου Κύπρου,


ο πρώτος από τους τέσσερις δημόσιους διαλόγους στις τέσσερις μεγάλες πόλεις της Κύπρου   για τη δημιουργική συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρώπη και την ενεργή παρουσία της Ευρώπης στην Κύπρο.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Χριστόφορος Πισσαρίδης ανάφερε ότι υπάρχει μεγάλη αντίδραση στην ΕΚ για την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται, συμπληρώνοντας ότι πρέπει από μόνοι μας να σπρώξουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες δεν ταυτίζονται με την λιτότητα. Σε σχέση με την τραπεζική ένωση είπε ότι το όλο ζήτημα καθυστερεί και επηρεάζει και την Κύπρο. Το ζητούμενο, ανάφερε, είναι μια πιο καλά διασυνδεδεμένη τραπεζική ένωση, στην οποία η ΕΚΤ να έχει τη δυνατότητα να στηρίξει βιώσιμες τράπεζες με δικούς της πόρους και να «κλείσει» όσες δεν αξίζουν στήριξη.

Η νομικός και πρώην επίτροπος διοικήσεως Ηλιάνα Νικολάου μίλησε για την ανάγκη εκσυγχρονισμού του κράτους και των θεσμών. Μίλησε για την ανάγκη διαφάνειας και λογοδοσίας στη δημόσια πολιτική και σημείωσε την ανάγκη πολιτικής μεταρρύθμισης.

Ο γνωστός διανοούμενος – ακαδημαϊκός Χαρίδημος Τσούκας τόνισε την ανάγκη καλλιέργειας μιας δημιουργικής σχέσης της Κύπρου με την Ευρώπη. Τόνισε επίσης πόσο σημαντική είναι η συμμαχία μας με την υπόλοιπη Ευρώπη και την ανάγκη εμβολιασμού του εγχώριο πολιτικού διάλογου με στοιχεία όπως η διαπραγμάτευση και ο συμβιβασμός, που αποτελούν στοιχεία της ενωμένης Ευρώπης.

Στη δική του παρέμβαση ο αριστίνδην υποψήφιος του ΔΗΣΥ ΕΛΚ Σταύρος Ζένιος ανέφερε ότι «στον χώρο, των επιχειρημάτων και της δημιουργίας, δεν υπάρχουν μικρές και μεγάλες χώρες, αλλά άνθρωποι και λαοί που προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο. Πείθουν οι λαοί που μπορούν να στέκονται περήφανα στην Ευρώπη. Η χώρα μας και το δικαιούται και μπορεί».

Μίλησε ακόμα για το πολιτικό σύστημα και είπε ότι χρειάζεται ανανέωση, εκσυγχρονισμός και διαφάνεια . Τόνισε την ανάγκη να μην παραπονιόμαστε μόνο, αλλά να κτίζουμε συμμαχίες.

Καταλήγοντας σημείωσε ότι πρέπει να γίνουμε «καπετάνιοι της μοίρας μας, να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα της χώρας μας για να κτίσουμε μια Κύπρο δημιουργική και περήφανη για να ξεκολλήσουμε από τα βράχια που μας έριξαν αναχρονιστικές πολιτικές και ξεπερασμένοι πολιτικοί, για να δουλέψει η Δημοκρατία μας ως μια γνήσια Δημοκρατία. Το έχουμε μεγάλη ανάγκη!

Παρεμβαίνοντας σε καταληκτικό σχόλιο ο Χριστόφορος Πισσαρίδης ο οποίος είχε προτείνει την υποψηφιότητα του, δήλωσε ότι η χώρα μας χρειάζεται να στείλει στην Ευρώπη ανθρώπους όπως τον Σταύρο Ζένιο.

Η συνάντηση έκλεισε με την διαβεβαίωση της πρόθεσής του κ. Ζένιου η χθεσινή εκδήλωση να αποτελέσει την αρχή μιας συνεχούς επαφής και συνεργασίας με τους πολίτες και της επανάληψης της στοάμεσο μέλλον.