Στην παρουσία του Αναστασιάδη τα εγκαίνια της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στην Γεροσκήπου

Στην παρουσία του Αναστασιάδη τα εγκαίνια της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στην Γεροσκήπου

Στις δύσκολες συνθήκες που οι άνθρωποι της Κύπρου βιώνουν σήμερα,


έργα όπως η εκκλησία αυτή, συμβάλλουν στην πνευματική ανάταση και ενισχύουν τη δύναμη της ψυχής μας για την αντιμετώπιση των ποικίλων προβλημάτων με αγάπη, ενότητα και αλληλεγγύη απέναντι στους συνανθρώπους μας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στο χαιρετισμό του στο μύρωμα της Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου Πάφου.

Ο ναός αυτός είπε , μαρτυρεί την ευσέβεια των συντελεστών του και ζωντανεύει την πνευματική ζωή των κατοίκων της περιοχής, προσθέτοντας πως είναι, πράγματι, ένας ναός που κάνει τον άνθρωπο να ανοίξει την καρδιά του, να νιώσει ψυχική ξεκούραση και να ηρεμήσει από την καθημερινότητά του.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως παρακολούθησε με ιδιαίτερο δέος και θρησκευτική κατάνυξη το μύρωμα και την κόσμηση της Αγίας Τράπεζας και την πανηγυρική αρχιερατική λειτουργία που τα συνόδευσε σημειώνοντας πως το μύρωμα του ναού του Αγίου Νικολάου ήταν πρωτόγνωρο σε πολλούς , έτσι με πολύ προσοχή και σεβασμό ζήσαμε – όπως είπε – την πνευματική αυτή πανήγυρη.

 Ο κ Αναστασιάδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την πρόεδρο της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, κ. Πηνελόπη Αθηνοδώρου Μάντη να παραστώ και να απευθύνω ένα σύντομο χαιρετισμό στην τελετή μυρώματος της ωραιότατης αυτής εκκλησίας αλλά και σε όλους τους συνεργάτες της για το πολύπλευρο πνευματικό και κοινωνικό έργο που επιτελείται.

Αυτό το εξαιρετικό πνευματικό και οικοδομικό δημιούργημα συνέχισε, “είναι το προϊόν της αγάπης και της φροντίδας, αλλά και της γενναιόδωρης εισφοράς της κ. Πόπης Αθηνοδώρου, η οποία συνέλαβε, αλλά και εργάστηκε και υλοποίησε την ιδέα που σήμερα εμείς εδώ, έχουμε την ευκαιρία να θαυμάζουμε”.

Αναφέρθηκε επίσης και στη φίλη και συνεργάτιδα της κ. Αθηνοδώρου, την κ. Ναταλία Ρικόβα από τη Ρωσία, της οποίας η επίσης γενναιόδωρη συνεισφορά συνέβαλε τα μέγιστα στην υλοποίηση ενός ονείρου που σήμερα γίνεται πραγματικότητα, αλλά και στην Εκκλησία της Κύπρου με την παραχώρηση της γης, σε αυτή την πανέμορφη και προνομιούχα περιοχή, για την οικοδόμηση του ναού και ο εξωραϊσμός του περιβάλλοντος χώρου.

 Η προσφορά τους θα συνιστά πολύτιμο πνευματικό καταφύγιο για τον κάθε πιστό, αλλά και εξαίρετο προορισμό ηρεμίας και θέασης του απέραντου γαλάζιου της θάλασσας και του πανέμορφου κάστρου της Πάφου, για τον κάθε Κύπριο και ξένο επισκέπτη ενώ κατέληξε ο αιγαιοπελαγίτικος χαρακτήρας της εκκλησίας, συνάδει απόλυτα με το περιβάλλον της περιοχής και δένει πλήρως με τα νησιώτικες και χριστιανικές ευαισθησίες των ανθρώπων που συνέτειναν στη δημιουργία της.

Εξάλλου ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ στον δικό του χαιρετισμό εξέφρασε την ικανοποίηση του για την παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ,στα εγκαίνια του ναού του Αγίου Νικολάου, λέγοντας πως είναι η πρώτη αξιοποίηση αυτού του τεμαχίου.

Απευθυνόμενος εξάλλου στον κ. Αναστασιάδη ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου είπε πως πολύ σύντομα όπως έχει αποφασίσει, “θα αρχίσει ένα μεγάλο έργο που είναι η προσπάθεια όλων μας για να δώσουμε δουλειά στον λαό μας να έρθει η πρόοδος ούτως ώστε αυτός ο λαός που ταχθήκαμε να υπηρετήσουμε να ζήσει καλύτερες μέρες”.

Εξέφρασε επίσης την βεβαιότητα ότι με την χάρη του Αγίου Νικολάου , με την βοήθεια του Θεού πολύ σύντομα θα δούμε τα όνειρα μας να υλοποιούνται για το καλό αυτού του τόπου και αυτού του λαού, όπως κατέληξε.

Εξάλλου σε δηλώσεις της η Πόπη Αθηνοδώρου Μάντη πρόεδρος της εκκλησιαστικής επιτροπής του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου εξέφρασε την ικανοποίηση της που το όνειρο της έγινε πραγματικότητα. “ Μαζί με την φίλη μου Νατάλια Ρίκοβα από την Αγία Πετρούπολη εργαστήκαμε σκληρά ”, όπως είπε , “και αφού την γη μας την παραχώρησε η Εκκλησία σε αυτό τον εξαιρετικά χώρο πάνω στην θάλασσα καταφέραμε και φτιάξαμε μια μικρή Εκκλησία με ένα ξεχωριστό περιβάλλον πάνω στο κύμα”.

H κ Αθηνοδώρου είπε τέλος πως στον περίβολο του ναού έχει δημιουργηθεί σημείο παρατήρησης και φωτογράφησης του ηλιοβασιλέματος το οποίο προσελκύει δεκάδες επισκέπτες καθημερινά .

Το μύρωμα του ναού πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις , σήμερα το πρωί στην παρουσία τόσο του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου Β’ όσο και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, των πολιτικών εκκλησιαστικών και στρατιωτικών αρχών, όπου έγινε και η τελετή των εγκαινίων με βάση το πρόγραμμα της οποίας προηγήθηκε η ακολουθία του όρθου, και αρχιερατική, ενώ χθες βράδυ έγινε ακολουθία κατάθεσης λειψάνων μαρτύρων και μέγας αρχιερατικός εσπερινός .