Στην συνεδρία της Επιτροπής Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ο κατασκηνωτικός χώρος της Π. Χρυσοχούς

Έκκληση προς όλα τα εμπλεκόμενα τμήματα και υπηρεσίες ,


όπως η όλη διαδικασία της αναβάθμισης του κατασκηνωτικού χώρου στην Πόλη Χρυσοχούς , ολοκληρωθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση με την έκδοση της Πολεοδομικής άδειας το συντομότερο δυνατό, απευθύνει ο Δήμος Πόλης Χρυσοχούς .

Ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς Άγγελος Γεωργίου Οδυσσέως μέσω επιστολής που κατέθεσε σήμερα στην συνεδρία της Επιτροπής Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την παρουσίαση της προκαταρκτικής μελέτης εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον της ανακαίνισης/ανάπλασης του κατασκηνωτικού χώρου Πόλης Χρυσοχούς,αναφέρει πως υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση και πως η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον χώρο δεν επιτρέπει ούτε άλλη καθυστέρηση , ούτε ολιγωρία, αφού στόχος όλων – όπως παρατήρησε- , είναι όπως ο αναβαθμισμένος κατασκηνωτικός χώρος συνεχίσει τον πολύ σημαντικό του ρόλο στην τουριστική ανάπτυξη και προβολή του διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς.

Σύμφωνα με τον κ Οδυσσέως τα τελευταία χρόνια ο χώρος αφέθηκε στο έλεος του Θεού , χωρίς να γίνουν ουσιαστικές αναβαθμίσεις , με αποτέλεσμα να παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης. Τα κτίρια και γενικά η όλη υποδομή χωρίς ουσιαστική συντήρηση παρουσίαζαν μια πολύ άσχημη εικόνα και ένεκα της κατάστασης αυτής, όπως ανέφερε, δημιουργούνταν σοβαρά προβλήματα στη όλη λειτουργία και διαχείριση του χώρου.

Αναφερόμενος στο ιστορικό του κατασκηνωτικού χώρου ο κ Οδυσσέως ανέφερε πως συνομολογήθηκε σύμβαση εκμίσθωσης παραχώρησης του κατασκηνωτικού χώρου στις 6/6/2011 μεταξύ του Δήμου και του Τμήματος Δασών διάρκειας 15 χρόνων, με δικαίωμα ανανέωσης άλλων δύο περιόδων.

Μετά την εξέλιξη αυτή και πάλι σε συνεννόηση και συνεργασία του Δήμου με το Τμήμα Δασών και τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, προχώρησε η ολοκλήρωση του masterplan και των κατασκευαστικών σχεδίων ανάπλασης και εξωραϊσμού του κατασκηνωτικού χώρου.

Στη συνέχεια , όπως αναφέρει ο κ Οδυσσέως υποβλήθηκε αίτηση από το Δήμο για εξασφάλιση Πολεοδομικής άδειας , η οποία είναι σε προχωρημένο στάδιο.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, όπως προέβλεπε η σύμβαση εκμίσθωσης έχει συσταθεί ομάδα για την ετοιμασία των εγγράφων για την προκήρυξη διαγωνισμού για εκδήλωση ενδιαφέροντος για την επιλογή στρατηγικού επενδυτή , ο οποίος θα αναλάβει την υλοποίηση του masterplan και των αρχιτεκτονικών σχεδίων και στη συνέχεια θα αναλάβει και την διαχείριση του αναβαθμισμένου κατασκηνωτικού χώρου , όπως προβλέπεται και στη σχετική σύμβαση που έχουμε συνάψει.

Η προκαταρκτική περιβαλλοντική μελέτη που αφορά την ανακαίνιση και ανάπλαση του κατασκηνωτικού χώρου έχει ετοιμαστεί από το Δημοτικό Μηχανικό σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο Ιωακείμ και Λοΐζάς με τη βοήθεια και τη σημαντική συμβολή λειτουργού του Τμήματος Περιβάλλοντος, πρόσθεσε.

Πρόσθεσε επίσης πως με βάση τη μελέτη δεν φαίνεται να δημιουργούνται οποιαδήποτε προβλήματα τόσο στο στάδιο υλοποίησης , όσο και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του έργου, απεναντίας, εκτίμησε, αποτελεί μια καλή ευκαιρία για περαιτέρω εμπλουτισμό και αναβάθμιση του πρασίνου ,αλλά και του συνόλου του περιβάλλοντος του κατασκηνωτικού χώρου.

Καταλήγοντας ο κ Οδυσσέως είπε πως με την ολοκλήρωση του έργου , θα περιοριστούν και πολλά από τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα που υπάρχουν σήμερα, όπως ότι θα περιοριστεί το πρόβλημα με την σκόνη που αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο για τα ίδια τα φυτά και δέντρα, καθώς και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζονται με τα λύματα, αφού θα κατασκευαστούν στεγανές δεξαμενές .

Ευχήθηκε τέλος όπως η συνεργασία της τοπικής αρχής με το Τμήμα Δασών που είναι ο ιδιοκτήτης, όσο και το Τμήμα Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Γεωργίας που ήταν- όπως είπε- ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της ιδέας για μια ποιοτική και ουσιαστική αναβάθμιση του κατασκηνωτικού χώρου, συνεχιστεί.

ΚΥΠΕ/ΚΠ/