Στις 24/9 συνάντηση για το σχέδιο Ακάμα

Στις 24/9 συνάντηση για το σχέδιο Ακάμα

Απαντητική επιστολή απέστειλε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης αναφορικά με το θέμα της διαχείρισης της Χερσονήσου του Ακάμα στο Δήμαρχο Πέγειας Νεόφυτο Ακουρσιώτη αλλά και στους προέδρους των Κοινοτικών Συμβουλίων Ανδρολύκου, Πάνω Αρόδων, Κάτω Αρόδων, Δρούσειας, Ίνειας , Κάθηκα και Νέου Χωρίου.

Ο κ. Κουγιάλης ενημέρωσε τις Τοπικές Αρχές ότι στα πλαίσια της διαβούλευσης για το διαχειριστικό σχέδιο της περιοχής ΝATURA 2000 « Χερσόνησος Ακάμα» θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς στο Γραφείο του με στόχο την ανταλλαγή απόψεων για το θέμα. Ως εκ τούτου όρισε συνάντηση στις 24 Σεπτεμβρίου στις 10:00 το πρωί.


Οι απόψεις σας, είπε ο κ. Κουγιάλης απευθυνόμενος μέσω της επιστολής του στους εκπροσώπους του Δήμου και των Κοινοτήτων που επηρεάζονται άμεσα από την οριοθέτηση και διαχείριση της εν λόγω περιοχής ΝΑTURA 2000, « είναι σημαντικές και θα ληφθούν υπόψη για τη διαμόρφωση των σχετικών δράσεων, τόσο για την περιοχή προστασίας, αλλά και για την ενιαία και ολοκληρωμένη ανάπτυξη της περιοχής της Χερσονήσου Ακάμα».

Προ της απαντητικής επιστολής του κ. Κουγιάλη , ο Δήμαρχος Πέγειας στις 18 Μαρτίου είχε αναφερθεί μέσω δικής του επιστολής προς τον Διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος στις τοποθετήσεις και εισηγήσεις του δημοτικού συμβουλίου Πέγειας.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο κ. Ακουρσιώτης ανέφερε πως ανάμεσα στις τοποθετήσεις του δημοτικού συμβουλίου Πέγειας, είναι η αποένταξη των τεμαχίων τα οποία περιλαμβάνονται στην προτεινόμενη ζώνη ειδικής προστασίας και περιορισμό της μέχρι τα όρια του κρατικού δάσους ως είχε συμφωνηθεί σε παλαιότερη παρουσίαση του σχεδίου.

Αποένταξη επίσης – όπως είπε- τόσο της θαλάσσια περιοχής όσο και των ιδιωτικών και κρατικών τεμαχίων, τα οποία περιλαμβάνονται στην προτεινόμενη ζώνη του δικτύου από την περιοχή Κόλπου Κερατιδίου μέχρι την περιοχή Άσπρος Ποταμός.

Πρόσθεσε ακόμη, πως το συγκεκριμένο καθεστώς ενδεχομένως να μην επιτρέπει την κατασκευή οποιονδήποτε ιδιωτικών ή κοινωφελών θαλάσσιων έργων όπως Μαρίνες, ορμίσκους, λιμενοβραχίονες και άλλων κατά μήκος τόσο εντός της θαλάσσιας όσο εντός της χερσαίας περιοχής.

Επιπρόσθετα σημείωσε πως ανάμεσα στις τοποθετήσεις του δημοτικού συμβουλίου Πέγειας ήταν και η αναφορά της έκθεσης για το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Ο κ. Ακουρσιώτης ανέφερε πως φαίνεται αναλυτικά η επηρεαζόμενη έκταση διαφόρων περιοχών , μεταξύ αυτών και του Δήμου Πέγειας, στην οποία παρατηρείται μηδενικός επηρεασμός όσον αφορά την εκκλησιαστική γη, γεγονός το οποίο δεν ισχύει.

Ο Δήμαρχος Πέγειας μάλιστα ζήτησε όπως ελεγχτούν οι σχετικές επηρεαζόμενες εκτάσεις και γίνει ανάλογη αναπροσαρμογή στο σχετικό πίνακα.

Λαμβανομένης υπόψη της υπόλοιπης επηρεαζόμενης από το δίκτυο περιοχής και ειδικότερα λόγω ότι ο Δήμος Πέγειας αποτελεί την κύρια είσοδο προς το εθνικό πάρκο Ακάμα, ο Δήμαρχος Πέγειας εκτίμησε ακόμη ότι ο Δήμος θα πρέπει να συμπεριληφθεί στους σχεδιασμούς για εκτέλεση έργων υποδομής και δράσεων στα πλαίσια δύο διαχειριστικών σχεδίων Χερσονήσου Ακάμα και δικτύου Φύση/ Νατούρα 2000 στον Ακάμα κατά τρόπο ουσιαστικό.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΧΡ)