Στις 31 Μαρτίου η απόφαση για ΣΑΠΑ

Στις 31 Μαρτίου η απόφαση για ΣΑΠΑ

Στο τέλος  της φθάνει και  η πολύκροτη υπόθεση του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου. Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Πάφου στις  31 Μαρτίου θα ανακοινώσει  την απόφασή του .

Στη δίκη για το σκάνδαλο με τις μίζες του ΣΑΠΑ,κατηγορούμενοι  στην υπόθεση είναι οι Γιώργος Μιχαηλίδης,Φειδίας Σαρίκας, Ευστάθιος Ευσταθίου, Βάσος Βασιλείου και Γιώργος Μιχαηλίδης. Αξίζει να αναφερθεί ότι στο δικαστήριο κατατέθηκαν εκατοντάδες τεκμήρια, χιλιάδες έγγραφα και αρκετοί μάρτυρες.


Η Κατηγορούσα αρχή που εκπροσωπείται από τον Ανώτερο δικηγόρο της Δημοκρατίας Νίνο Κέκκο και τον Δικηγόρο της Δημοκρατίας Ανδρέα Χατζηκύρου, ανέφερε ότι η υπόθεση παρουσιάστηκε στο δικαστήριο με  δίκαιο τρόπο και πως οι μάρτυρες κατηγορίας είναι μάρτυρες αληθείας.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης προσπάθησαν να πείσουν το δικαστήριο ότι οι μάρτυρες κατηγορίας ΒέργαςΜαληκίδης και οι εργολάβοι είναι αναξιόπιστοι μάρτυρες και πως έτυχαν καθοδήγησης.

Υπόθεση πινακίδων

Ενώπιον της δικαιοσύνης οδηγήθηκε και η υπόθεση με τις πινακίδες. Η υπόθεση καταχωρήθηκε στο Επαρχιακό δικαστήριο Πάφου με κατηγορούμενους εννέα συνολικά άτομα που φέρονται με διάφορους τρόπους να εμπλέκονται στο σκάνδαλο.

Οι τέσσερις πρώην και νυν λειτουργοί του Δ.Πάφου, παραπέμφθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου και η υπόθεση θα συνεχιστεί στις 20 Σεπτεμβρίου .

Στο μεταξύ σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου, που συνεδριάζει στην Πάφο, για την ίδια υπόθεση των πινακίδων παραπέμφθηκαν δύο εταιρείες και τρία άλλα φυσικά πρόσωπα. Η ακροαματική διαδικασία ορίστηκε για τις 3 Απριλίου του 2017 στις 09:30 το πρωί.

Η υπόθεση με τις πινακίδες, που είχε καταγγελθεί πριν δύο χρόνια περίπου και καταχωρήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, αφορά παραγγελίες για κατασκευή και προμήθεια του Δήμου Πάφου με πινακίδες οδικών σημάνσεων, χωρίς την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου.

Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε ο Δήμος Πάφου προτού προχωρήσει σε καταγγελία, λειτουργοί του Δήμου παράγγελλαν σε δύο συγκεκριμένες εταιρείες πινακίδες οδικών σημάνσεων τις οποίες ο Δήμος Πάφου δεν θα χρειαστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Από τη δραστηριότητα αυτή, σύμφωνα με το πόρισμα του ερευνώντα λειτουργού που όρισε ο Δήμος, επωφελούνταν οικονομικά υπάλληλοι της δημοτικής Αρχής που είχαν σχετικά καθήκοντα στο εν λόγω τμήμα αλλά και εταιρείες από τις οποίες γίνονταν οι παραγγελίες και με βάση το πόρισμα θα έπρεπε να γνώριζαν ότι ο Δήμος δεν χρειάζονταν τέτοιου είδους παραγγελίες.

Ανάπλαση παραλιακού μετώπου

Επιπρόσθετα άλλη μια υπόθεση που αφορά  στον Δήμο Πάφου πήρε το δρόμο για ποινική έρευνα μετά από οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα.

Πρόκειται για τα έργα ανάπλασης του παραλιακού μετώπου. Η υπόθεση βρίσκεται υπό διερεύνηση, είναι σε εξέλιξη  και έχει ξεκινήσει η λήψη καταθέσεων από μέλη του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Πάφου.

Το έργο άρχισε το Νοέμβριο του 2007 και ολοκληρώθηκε στις 29.7.2009 αφού δόθηκε παράταση δυόμισι μηνών. Η αξία του έργου ήταν 7,5 εκατομμύρια και την κατασκευή ανέλαβε η εταιρεία του Μιλτιάδη Νεοφύτου.

Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η Ελεγκτική υπηρεσία πολλές αλλαγές δόθηκαν από το μηχανικό του έργου χωρίς την εκ των προτέρων έγκριση του εργοδότη.Θέμα φαίνεται να προκύπτει και για τα σκιάδια.

ΧΥΤΑ

Ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας βρίσκεται σε εξέλιξη η πολύ σοβαρή υπόθεση του σκανδάλου του ΧΥΤΑ Πάφου  με ογκώδες ανακριτικό έργο.

Η υπόθεση της διαχείρισης του χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στη Μαραθούντα, στον οποία καταλήγουν τα σκουπίδια της χαμηλής περιοχής της Πάφου, ξεκίνησε από το Επαρχιακό δικαστήριο Πάφου.

Όπως έχει αναφερθεί στο δικαστήριο ο  τέως Δήμαρχος Πάφου και τέως Πρόεδρος του ΔΣ του ΧΥΤΑ Πάφου Σ. Βέργας και ο τελών σε διαθεσιμότητα Οικονομικός Διευθυντής του Δήμου Πάφου Δ. Πατσαλίδης  “είχαν συστήσει κύκλωμα μαζί με την ιδιωτική εταιρεία διαχείρισης του ΧΥΤΑ προς διάπραξη αξιόποινων πράξεων και διασπάθισης και υπεξαίρεσης δημόσιου χρήματος μέσα από τη λειτουργία εγκληματικής ομάδας”.

Πηγή: ΚΥΠΕ