Στολίδι το Χαμάμ της Κάτω Πάφου, λέει ο Τ. Χατζηδημητρίου
H τεχνική επιτροπή αποκατάστασης μνημείων πολιτισμού, το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η UNDP οργάνωσαν σήμερα στην παρουσία δεκάδων Τουρκοκυπρίων, τελετή παράδοσης του Χαμάμ της Κάτω Πάφου, το οποίο έχει μόλις αποκατασταθεί με κόστος μόλις 53 χιλιάδων ευρώ.
Σύμφωνα με τον Ελληνοκύπριο επικεφαλή της επιτροπής Τάκη Χατζηδημητρίου, το μνημείο για χρόνια είχε εγκαταλειφθεί και είχαν φυτρώσει στην οροφή του ακόμη και δένδρα. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδημητρίου, αφού έχει αποκαταστήσει το μνημείο, το οποίο πλέον κοσμεί την Πάφο και μπορεί να αξιοποιηθεί από την πόλη στη διάρκεια της χρονιάς που η Πάφος θα έχει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, όπως ανέφερε.
Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της τελετής ο κ. Χατζηδημητρίου είπε πως αισθάνεται περήφανος και ευτυχής που σήμερα παραδίδει αυτό το έργο στην Πάφο, που ουσιαστικά, σημείωσε, θα αποτελέσει ένα στολίδι για την Πάφο ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Είναι, συνέχισε, «ένα μνημείο που πάει βαθιά στην ιστορία και συνδέεται με την ιστορία αυτού του τόπου με τα πολλά μονοπάτια της, που στο τέλος συνθέτουν την ίδια την κυπριακή ιστορία και την κυπριακή φυσιογνωμία».
Ο κ. Χατζηδημητρίου είπε πως πέραν αυτού η τεχνική επιτροπή δίνει ένα δείγμα στο τι μπορούμε να πετύχουμε μέσα από το πνεύμα της συνεργασίας, του αλληλοσεβασμού της πολιτιστικής κληρονομιάς και εκτίμησε πως αυτό μπορεί να αποτελεί και μια καλή βάση για το μέλλον και την πορεία του ίδιου του πολιτικού μας προβλήματος.
Εξάλλου, στο χαιρετισμό του ο κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι ο έπαινος για το πανέμορφο μνημείο ανήκει πρώτα σε εκείνους που εργάστηκαν με αφοσίωση, ικανότητα και γνώση.
Τίποτα όμως, σημείωσε, δεν θα επιτυγχάναμε χωρίς την οικονομική βοήθεια της ΕΕ και της εκπροσώπου της Επιτροπής κ. Αlessandara Wiezzer και να έρθουμε σήμερα εδώ για να εγκαινιάσουμε ένα μνημείο που μας κληροδότησαν οι αιώνες.
Ευχαρίστησε ακόμη το UNDP και τη Διευθύντρια του Tiziana Zennaro για την πολύπλευρη στήριξη που τους προσφέρει και ακολούθως εξήρε επίσης το έργο της επιτροπής που εργάζεται για την αποκατάσταση της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Επεσήμανε επίσης πως το έργο αγκαλιάστηκε με αγάπη από όλα τα μέλη της τεχνικής επιτροπής Ε/κ και Τ/κ, αλλά και από τη συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών κ. Jennifer Wright.
Από την πλευρά του ο κ. Αli Tuncay, ο Τ/κ πρόεδρος της τεχνικής επιτροπής για την πολιτιστική κληρονομιά σε δηλώσεις του ανέφερε πως είναι πολύ ευτυχής και περήφανος που αυτή η επιτροπή για την πολιτιστική κληρονομιά έχει καταφέρει αρκετά.
Ιδιαίτερα, συνέχισε, αν αναλογιστούμε πώς ξεκίνησε αυτή η επιτροπή, πώς προχώρησε και πού έχουμε φτάσει.
Είμαστε, πρόσθεσε, πολύ περήφανοι που προωθούμε κάτι και για τους Ελληνοκύπριους και για τους Τουρκοκύπριους για την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και για την πολιτιστική κληρονομιά ολόκληρης της ανθρωπότητας.
Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Χατζηδημητρίου ανέφερε πως προγραμματίζεται η αναστύλωση ενός μεγάλου αριθμού μνημείων.
Είναι, είπε, «ένας πολύ μεγάλος αριθμός και αυτές τις μέρες βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικά πράγματα», όπως «το άνοιγμα των προσφορών για τον Άγιο Παντελεήμονα, ενώ είναι επίσημα έτοιμος για παράδοση ο Άγιος Αυξέντιος, που έχει εκπλήξει με τοιχογραφίες που δεν ήταν γνωστές προηγουμένως».
Ο κ. Χατζηδημητρίου αποκάλυψε ακόμη πως στη χθεσινή συνεδρίαση η τεχνική επιτροπή αποκατάστασης μνημείων πολιτισμού ενέκρινε ένα πολύ μεγάλο κατάλογο για να προχωρήσει σε άμεσες παρεμβάσεις σε ορισμένες εκκλησίες ανάμεσα στις οποίες η Μονή της Αχειροποίητου που η εκκλησία της είναι αφιερωμένη στην Παναγία την Αχειροποίητο και η Μονή της Παναγίας της Αψινθιώτισσας.
Ο Τάκης Χατζηδημητρίου απεκάλυψε ότι στην Πάφο το επόμενο μνημείο που θα αποκατασταθεί θα είναι το υδραγωγείο και ο νερόμυλος στο τουρκοκυπριακό χωριό Χρυσοχού. Ταυτόχρονα είπε την περίοδο αυτή αξιολογούνται οι προσφορές για την αποκατάσταση της Ιεράς Μονής του Αγίου Παντελεήμονα στην κατεχόμενη Μύρτου.
Όσον αφορά την αποκατάσταση της Ιεράς Μονής του Αγίου Παντελεήμονα στην κατεχόμενη Μύρτου, ο κ. Χατζηδημητρίου, ερωτηθείς σχετικά, είπε πως από την στιγμή που θα εγκριθούν οι προσφορές αυτά γίνονται σε χρονοδιαγράμματα για να ολοκληρωθεί σε συγκεκριμένο χρόνο.
Απ’ εκεί, συνέχισε, είναι επαγγελματικός ο τρόπος ανάληψης ευθυνών από πλευράς εργολάβων και ανταπόκρισης και στις τεχνικές και στις χρονικές προϋποθέσεις πραγματοποίησης του έργου.
Σε σχέση με τον Απόστολο Ανδρέα, ο κ. Χατζηδημητρίου είπε πως η αναστύλωση του προχωρεί πολύ καλά. Έχει μια κοινοπραξία Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων που εργάζονται αρμονικά τεχνικά και πρόκειται – όπως είπε – για ένα πολύ μεγάλο έργο.
Πρόσθεσε ωστόσο πως προκύπτουν και δυσκολίες στην συντήρηση που είναι δυνατόν να φέρουν την ολοκλήρωση μερικούς μήνες πίσω αλλά εντός του 2016 θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες.
«Λεμεσός Τσερκέζ»
———-
Ο κ. Τάκης Χατζηδημητρίου ανέφερε ακόμη για το Τέμενος Τσερκέζ στη Λεμεσό στο πλαίσιο της ομιλίας του, πως στην τεχνική επιτροπή εργάζονται συστηματικά και ξοδεύουν πολύ από το χρόνο τους, όμως παρατήρησε υπάρχουν πολλά άλλα που τους αποζημιώνουν. Μέσα από τα μνημεία μας συνέχισε, μαθαίνουμε γεγονότα της ιστορίας μας που δεν τα γνωρίζαμε.
Πρώτα μάθαμε, συνέχισε, στη Λεμεσό το Αρναούτ τζαμί με τους Αρβανίτες του. Ύστερα το Συριανοχώρι με τους Σύρους στρατιώτες του. Σήμερα θυμούμαστε τους Τσερκέζους που ήρθαν από τον Καύκασο. Κι όλοι αυτοί χριστιανοί και μουσουλμάνοι έστησαν τους τόπους της λατρείας τους και αφομοιώθηκαν με τον τόπο και τους ανθρώπους του.
Πρόσθεσε επίσης πως «αυτά είναι λίγα από τα σημάδια της ιστορίας μας , αρκετά όμως για να μας φανερώσουν τους πολλούς δρόμους και διαδρομές όπως και τους πολλούς της ανθρώπους με τη διαφορετική προέλευση».
Όταν μάθουμε καλύτερα τον τόπο μας , τότε θα μπορέσουμε να βρούμε κι όσα μας ενώνουν και πορευτούμε στο δρόμο της ειρήνης και της προόδου, κατέληξε.
(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΒΑ)